Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost v prosinci

JIHLAVSKO: Dva řidiči a chodec byli při nehodách těžce zraněni 

V prosinci šetřili dopravní policisté na Jihlavsku 45 dopravních nehod. V roce 2010 jich bylo ve stejném měsíci 37.
Při prosincových nehodách nikdo nezemřel, stejně jako v prosinci roku 2010.
 
Při dopravních nehodách se v prosinci tři lidé zranili těžce a čtyřiadvacet lehce. V roce 2010 nebyl v tomto měsíci při dopravních nehodách těžce zraněn žádný člověk, 26 osob se zranilo lehce.
V prosinci zjistili policisté u čtyř viníků dopravních nehod požití alkoholu, v roce 2010 byl ve stejném období takový řidič jeden.
V prosinci vznikla při nehodách celková škoda téměř 4 500 000 korun. Ve stejném měsíci roku 2010 byla škoda o téměř dva miliony nižší.
Účastníky dopravních nehod byly tři děti mladší patnácti let.
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod, které zavinili řidiči, byla nepřiměřená rychlost jízdy (25 dopravních nehod), nerespektování přednosti (8 dopravních nehod) a nesprávný způsob jízdy (6 dopravních nehod).
Doupě 30. 12. 2011Doupě 30. 12. 2011
 
 
V šesti případech nebyl viníkem dopravní nehody řidič motorového vozidla. Ve všech případech se jednalo o střety vozidla s lesní zvěří nebo domácím zvířetem. Byly mezi nimi i dvě dopravní nehody, při nichž došlo ke střetu vozidla s koněm. V úterý 6. prosince dopoledne vběhl kůň na dálniční přivaděč a narazil do návěsu projíždějícího nákladního vozidla Renault. Zvíře bylo při dopravní nehodě usmrceno. V pátek 30. prosince večer došlo ke střetu vozidla s koněm u obce Doupě. Do jízdní dráhy vozidla Peugeot náhle vběhl kůň a řidič již střetu nemohl zabránit. Při střetu došlo ke zranění koně. Majitelům koní policisté uložili blokovou pokutu. Vlastník nebo držitel domácích zvířat je totiž povinen zabránit pobíhání těchto zvířat po pozemní komunikaci. 
 
 
 
 
Během prvních deseti dnů měsíce prosinec byli těžce zraněni tři lidé
Těžkým zraněním skončila dopravní nehoda v sobotu 3. prosince ráno u obce Větrný Jeníkov. Řidička vozidla Opel Astra dostala na namrzlé silnici vlivem nepřiměřené rychlosti jízdy smyk a vyjela mimo komunikaci, kde vozidlem čelně narazila do stromu. Při nehodě se těžce zranila devatenáctiletá řidička, která byla transportována do brněnské nemocnice.
Při další vážné dopravní nehodě byl těžce zraněn chodec. Ve středu 7. prosince ráno došlo v Jihlavě na ulici Vrchlického ke střetu vozidla Renault Twingo s třiaosmdesátiletým chodcem, který přecházel vozovku. S těžkým zraněním byl chodec transportován do nemocnice.
Druhým těžce zraněným řidičem vozidla je dvaaosmdesátiletý muž. V sobotu 10. prosince po poledni havaroval u obce Nový Hubenov ve vozidle Suzuki Ignis. Najel na krajnici, následně sjel do příkopu a poté do pole, kde se vozidlo několikrát přetočilo přes střechu. Těžce zraněný řidič byl letecky transportován do brněnské nemocnice.
 
Nový Hubenov 10. 12. 2011
Větrný Jeníkov 3. 12. 2011
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    Větrný Jeníkov 3. 12. 2011                                                                                                                 Nový Hubenov 10. 12. 2011
 
Jeden opilý řidič se snažil od nehody ujet, další ve vozidle po nehodě usnul
V prosinci zjistili policisté u čtyř viníků dopravních nehod požití alkoholu.
Opilého řidiče nalezli policisté v úterý 6. prosince ráno v Polné. Spal v havarovaném vozidle VW Passat na parkovišti u supermarketu. Při couvání narazil do sloupu veřejného osvětlení a obloukové zábrany před ním. Poté v automobilu usnul a po několika minutách ho zde nalezla policejní hlídka. Policisté čtyřiadvacetiletému řidiči naměřili při dechové zkoušce hodnotu 1,91 promile alkoholu.
Telč 22. 12. 2011Telč 22. 12. 2011
O čtyři dny později v noci se snažil ujet od dopravní nehody řidič vozidla Mitsubishi Carisma. V obci Střítež dostal s vozidlem smyk a narazil postupně do plotu, vrat domu a dvou zaparkovaných vozidel, Micro Smart a Nissan. Z místa nehody ujel. Dopravní nehody si všiml svědek, který případ oznámil policistům. Policejní hlídka poté vozidlo Mitsubishi vypátrala v obci Dobronín, podle stop, které na silnici v důsledku poškození vozidla, zůstaly. Při dechové zkoušce policisté naměřili třicetiletému řidiči hodnotu 1,89 promile alkoholu.
V neděli 19. prosince večer havaroval v obci Stonařov s vozidlem Renault šestadvacetiletý řidič. Narazil autem do oplocení rodinného domu. Policisté u řidiče naměřili hodnotu 0,59 promile alkoholu.
Několikrát se s autem přetočil přes střechu jednadvacetiletý řidič vozidla Citroen Berlingo ve čtvrtek 22. prosince odpoledne. U obce Telč vyjel mimo vozovku, kde narazil do příkopu. Poté automobil pokračoval ve směru zpět na vozovku, přičemž se vozidlo několikrát otočilo přes střechu, a následně narazilo do svodidel. Zraněný řidič byl transportován do brněnské nemocnice. Při dechové zkoušce mu policisté naměřili hodnotu 2,17 promile alkoholu.
 
V prosinci došlo opět i ke střetům vozidel s chodci
Těžkým zraněním skončil střet vozidla s třiaosmdesátiletým chodcem ve středu 7. prosince ráno v Jihlavě na ulici Vrchlického.
I k dalším dvěma střetům vozidel s chodci došlo v Jihlavě. V neděli 25. prosince dopoledne srazil osmdesátiletého chodce na přechodu pro chodce na ulici Okružní řidič vozidla VW Passat. O dva dny později srazila ve večerních hodinách řidička vozidla Peugeot osmadvacetiletou chodkyni, která přecházela vozovku po vyznačeném přechodu pro chodce na ulici Brněnská. Oba chodci utrpěli při nehodě zranění a byli převezeni do nemocnice.  
V roce 2011 došlo na Jihlavsku v době od začátku ledna do konce prosince k celkem 43 dopravním nehodám s účastí chodce. Ve čtrnácti případech byli viníky nehody chodci. K jednadvaceti dopravním nehodám došlo na přechodu pro chodce. V roce 2011 při dopravních nehodách zemřeli tři chodci. Deset chodců utrpělo těžké a 25 lehké zranění.
 
Při střetu dvou vozidel přesáhla škoda částku 600 tisíc korun
V pátek 23. prosince došlo po poledni u obce Hory ke střetu nákladního vozidla Renault s návěsem s protijedoucím vozidlem VW Crafter. Nákladní vozidlo po nárazu vyjelo do silničního příkopu, porazilo dva stromy a na poli se převrátilo na bok. Řidič nákladního vozidla se při nehodě lehce zranil. Na obou vozidlech vznikla celková škoda ve výši 650 tisíc korun. Další škoda vznikla poškozením přepravovaného nákladu, příkopu a stromů.
 
Hory 23. 12. 2011Hory 23. 12. 2011
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
2. ledna 2012
 

 

vytisknout  e-mailem