Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost v srpnu

JIHLAVSKO: Při nehodách zemřela cyklista a dalších sedm osob bylo těžce zraněno 

V srpnu vyjeli policisté na Jihlavsku k 48 dopravním nehodám. V loňském roce jich bylo ve stejném měsíci 36 a o rok dříve šetřili policisté v srpnu 34 dopravních nehod.
Brtnice 2. 8. 2011Brtnice 2. 8. 2011
 
Při nehodách v srpnu zemřela cyklistka
V srpnu zemřela při dopravních nehodách jedna osoba, stejně jako v loňském roce.
Na začátku srpna podlehla svým zraněním po střetu s vozidlem osmapadesátiletá cyklistka. K tragické dopravní nehodě došlo v úterý 2. srpna před půl druhou odpoledne mezi obcemi Nová Brtnice a Brtnice. Cyklistka jela na jízdním kole ve směru od Třebíče a chtěla odbočit vlevo na obec Rychlov. Za ní jel ve stejném směru dále na Brtnici devětadvacetiletý řidič vozidla Peugeot. Při odbočování cyklistky došlo ke střetu s vozidlem. Cyklistka utrpěla při nehodě těžká zranění, kterým na místě podlehla. Provedenou dechovou zkouškou policisté u řidiče vozidla požití alkoholu nezjistili. Řidič vozidla a jeho spolujezdec byli převezeni vozem zdravotnické záchranné služby na ošetření.
Během letních prázdnin zemřeli na silnicích Jihlavska celkem čtyři lidé, jeden v srpnu a tři v červenci. V červenci si život mladého, teprve dvacetiletého, motorkáře vyžádal střet s vozidlem Peugeot Boxer u obce Smrčná.  Další dva lidé zemřeli po dopravní nehodě, ke které došlo v katastru obce Vílanec. Vozidlo VW Transporter se střetlo s nákladním vozidlem Volvo. Sedmadvacetiletý řidič i spolujezdec automobilu VW utrpěli při nehodě vážná zranění a byli letecky transportování do nemocnice. Přes veškerou snahu zdravotníků svým těžkým zraněním oba následně podlehli. V loňském roce zemřeli v době od července do konce srpna při dopravních nehodách dva lidé.
Během letošních letních prázdnin bylo při nehodách těžce zraněno jedenáct osob a dalších pětapadesát utrpělo zranění lehké. V loňském roce utrpělo v době od července do konce srpna osm lidí zranění těžké a třiašedesát lehké.
 
Sedm osob bylo při dopravních nehodách zraněno těžce
V srpnu bylo při dopravních nehodách těžce zraněno sedm lidí, dalších třiadvacet osob se zranilo lehce. V loňském roce byly v tomto měsíci při nehodách tři osoby zraněny těžce a 26 lehce.
Mezi těžce zraněnými byli v srpnu řidiči vozidel, řidič motocyklu a spolujezdkyně, chodkyně, malé dítě na odrážedle a cyklista. Ke všem dopravním nehodám, při nichž byl některý z účastníků těžce zraněn, došlo v srpnu v prvních čtrnácti dnech.
Stáj 1. 8. 2011Stáj 1. 8. 2011
K těžkému zranění došlo při dopravní nehodě hned v první srpnový den. Mezi obcemi Rudolec a Stáj se střetla čelně dvě osobní vozidla. Devětatřicetiletý řidič, který při projíždění pravotočivé zatáčky přejel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím vozidlem, se při nehodě těžce zranil. Policisté navíc zjistili, že vozidlo řídil opilý. V krvi měl 1,79 promile alkoholu.
Následující den se mezi obcemi Suchá na Vílanec při střetu s vozidlem těžce zranil pětadvacetiletý řidič motocyklu Yamaha. Řidič motocyklu zezadu narazil do vozidla, které jelo před ním a zpomalilo.
Hned ke dvěma těžkým zraněním došlo při dopravních nehodách v pondělí 8. srpna v Jihlavě. Před půl jednou odpoledne vyjel na silnici dvouletý chlapeček na dětském odrážedle a střetl se s projíždějícím vozidlem Peugeot. Při nehodě se chlapec těžce zranil a letecky byl transportován do brněnské nemocnice. Po druhé hodině odpoledne došlo ke střetu vozidla s chodkyní. Třiačtyřicetiletá chodkyně přecházela vozovku na světelné signalizační zařízení pro chodce se znamením "Stůj“. Když se snažila frekventovanou silnici přeběhnout, střetla se s vozidlem Chevrolet Aveo. Chodkyně při nehodě utrpěla těžké zranění.
Další těžké zranění si vyžádala dopravní nehoda o den později. Devatenáctiletý cyklista se při vjíždění na křižovatku u obce Dobroutov střetl s vozidlem Ford Galaxy. Těžce zraněný cyklista byl letecky transportován do brněnské nemocnice.
Ve čtvrtek 11. srpna skončila těžkým zraněním nehoda u obce Nové Domky. Po střetu s nákladním vozidlem s přívěsem vyjelo vozidlo Škoda Pickup ze silnice a skončilo desítky metrů od komunikace. Těžce zraněný sedmapadesátiletý řidič vozidla Škoda byl převezen do jihlavské nemocnice. 
K poslední srpnové nehodě s těžkým zraněním došlo v neděli 14. srpna. V Jihlavě se po druhé hodině odpoledne střetl na křižovatce řidič osobního vozidla Škoda Octavia s motocyklem Aprilia jedoucím po hlavní silnici. Při nehodě byl lehce zraněn řidič motocyklu a jeho osmatřicetiletá spolujezdkyně se zranila těžce.  
 
V srpnu došlo na Jihlavsku k rekordnímu počtu nehod opilých řidičů a chodce
V srpnu policisté zjistili u šesti účastníků dopravních nehod požití alkoholu. V loňském roce zjistili ve stejném měsíci policisté požití alkoholu u tří viníků nehod. Stejně jako o rok dříve.
V letošním roce zjistili policisté od ledna do konce srpna požití alkoholu celkem u patnácti účastníků dopravních nehod. Z tohoto počtu jich byla necelá polovina pouze v srpnu.
Hutě 20. 8. 2011Hutě 20. 8. 2011
V sobotu 6. srpna v noci narazil do boku zaparkovaného vozidla Audi v Lukách nad Jihlavou osmnáctiletý řidič automobilu Škoda Felicia. Při dechové zkoušce mu policisté naměřili hodnotu 1,4 promile alkoholu. Mladý řidič navíc nebyl držitelem řidičského oprávnění.
O dva dny později v Jihlavě třiačtyřicetiletý řidič vozidla Chevrolet Spark narazil v křižovatce do vozidla VW Golf. U řidiče automobilu Chevrolet policisté naměřili hodnotu 2,41 promile alkoholu.
Nejhorším dnem byla sobota 13. srpna, havarovali hned dva opilí řidiči a další opilý chodec se střetl s vozidlem.  Po půlnoci vyjel mimo komunikaci v obci Stáj dvaačtyřicetiletý řidič vozidla Renault Clio. Muž měl 1,8 promile alkoholu v dechu a skončil na protialkoholní záchytné stanici. Po čtvrté hodině odpoledne v katastru obce Kostelec narazil do stromu řidič vozidla Škoda. Čtyřiatřicetiletému řidiči policisté naměřili hodnotu 0,64 promile alkoholu v dechu. Po deváté hodině večer chtěl v katastru obce Dlouhá Brtnice objet chodce jdoucího u středové čáry řidič nákladního vozidla. Dvaatřicetiletý chodec náhle ukročil do jeho jízdní dráhy a došlo ke střetu. Zraněnému chodci policisté naměřili hodnotu 2,55 promile alkoholu v dechu.
V sobotu 20. srpna havaroval u obce Hutě opilý řidič vozidla Škoda Fabia. Autem narazil do oplocení domu. Osmadvacetiletý řidič měl v dechu 1,71 promile alkoholu. Dále policisté zjistili, že muž nevlastní řidičské oprávnění.
 
Účastníkem nehod bylo šest dětí
V srpnu bylo účastníkem dopravních nehod šest děti mladších patnácti let. V loňském roce byly ve stejném období tři.
Dvě děti se zranily při dopravní nehodě v sobotu 20. srpna v Jihlavě. Řidička vozidla Peugeot nadala na křižovatce přednost v jízdě automobilu jedoucímu po hlavní silnici. Ve vozidle Škoda Octavia se při nehodě zranily dvě děti.
V srpnu vznikla při nehodách celková škoda téměř tři miliony korun, stejně jako vloni.
 
Nejčastější příčiny dopravních nehod
Mezi nejčastější příčinu dopravních nehod, které zavinili řidiči vozidel, patřil nesprávný způsob jízdy (19 dopravních nehod). Řidiči např. nepřizpůsobili jízdu stavu a povaze vozovky, aktuálním klimatickým podmínkám, nedodrželi bezpečnou vzdálenost mezi vozidly nebo se při jízdě plně nevěnovali řízení vozidla. „Je důležité, aby řidič při jízdě stále sledoval situaci v silničním provozu a zbytečně se nerozptyloval“, řekl vedoucí Dopravního inspektorátu Jihlava npor. Radek Hamža, DiS. Při jízdě je u řidiče nevhodná konzumace potravin a skutečným hazardem je telefonování nebo studování mapy. I chvilka, kdy řidič přestane sledovat provoz na silnici, může být příčinou dopravní nehody. Takovým dopravním nehodám často předcházela manipulace řidiče s autorádiem nebo se satelitní navigací, to že se řidič otočil na zadní sedadla, kde byly děti, nebo vyndával věci uložené v přihrádce.
Mezi časté příčiny dopravních nehod patřila v srpnu nepřiměřená rychlost (8 dopravních nehod), nerespektování přednosti v jízdě (6 dopravních nehod) a nesprávné předjíždění (5 dopravních nehod).
Ve třinácti případech nebyl viníkem dopravní nehody řidič motorového vozidla. K sedmi nehodám došlo v důsledku střetu vozidla s lesní zvěří, ve třech případech byl viníkem nehody chodec a ve třech cyklista.
Se srnou se na začátku srpna střetl také sedmnáctiletý řidič motocyklu Yamaha. U obce Vysoké Studnice mu náhle z travnatého příkopu do jízdní dráhy vběhla srna a došlo ke střetu.
 
Nákladní vozidlo se převrátilo na bok
Dopravní nehody se v srpnu nevyhnuly ani řidičům nákladních vozidel. V úterý 23. srpna se u obce Krasonice utrhla krajnice pod nákladním vozidlem Mercedes Benz. Vyhýbal se s protijedoucím automobilem. Nákladní vozidlo se převrátilo na bok na pravou stranu mimo komunikaci.
 
Hodice 10. 8. 2011Hodice 10. 8. 2011
Hodice 27. 8. 2011Hodice 27. 8. 2011
Řidiči narazili vozidlem do oplocení domů
Smůlu měli v srpnu obyvatelé obce Hodice. Dva řidiči při jízdě vyjeli mimo silnici a poničili oplocení několika domů. Ve středu 10. srpna dopoledne vyjela šestadvacetiletá řidička vozidla Peugeot na pravou krajnici, poté do keřů u silnice a dále narazila do oplocení zahrady dvou domů. Majitelům domů vznikla předběžně vyčíslená škoda osmadvacet tisíc korun. V sobotu 27. srpna ráno usnul za volantem devětatřicetiletý řidič vozidla Citroen. Vyjel mimo silnici a narazil autem do plynového rozvaděče a okrasného živého plotu domu. Majiteli domu vznikla škoda sedmadvacet tisíc korun.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
1. září 2011

vytisknout  e-mailem