Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní nehodovost v souvislosti s alkoholem

Statistická data za období leden - listopad roku 2017 a rozšíření preventivní kampaně Piješ. Řídíš. Zabíjíš. 

     Za uplynulých 11 měsíců tohoto roku evidujeme na území Plzeňského celkem 3 259 dopravních nehod, při kterých bylo usmrceno celkem 50 osob, 78 osob utrpělo těžká a 1 653 osob lehká zranění.  Pokud bychom tyto statistické údaje porovnali se stejným obdobím minulého roku, pak došlo k nárůstu počtu dopravních nehod (+ 185), a zejména pak bohužel i k počtu usmrcených (+ 14). Pokles můžeme naopak konstatovat u těžce zraněných (-26) a lehce zraněných (-60).

     Statistická data ve vztahu k dopravním nehodám a problematice alkoholu dokládají, že jeho přítomnost byla zjištěna u 283 viníků těchto událostí v silničním provozu, přičemž nejčastěji byl alkohol prokázán u řidičů motorových vozidel (230), poté u cyklistů (41) a následně u chodců (11). Obzvláště nepříznivé jsou opět údaje, které se týkají naměřených hodnot alkoholu u viníků dopravních nehod. Nejčastěji naměřenou hodnotou byl v 164 případech interval mezi 1,5 promile a více. Alkohol sehrál svou roli i u 14 DN, při kterých zemřelo na silnicích Plzeňského kraje 14 osob. (Nejvíce těchto DN pod vlivem alkoholu s následkem smrti se stalo na území Plzně  - venkova, a to celkem 8.)

     Podle místa dopravních nehod v souvislosti s problematikou alkoholu pak bylo 178 viníků těchto událostí zjištěno pod jeho vlivem v obci, zbývajících 105 pak mimo obec. Nejvíce dopravních nehod,při kterých byla zjištěna přítomnost alkoholu u viníka, evidujeme za předmětné období v sobotu (70 DN), následuje neděle (54 DN) a pátek (46 DN).

     Nejvíce viníků dopravních nehod pod vlivem alkoholu za toto období evidují policisté na území města Plzně (87 DN), následuje území Plzně – venkova (71 DN), naopak nejméně se jich stalo na území Rokycanska (20).

     Nekázeň účastníků silničního provozu je stále vysoká. Policisté z dopravní služby za předmětné období během výkonu služby zjistili alkohol u 310 řidičů (což je o 45 případů více než za stejné období minulého roku), kdy se jednalo v 60 případech o trestné činy. Ze strany pořádkové policie byla v tomto období zjištěna přítomnost alkoholu u 416 účastníků silničního provozu, přičemž se v 102 případech jednalo o trestné činy.

      S ohledem na tento nepříznivý stav jsme se rozhodli rozšířit naši preventivní kampaň s názvem „Piješ. Řídíš. Zabíjíš.“, abychom ve větší míře mohli upozornit co největší počet osob na rizika, která jsou spojena s konzumací alkoholu v silničním provozu. Rozšíření této kampaně bylo možné díky velmi vstřícné spolupráci s Krajským úřadem Plzeňského kraje, který tento projekt finančně zastřešil. Nově je kampaň tedy obohacena o preventivní videospot, který bude vysílán v některých regionálních televizích a v průběhu prosince po dobu 14 dnů v multikině CineStar v nákupním centru v Plzni. Zároveň se veřejnost bude moci seznámit s tímto projektem i díky polepům na vozidlech městské hromadné dopravy (jedná se celkem o 11 vozů), které budou projíždět Plzní s tímto vizuálním zpracováním po dobu jednoho měsíce. Do projektu jsme se rozhodli zapojit i další prvek, a to aromavisačky do motorových vozidel, jejichž distribuce mezi řidiče probíhá od dnešního dne a je zajištěna ze strany dopravních policistů. V tomto týdnu došlo opět k odvysílání rozhlasových spotů na vybraných radiových stanicích a zároveň je kampaň podpořena preventivními plakáty.

     „Dlouhodobě věnujeme značnou pozornost bezpečnosti silničního provozu a tato problematika je jednou z našich hlavních priorit. Pevně věříme, že rozšíření této kampaně je jedním z možných kroků, jak u účastníků silničního provozu zvýšit povědomí o rizikovosti konzumace alkoholu v dopravě“, uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje plk. Mgr. Pavel Krákora.

8. prosince 2017
por. Mgr. Pavla Burešová

Odkazy do noveho okna

Piješ. Řídíš. Zabíjíš.

Piješ. Řídíš. Zabíjíš. 

Detailní náhled

Piješ. Řídíš. Zabíjíš.

Piješ. Řídíš. Zabíjíš. 

Detailní náhled

Piješ. Řídíš. Zabíjíš.

Piješ. Řídíš. Zabíjíš. 

Detailní náhled

Piješ. Řídíš. Zabíjíš.

Piješ. Řídíš. Zabíjíš. 

Detailní náhled

Piješ. Řídíš. Zabíjíš.

Piješ. Řídíš. Zabíjíš. 

Detailní náhled

Piješ. Řídíš. Zabíjíš.

Piješ. Řídíš. Zabíjíš. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem