Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost v říjnu

JIHLAVSKO: Jedna chodkyně při nehodě zemřela, další dva chodci utrpěli těžká zranění 

V říjnu šetřili dopravní policisté na Jihlavsku 45 dopravních nehod. V loňském roce jich bylo ve stejném měsíci 30.
 
Při dopravních nehodách v říjnu zemřela jedna osoba. Jednalo se o chodkyni, která podlehla vážným zraněním po střetu s vozidlem. K tragické dopravní nehodě došlo v neděli 23. října po desáté hodině večer u obce Horní Myslová. Čtyřicetiletá řidička vozidla Škoda Octavia vjela s automobilem na pravou krajnici, kde v tu dobu šli dva chodci, a došlo ke střetu. Při nehodě utrpěla dvaadvacetiletá chodkyně těžká zranění, kterým na místě podlehla. Těžce zraněn byl také třicetiletý chodec, který byl převezen do jihlavské nemocnice. U řidičky vozidla naměřili policisté při dechové zkoušce hodnotu 1,53 promile alkoholu.
Při dopravních nehodách se dále pět osob zranilo těžce a třiatřicet lidí bylo zraněno lehce. V loňském roce si v tomto měsíci dopravní nehody vyžádaly dva lidské životy, jedna osoba byla zraněna těžce a 27 lehce.
V říjnu zjistili policisté u dvou viníků dopravních nehod požití alkoholu, stejně jako v loňském roce.
V říjnu vznikla při nehodách celková škoda přes 1 800 000 korun. Účastníky dopravních nehod byly tři děti mladší patnácti let.
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod, které zavinili řidiči, byl nesprávný způsob jízdy (17 dopravních nehod), nepřiměřená rychlost (14 dopravních nehod) a nerespektování přednosti v jízdě (6 dopravní nehody).
V osmi případech nebyl viníkem dopravní nehody řidič motorového vozidla. K pěti nehodám došlo v důsledku střetu vozidla s lesní zvěří, jednu nehodu zavinil cyklista a jednu chodec.
 
Stonařov 23. 10. 2011Stonařov 23. 10. 2011
Při jedné dopravní nehodě bylo zraněno šest osob, při další čtyři
Mezi říjnovými dopravními nehodami byly i dva střety vozidel, při kterých se zranil vysoký počet osob.
Šest zraněných si vyžádala dopravní nehoda, ke které došlo v úterý 18. října po poledni v katastru obce Svojkovice. Řidič dodávkového vozidla VW jel ve směru na Jihlavu. Chtěl odbočit na vedlejší silnici. Začal brzdit, s automobilem dostal smyk a vjel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím vozidlem Land Rover. Při nehodě se zranilo celkem šest osob, z toho dvě těžce. Mezi zraněnými bylo i devítiměsíční dítě. 
Hned čtyři zranění si vyžádala dopravní nehoda v neděli 23. října před půl pátou večer v katastru obce Stonařov. Řidič vozidla Škoda Felicia vyjížděl z lesní cesty na silnici ve směru na Třešť. V tu dobu jel po silnici řidič vozidla Peugeot, který začal prudce brzdit, dostal s automobilem smyk a vjel do protisměru, kde se čelně střetl s vozidlem Škoda. Při dopravní nehodě byli zraněni oba řidiči a dvě spolujezdkyně.
 
 
V říjnu se zvýšil počet střetů vozidel s chodci
V říjnu došlo k devíti dopravním nehodám s účastí chodce. Jedna chodkyně při nehodě zemřela, dva chodci utrpěli těžké a sedm lehké zranění. Ve čtyřech případech došlo ke sražení chodce vozidlem přímo na přechodu pro chodce.
Nejhorším obdobím v měsíci říjnu byla pro chodce druhá polovina předposledního týdne. Při čtyřech dopravních nehodách zemřela jedna chodkyně, dva chodci byli zraněni těžce a další tři lehce. Ke třem střetům vozidel s chodci došlo v Jihlavě přímo na přechodech pro chodce. Ke čtvrté dopravní nehodě, s tragickými následky, došlo u obce Horní Myslová, kde po střetu s osobním vozidlem Škoda Octavia zemřela na místě dvaadvacetiletá chodkyně a třicetiletý chodec utrpěl těžké zranění.
Ve středu 19. října srazila po osmé hodině večer řidička vozidla Opel Vectra v Jihlavě šestnáctiletého chlapce a stejně starou dívku, kteří přecházeli silnici po vyznačeném přechodu pro chodce na ulici Fritzova. O dva dny později na přechodu pro chodce na ulici Vrchlického narazil před sedmou hodinou ráno do osmnáctileté chodkyně řidič vozidla Opel Astra. Ve stejný den, v pátek 21. října, se po půl třetí odpoledne s osmadvacetiletým chodcem, který přecházel silnici po vyznačeném přechodu pro chodce na ulici Havlíčkova, střetl řidič vozidla Škoda Octavia. Při dopravní nehodě utrpěl chodec těžké zranění a letecky byl transportován do brněnské nemocnice.
 
 Jihlava 19. 10. 2011Jihlava 21. 10. 2011
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Jihlava 19. 10. 2011                                                                                                                      Jihlava 21. 10. 2011
 
 
Ujet od dopravní nehody se řidiči nepodařilo
Mrákotín 1.10. 2011Mrákotín 1.10. 2011
Ujet od dopravní nehody se nepodařilo řidiči vozidla Škoda Octavia v sobotu 1. října. V dopoledních hodinách jel ve směru od obce Studená na Telč. Nedodržel bezpečnou vzdálenost mezi vozidly a zezadu narazil do přívěsu vozidla Škoda Favorit. Po dopravní nehodě sice zastavil, když ale zjistil, že chce druhý řidič přivolat na místo policisty, nasedl do automobilu a snažil se ujet. Řidič druhého vozidla ho sledoval až do obce Mrákotín, kde automobil Škoda Octavia havaroval. Při kontrole policisté zjistili, že řidič vozidla Škoda Octavia nikdy nevlastnil řidičské oprávnění a má soudem uložen trest zákazu činnosti.  Policejní inspektor sdělil šestadvacetiletému muži podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí.
 
 
 
 
 
 
Dopravní nehodovost v období od ledna do října
V letošním roce šetří dopravní policisté od začátku ledna do konce října 388 dopravních nehod. V loňském roce jich bylo ve stejném období 356.
Letos zemřelo při dopravních nehodách na Jihlavsku již celkem deset lidí. 38 osob bylo zraněno těžce a 221 lehce. V loňském roce zemřelo při dopravních nehodách ve stejném období jedenáct lidí, 23 osob se zranilo těžce a dalších 245 lehce.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
1. listopadu 2011
 

 

vytisknout  e-mailem