Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost v září

JIHLAVSKO: Zemřel cyklista, devět lidí se při nehodách těžce zranilo 

V září šetřili dopravní policisté na Jihlavsku 70 dopravních nehod. V loňském roce jich bylo ve stejném měsíci 38. V porovnání s loňskem se tak počet dopravních nehod téměř zdvojnásobil.
V září při nehodách zemřel jeden člověk, jednalo se o cyklistu. Vloni si v tomto měsíci dopravní nehody žádný lidský život nevyžádaly.
Vážným zraněním podlehl v nemocnici cyklista, který v první polovině září havaroval na jízdním kole v katastru obce Panská Lhota. V úterý 11. září devětatřicetiletý muž při jízdě na jízdním kole po silnici ve směru od Přímělkova najel pravděpodobně do výtluků, nezvládl řízení a na komunikaci havaroval. Vážně zraněný cyklista byl transportován letecky do brněnské nemocnice, kde následně těžkým zraněním podlehl.
Od začátku letošního roku zemřelo při dopravních nehodách na Jihlavsku již sedm lidí, z toho se ve dvou případech jednalo o cyklisty, jednoho řidiče, chodce, motocyklistu, spolujedoucího v automobilu a cestující v autobusu.
 
V září se při dopravních nehodách těžce zranilo devět lidí a zranění dalších 34 je v současné době evidováno jako lehké. V loňském roce se při dopravních nehodách zranilo pět osob těžce a 25 lehce. Letos se tak v porovnání se stejným obdobím vloni zvýšil i počet zraněných.
  
Policisté zjistili v září u tří viníků dopravních nehod požití alkoholu, vloni byli ve stejném období takoví řidiči dva. Letos došlo na Jihlavsku od začátku roku již k 22 nehodám, u kterých policisté zjistili, že je účastník dopravní nehody pod vlivem alkoholu, z toho v 16 případech hodnota naměřeného alkoholu přesáhla jedno promile.
Opilý řidič, u kterého hodnota alkoholu přesáhla dvě promile, havaroval ve čtvrtek 13. září večer v katastru obce Jamné. Čtyřiatřicetiletý řidič vozidla Peugeot při projíždění zatáčky vyjel mimo komunikaci, kde havaroval. Řidič se při nehodě zranil. Policisté u něho provedli dechovou zkoušku, při které naměřili hodnotu 2,05 promile alkoholu.
 
Při nehodách v září vznikla celková škoda téměř tři miliony korun. Ve stejném měsíci roku 2011 byla škoda o více než jeden milion korun nižší.
Účastníkem dopravních nehod bylo v září 11 dětí mladších patnácti let, v loňském roce bylo ve stejném měsíci jedno. Mezi dětmi, které se v září při střetu s vozidlem zranily, jsou např. tříletý cyklista v obci Stonařov, sedmiletá chodkyně v obci Dobronín, osmiletý chodec a desetiletá chodkyně v Jihlavě i dvouletý chodec u obce Dolní Vilímeč.
 
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod, které zavinili řidiči, byl nesprávný způsob jízdy (33 dopravních nehod), nepřiměřená rychlost (12 dopravních nehod) a nerespektování přednosti v jízdě (13 dopravních nehod).
Ve 14 případech nebyl viníkem dopravní nehody řidič motorového vozidla, z toho čtyři nehody způsobili cyklisti.
 
Devět osob se při nehodách zranilo těžce  
V září se při dopravních nehodách zranilo těžce devět lidí, z toho jsou čtyři chodci. I když se jedná o vysoké číslo, nemusí být, bohužel, konečné, protože skutečný rozsah zranění některých účastníků zářijových dopravních nehod v současné době ještě není znám.
Hned dvě vážné dopravní nehody se staly ve středu 5. září. U obce Kněžice havaroval s automobilem Škoda Octavia čtyřiadvacetiletý řidič. Automobil narazil čelně do stromu. Po nárazu bylo vozidlo odhozeno na louku, kde zůstal automobil stát na střeše. Některé části vozidla, včetně motoru, zůstaly ležet na silnici ve vzdálenosti několika desítek metrů od havarovaného automobilu. Mladý řidič zůstal ve vozidle zaklíněn a vyprostit ho museli hasiči, při havárii se muž těžce zranil.
Velký Beranov 12. 9. 2012Velký Beranov 12. 9. 2012
Ve stejný den, ve středu 5. září, se těžce zranil také řidič, tentokrát motocyklu, u obce Kamenice. Odpoledne devětadvacetiletý motocyklista v zatáčce vyjel pravděpodobně vlivem nepřiměřené rychlosti jízdy do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím vozidlem Renault Megane. Při dopravní nehodě se řidič motocyklu těžce zranil a byl transportován letecky do brněnské nemocnice.
Šest osob najednou, z toho jedna těžce, se zranilo při střetu dvou vozidel v neděli 9. září večer u obce Kostelec. Sedmdesátiletý řidič vozidla Suzuki Baleno dostal po projetí zatáčky pravdě vlivem nepřiměřené rychlosti jízdy smyk, přejel do protisměru, kde došlo k čelnímu střetu s protijedoucím vozidlem Opel Agila. Řidič automobilu Suzuki se při dopravní nehodě těžce zranil. Dále se při nehodě zranily ve vozidle Suzuki dvě spolujedoucí a v automobilu Opel řidič a jeho dvě spolujezdkyně.
Ve středu 12. září dopoledne došlo na Jihlavsku k další vážné dopravní nehodě u Velkého Beranova. Při střetu dvou vozidel se zranili tři lidé, z toho dva těžce. Řidič vozidla Škoda Octavia začal předjíždět dva nákladní automobily před ním. Přejel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím vozidlem Škoda Yeti. Ve vozidle Octavia se těžce zranil řidič, v automobilu Yeti byl zraněn řidič a těžké zranění utrpěla jeho spolujezdkyně.
 
Dopravní nehody s účastí chodce
Září bylo velmi nepříznivé pro chodce, během měsíce jich bylo účastníkem dopravních nehod 12. Při nehodách se zranilo 11 chodců, z toho čtyři těžce. Mezi těžce zraněnými je i osmileté dítě.
Od začátku letošního roku vyjížděli jihlavští dopravní policisté k celkem 32 dopravním nehodám s účastí chodce. Šest dopravních nehod zavinili chodci. K 22 nehodám došlo na přechodech pro chodce. Při střetu s vozidlem jeden chodec zemřel, sedm chodců se zranilo těžce a 22 lehce.
Těžce zraněn byl při střetu s vozidlem malý chlapec v úterý 25. září odpoledne v Jihlavě na křižovatce ulic Sokolovská a Kollárova. Devatenáctiletý řidič vozidla Opel Astra jel po ulici Sokolovská, v té době přecházel vozovku po vyznačeném přechodu pro chodce osmiletý chlapec a došlo ke střetu. Při dopravní nehodě utrpěl hoch těžké zranění. 
Ke střetu vozidla s chodkyní došlo v září také v Malém Beranově. V neděli 16. září dopoledne couval řidič vozidla Citroen z prostoru zahrady na komunikaci a přitom narazil do chodkyně, která šla v té době po silnici ve směru k centru obce. Při dopravní nehodě se osmaosmdesátiletá žena vážně zranila, řidič chodkyni odvezl do jihlavské nemocnice, kde byla hospitalizována.
Ke dvěma dopravním nehodám, při kterých byl těžce zraněn chodec, došlo 18. září v Jihlavě. Před sedmou hodinou večer se na přechodu pro chodce na ulici Dvořákova střetla s vozidlem Škoda Fabia devatenáctiletá chodkyně. K další nehodě došlo na ulici Okružní po půl jedenácté večer. Řidič srazil vozidlem Opel dvacetiletou chodkyni, když přecházela silnici po přechodu pro chodce. Obě chodkyně se při nehodě těžce zranily a byly převezeny do nemocnice. 
Smutnou zářijovou bilanci zranění chodců zakončila vážná dopravní nehoda v sobotu 29. září večer na Telčsku, při které se zranili dva chodci, mladá žena s dítětem. Řidič vozidla Peugeot 306 jel ve směru od obce Dolní Vilímeč na Strachoňovice. Po projetí zatáčky dostal s autem smyk a poté narazil do dvou chodců, kteří šli u krajnice. Při nehodě se těžce zranila čtyřiatřicetiletá chodkyně a zraněn byl také dvouletý chlapec.
Ke střetu vozidla s dítětem došlo také v pondělí 10. září v obci Dobronín před základní školou.  Odpoledne šla školačka po chodníku, náhle však vběhla do vozovky. V tu chvíli jelo po silnici vozidlo Fiat Uno a došlo ke střetu. Automobil jel naštěstí pomalu. Při dopravní nehodě se sedmiletá dívka lehce zranila a byla převezena na ošetření do jihlavské nemocnice.
Je nutné, aby rodiče své děti, zejména ty menší, poučili o tom, jak se mají bezpečně pohybovat po komunikacích s důrazem na správný způsob přecházení silnice. Je důležité dětem vysvětlit rizika, která náhlé vběhnutí nebo vkročení do jízdní dráhy projíždějícího vozidla přináší, a dále skutečnost, že v těchto případech řidiči již velmi často nemůžou a nedokážou střetu zabránit. Řidiči by pak měli vždy v blízkosti škol a při míjení dětí pohybujících se v blízkosti komunikace jet velmi pomalu a být na možné vběhnutí školáků do vozovky připraveni. Je nutné, aby si řidiči uvědomili, že čím je rychlost jízdy při střetu s chodcem vyšší, tím vážnější zranění chodec utrpí. Mezi časté příčiny zavinění střetu vozidla s chodcem ze strany řidičů patří příliš vysoká rychlost a nevěnování se plně řízení, kdy řidič např. manipuluje s autorádiem, mluví s ostatními spolujedoucími nebo něco hledá v přihrádkách a na chodce, který silnici v tu dobu přechází, pak již nestačí zareagovat.
 
Velký Beranov 5. 9. 2012Velký Beranov 5. 9. 2012
Havárie traktoru, řidička narazila autem do čtyř vozidel
Mezi dopravními nehodami, ke kterým v září došlo, je také havárie traktoru s přívěsem a řidička, která narazila do čtyř vozidel.
Na začátku září havaroval odpoledne u obce Velký Beranov řidič traktoru s naloženým přívěsem. Vjel na nezpevněnou krajnici a došlo k převrácení přívěsu a traktoru na bok. Škodu policisté vyčíslili na 350 tisíc korun.
V polovině září došlo dopoledne v Jihlavě ke střetu pěti vozidel, kdy celková škoda přesáhla částku 250 tisíc korun. Třiadvacetiletá řidička vozidla Opel při vjíždění na hlavní silnici nedala přednost v jízdě automobilu Škoda Octavia a došlo ke střetu. Řidička po nárazu v jízdě pokračovala a postupně narazila autem do zaparkovaných vozidel Renaut Megane, Kia Cee a Kia Picanto,
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
2. října 2012

 

vytisknout  e-mailem