Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost za I. pololetí 2011 na Pelhřimovsku

PELHŘIMOVSKO: Nárůst nehod o třetinu.  

Červnová nehodovost.
V letošním červnu se stalo 22 nehod, což je o sedm nehod méně než v červnu roku 2010. V červnu 2011 nebyla evidována tragická nehoda s následkem smrti, těžce byla zraněna jedna osoba a lehké zranění utrpělo osmnáct osob. Hmotná škoda byla vyčíslena na 1,5 mil. korun, což je v porovnání s loňským červnem pokles o 1 milion.
 Mezi nejčastější příčiny nehod v měsíci červnu patří způsob jízdy (10), nehody nezaviněné řidičem (5) a nedání přednosti v jízdě (4).
 
 
Nehodovost za I. pololetí 2011
V I. pololetí policisté zadokumentovali 182 dopravních nehod, což je o třetinu více v  porovnání za stejné období roku 2010.
 
Od počátku roku na pelhřimovských silnicích zemřeli při nehodě dva lidé.
     První tragická nehoda se stala v dubnu, kdy 33letý řidič jel nad ránem ve směru od Červené Řečice na Křelovice. Po projetí zatáčky nepřizpůsobil rychlost svým schopnostem a povaze vozovky, vjel do protisměru a zde havaroval vlevo mimo vozovku
 
    Poslední květnovou neděli se stala tragická nehoda na silnici I/34 mezi Pelhřimovem a Humpolcem. Při přecházení této silnice u obce Záhoří, byla projíždějícím motocyklistou sražena šedesátiletá chodkyně, která vedla kolo. Bohužel, žena  zranění podlehla na místě, padesátiletý motorkář byl převezen s těžkým zraněním do nemocnice.
 
Vzrostly i následky nehod v porovnání za stejné období loňského roku. Celkem bylo těžce zraněno 19 osob ( 2010 – 6 osob), lehké zranění utrpělo 81 osob (2010 – 68). Naopak celková hmotná škoda za I. pololetí 2011 byla vyčíslena na 12,7 milionu, což je o 1 milion méně než za I. pololetí roku 2010.
 
       V letošním roce bylo nejvíce nehod způsobeno na silnicích I. a II. třídy, na obou typech zhruba po 60 nehodách.
 
     Za celý loňský rok policisté na Pelhřimovsku zadokumentovali 12 dopravních nehod s účastí motorkářů. Z toho dvě nehody byly způsobeny na čtyřkolkách. Bilance zranění byla dvě těžká a osm lehkých zranění.
      Za prvních šest měsíců letošního roku policisté šetří 16 nehod s účastí motorkářů, z toho dvě nehody způsobili řidiči čtyřkolek. Následkem těchto nehod je 11 lehkých zranění a 4 zranění těžká. 

        Motocyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou skončí ve většině případů úmrtím nebo těžkým zraněním motocyklisty.
 Při jízdě na motocyklu je nutné dbát zvýšené opatrnosti. Riziko nehody se zvyšuje  pokud je na vozovce spadané listí, olejové skvrny, dilatační spáry na mostech nebo je povrch silnice pokrytý dlažebními kostkami. Tato rizika se zvyšují při změně počasí, zejména pokud je povrch vlhký. Důležité je dobře reagovat v případě, kdy dochází ke střídání povrchu vozovky – asfalt – beton - dlažební kostky.
         Poslední dvě nehody, které si vyžádaly dvě lehká zranění, se staly v červnu. 
 
Pětatřicetiletá řidička jela s motocyklem Triumph RS Sprinter ve směru Petrovice-Želiv. V zatáčce na štěrku dostala s motocyklem smyk, který nezvládla a havarovala do příkopu.
Druhá nehoda se stala koncem června. 18letý řidič, který neměl na motocykl Honda příslušné řidičské oprávnění, při prudké akceleraci nezvládl řízení motocyklu a havaroval.
 
       Dalšími účastníky silničního provozu jsou cyklisté a chodci. Za I. pololetí evidují policisté celkem 7 nehod s účastí  cyklisty a 10 nehod s účastí chodce. Čtyři nehody s chodce se staly na přechodu pro chodce.
 
     Velice tragickými následky většinou končí střet s vlakem. O velkém štěstí mohou hovořit řidiči, kterých se tyto nehody týkaly. V prvních lednových dnech vjel řidič vozidla citroen na železniční přejezd v Hříběcí v době, kdy svítila signalizační zařízení a přijížděl vlak. Nehoda se obešla jen s lehkým zraněním řidiče.
      V březnu byla na železničním přejezdu v Pelhřimově zachycena projíždějícím vlakem nákladní souprava. Řidič přejel se soupravou koleje, nemohl však již vjet do křižovatky a zůstal stát se soupravou blízko kolejiště. Tato nehoda se obešla bez zranění.
 
       Na silnicích Pelhřimovska se řidiči velice často setkávají s lesní zvěří. Při kolizi nedochází ke zraněním řidičů, ovšem hmotná škoda na vozidle je mezi 50 – 80 tisíci korunami. Od počátku roku měli policisté nahlášeno kolem 130 střetů se zvěří. Hmotná škoda se vyšplhala na 1,8 milionu korun. 


por. Bc. Hana Kotková, komisař
4. července 2011
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem