Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost v prvním pololetí

JIHLAVSKO: Při nehodách zemřelo již pět lidí. 

V době od ledna do konce června letošního roku došlo na Jihlavsku k 209 dopravním nehodám. V loňském roce jich bylo v prvním pololetí 213 a o rok dříve 121.
V prvních šesti měsících letošního roku zemřelo při nehodách pět lidí. Sedmnáct osob bylo zraněno těžce a 106 lehce. Ve stejném období v loňském roce zemřelo při dopravních nehodách sedm osob. Dalších jedenáct lidí bylo zraněno těžce a 139 lehce. V roce 2009 zemřeli v prvním pololetí při nehodách dva lidé, devět osob utrpělo těžké a 101 lehké zranění.
Celková škoda, která při dopravních nehodách za prvních šest měsíců letošního roku vznikla, přesáhla třináct milionů korun. V roce 2010 škoda přesáhla šestnáct milionů korun a v roce 2009 čtrnáct milionu korun.
V letošním roce zjistili policisté od začátku ledna do konce června požití alkoholu u osmi viníků dopravních nehod. Vloni to bylo ve stejném období patnáct řidičů a v roce 2009 šestadvacet.
 
Tragické dopravní nehody v prvním pololetí letošního roku
leden - jedna tragická dopravní nehoda, zemřel řidič vozidla
V sobotu 15. ledna došlo na Jihlavsku k vážné dopravní nehodě, která měla tragické následky. Po desáté hodině večer došlo mezi Jihlavou a Přísekou k havárii vozidla Opel Vectra, které vyjelo vpravo mimo vozovku do travnatého příkopu, kde zůstalo stát převrácené na střeše. Při havárii došlo ke zranění řidiče. Na místě havárie zastavil při pravém okraji vozovky řidič vozidla Ford Galaxy a dále zastavila u levé krajnice řidička dalšího vozidla. Oba tito řidiči vystoupili a spěchali na pomoc osádce havarovaného vozidla Opel. V té době na místo přijel osmapadesátiletý řidič vozidla Škoda Fabia. S automobilem dostal na namrzlé vozovce smyk a levým bokem narazil do před ním stojícího vozidla Ford, které mělo zapnuté výstražné osvětlení. Nárazem bylo vozidlo Ford odhozeno dopředu, kde v tu chvíli byla řidička jdoucí pomoci osádce havarovaného vozidla Opel a došlo k jejímu sražení. Po nárazu se vozidlo Škoda od automobilu Ford odrazilo a vyjelo vpravo mimo komunikaci, kde došlo ke sražení již zraněného řidiče havarovaného automobilu Opel. Řidič vozidla Škoda utrpěl těžké zranění a byl transportován do brněnské nemocnice. Po necelých dvou týdnech svým zraněním podlehl. Řidič havarovaného vozidla Opel a řidička dalšího automobilu byli se zraněním převezeni do jihlavské nemocnice.
 
únor – jedna tragická dopravní nehoda, zemřel řidič vozidla
K tragické nehodě došlo 11. února v časných ranních hodinách. Řidič vozidla Škoda Felicia jel ve směru od Polné na obec Dobroutov. Po projetí levotočivé zatáčky přejel do protisměru, vjel do silničního příkopu, kde se automobil převrátil na bok a narazil do stromu. Osmadvacetiletý muž svým zraněním na místě podlehl.
 
březen, duben - při dopravních nehodách nikdo nezemřel
 
květen – dvě tragické dopravní nehody, zemřel motocyklista a řidič vozidla
        Život motocyklisty si vyžádala dopravní nehoda, ke které došlo v pondělí 23. května před pátou hodinou večer na dálničním přivaděči v blízkosti sjezdu z dálnice D1. Nákladní automobil Mercedes Benz Sprinter se střetl s motocyklem Suzuki. Šestačtyřicetiletý řidič motocyklu utrpěl těžké zranění, kterému i přes veškeré úsilí zdravotníků na místě dopravní nehody podlehl.
        O necelý týden později v sobotu 28. května došlo k další tragické dopravní nehodě po druhé hodině odpoledne mezi obcemi Velký Beranov a Vysoké Studnice. Řidič vozidla Renault s přívěsným vozíkem přejel do protisměru, kde se střetl s protijedoucím vozidlem Hyundai Accent. Při nehodě utrpěl devětačtyřicetiletý řidič vozidla Renault těžká zranění. Letecky byl transportován do brněnské nemocnice, kde následně svým zraněním podlehl. Zranění utrpěla i šedesátiletá řidička v druhém vozidle.
 
červen – jedna tragická dopravní nehoda, zemřela chodkyně
Ve středu 15. června jela před pátou hodinou večer řidička vozidla Kia Carens po Štefánikově náměstí v Jihlavě. S automobilem couvala po komunikaci ve směru od ulice Žižkova k ulici Malátová. V té době přecházela vozovku ve směru k parku osmdesátiletá chodkyně a došlo ke střetu. Při nehodě byla chodkyně vážně zraněna. Převezena byla do nemocnice, kde následně svým těžkým zraněním podlehla.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
1. srpna 2011

 

vytisknout  e-mailem