Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost v lednu

JIHLAVSKO: Jeden člověk zemřel, pět osob se při nehodách těžce zranilo 

V lednu šetřili dopravní policisté na Jihlavsku 53 dopravních nehod. V roce 2011 jich bylo ve stejném měsíci 39.
Při lednových nehodách zemřel jeden člověk, stejně jako ve stejném měsíci loňského roku.
V pondělí 23. ledna jel před jednou hodinou odpoledne sedmadvacetiletý řidič  vozidla Ford Transit po ulici Havlíčkova v Jihlavě. U hlavního vlakového nádraží začal s automobilem couvat. Řádně se nepřesvědčil, zda za jeho vozidlem někdo není. Při couvání přehlédl chodce, který přecházel vozovku za automobilem, a srazil ho. Při střetu došlo k těžkému zranění sedmasedmdesátiletého chodce, který po přibližně dvou týdnech na následky zranění v nemocnici zemřel. Provedenou dechovou zkouškou policisté po dopravní nehodě u řidiče vozidla požití alkoholu vyloučili. U chodce byla zjištěna hodnota 0,34 promile alkoholu. 
 
Při nehodách se v lednu pět osob zranilo těžce a 39 lehce. V roce 2011 byl v tomto měsíci při dopravních nehodách těžce zraněn jeden člověk, 20 osob se zranilo lehce.
 
Mezi těžce zraněnými byli tři řidiči
P
Dlouhá Brtnice 5. 1. 2012Dlouhá Brtnice 5. 1. 2012
ři dopravních nehodách se v lednu pět osob zranilo těžce. Mezi těžce zraněnými byli tři řidiči, jeden spolujezdec a jeden chodec.
Těžké zranění si vyžádala dopravní nehoda 5. ledna dopoledne v katastru obce Dlouhá Brtnice. Řidič nákladního vozidla Man s návěsem vyjel do protisměru, kde v tu dobu jelo vozidlo VW Touareg a došlo k čelnímu střetu. Při dopravní nehodě utrpěla řidička osobního vozidla těžká zranění. Její tři spolucestující byli zraněni lehce.
V pátek 6. ledna večer skončil těžkým zraněním střet vozidla s chodcem v obci Puklice. Devětatřicetiletý muž byl nalezen na silnici před domem. Řidič vozidla z místa ujel. Devatenáctiletého muže policisté vypátrali ještě v noci v restauračním zařízení. Následující den nalezli i vozidlo Škoda Octavia, kterým byl chodec pravděpodobně sražen.
I dopravní nehoda ve středu 18. ledna dopoledne u obce Dušejov skončila těžkým zraněním. Řidička vozidla Škoda Felicia dostala na namrzlé vozovce smyk a přejela do protisměru, kde se střetla s protijedoucím vozidlem Iveco. Pětašedesátiletá řidička utrpěla těžké zranění a letecky byla transportována do brněnské nemocnice.
Hned dva lidé se těžce zranili při dopravní nehodě v úterý 24. ledna ráno u obce Příseka. Pětačtyřicetiletý řidič vozidla Audi začal na přímém úseku komunikace předjíždět, dostal s automobilem smyk a čelně se střetl s protijedoucím vozidlem Peugeot. Při nehodě se těžce zranil čtyřicetiletý řidič automobilu Peugeot a jeho čtyřiačtyřicetiletý spolujedoucí.
 
Řidička narazila autem do vlaku, byla pod vlivem alkoholu
Salavice 25. 1. 2012V lednu zjistili policisté u dvou viníků dopravních nehod požití alkoholu, v roce 2011 byl ve stejném období takový řidič jeden.
Jedním z řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu, byla řidička, která poté narazila vozidlem do projíždějícího vlaku. K nehodě došlo ve středu 25. ledna ráno u obce Salavice. Dvaatřicetiletá řidička vozidla Peugeot před železničním přejezdem nedobrzdila a vjela na přejezd v době, kdy zde projížděl osobní vlak. U řidičky vozidla naměřili policisté při dechové zkoušce hodnotu 0,5 promile alkoholu. Opakovaná zkouška u ní ukázala hodnotu 0,64 promile alkoholu. Provoz na trati byl opět obnoven až po třech hodinách.
Na začátku ledna ráno havaroval s vozidlem v obci Prostředkovice třiatřicetiletý řidič. Narazil autem do silničních svodidel. Lehce zraněný řidič měl pozitivní test na zjištění ovlivnění návykovou látkou. Test ukázal přítomnost marihuany. Při kontrole policisté navíc zjistili, že řidič má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel.
 
 
Při lednových nehodách vznikaly na vozidlech vysoké škody
V lednu vznikla při nehodách celková škoda přes 5 200 000 korun. Ve stejném měsíci loňského roku byla škoda o více než dva miliony nižší.
V lednu došlo k velkému množství dopravních nehod, při kterých škoda přesáhla částku 100 tisíc korun. U řady z nich byla škoda i několikanásobně vyšší jako např. u havárie autobusu, kdy škoda byla vyčíslena na téměř jeden milion korun.
Jen v pátek 6. ledna ráno došlo ke dvěma nehodám, při kterých vznikla celková škoda přes 300 tisíc korun. Řidič nákladního vozidla Scania s návěsem u obce Větrný Jeníkov jel příliš rychle. Po projetí zatáčky dostal smyk a vjel do příkopu, kde se vozidlo převrátilo na bok. U Jihlavy došlo ke střetu dvou vozidel. Řidič vozidla Peugeot Boxer dostal vlivem nepřiměřené rychlosti smyk a vjel do protisměru, kde došlo k čelnímu střetu s vozidlem Mitsubishi. Při dopravní nehodě byli zraněni oba řidiči a spolujezdkyně z vozidla Peugeot.
 
Nejčastější příčinou nehod je nepřiměřená rychlost jízdy
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod, které zavinili řidiči, byla nepřiměřená rychlost (30 dopravních nehod), nesprávný způsob jízdy (8 dopravních nehod) a nerespektování přednosti (4 dopravní nehody).
Účastníky dopravních nehod bylo šest děti mladších patnácti let.
V osmi případech nebyl viníkem dopravní nehody řidič motorového vozidla. V jednom případě zavinil nehodu chodec a v sedmi se jedná o střety vozidla s lesní zvěří.
V úterý 24. ledna odpoledne přecházel vozovku na ulici Hradební v Jihlavě osmnáctiletý chodec. Na přechod pro chodce vstoupil na signál „stůj“ a narazil do boku projíždějícího vozidla Škoda Fabia. Při nehodě se chodec lehce zranil.
 
Dopravní nehody autobusů
V lednu se účastníky vážnějších dopravních nehod stali i řidiči autobusů. Havárií skončila cesta autobusu v polovině ledna ráno v obci Plandry. Řidič autobusu Mercedes Benz dostal vlivem nepřiměřené rychlosti jízdy při projíždění zatáčky smyk, vyjel na krajnici, kde porazil sloup veřejného osvětlení. Dále přejel do protisměru a následně narazil do cihlového plotu. Při nehodě se zranil řidič autobusu.
Ve čtvrtek 26. ledna ráno se u Jihlavy střetlo nákladní vozidlo Man s přívěsem s linkovým autobusem. Při dopravní nehodě došlo ke zranění řidiče a jednoho cestujícího v autobusu. Škodu na poškozeném autobusu vyčíslili policisté na 300 tisíc korun. Místo dopravní nehody bylo přibližně tři hodiny průjezdné pouze jedním jízdním pruhem. Dopravu řídili policisté kyvadlově.
 
Jihlava 26. 1. 2012Plandry 17. 1. 2011
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cyklista fyzicky napadl řidiče vozidla
Fyzickým napadením skončila banální dopravní nehoda, která se stala v úterý 10. ledna odpoledne v Jihlavě na ulici Brněnská. Řidič automobilu Škoda Fabia se bočně střetl s cyklistou. Při dopravní nehodě ke zranění nedošlo. Po střetu však dvaačtyřicetiletý cyklista přišel k vozidlu a ukopl zpětné zrcátko. Dále na automobil hodil jízdní kolo a fyzicky napadl jednadvacetiletého řidiče vozidla. Opakovaně mladého muže udeřil pěstí a poté i kopy nohou. Řidiči pomohli až přivolaní policisté. Řidič utrpěl při fyzickém útoku zranění a byl převezen na ošetření do nemocnice. Cyklista se odmítl podrobit dechové zkoušce.
Pokud se cyklista odmítne podrobit dechové zkoušce, dopustí se dopravního přestupku. Policisté přestupek oznámí k projednání správnímu orgánu. Za tento přestupek lze uložit pokutu od pětadvaceti do padesáti tisíc korun. 
 
Studnice 30. 1. 2012Studnice 30. 1. 2012
Řidič po nehodě z místa ujel, v druhém vozidle byli zraněni tři lidé
Od dopravní nehody, při které byli zraněni tři lidé včetně jedenáctiletého chlapce, ujel v pondělí 30. ledna dosud nezjištěný řidič vozidla VW Passat Combi černé barvy. K nehodě došlo před třetí hodinou odpoledne na silnici ve směru od obce Studnice na Telč. Řidič vozidla Passat začal předjíždět automobil před sebou v době, kdy byl již předjížděn automobilem Ford, a došlo k bočnímu střetu obou vozidel. Ford se po srážce dostal do smyku a vyjel mimo komunikaci do lesa, kde se vozidlo převrátilo na střechu. Řidič automobilu VW Passat z místa nehody ujel. Při nehodě se zranil řidič a dva spolujedoucí z vozidla Ford. Jedenáctiletý chlapec byl navíc v automobilu zaklíněn a museli ho vyprostit přivolaní hasiči. Po řidiči vozidla VW Passat policisté pátrají, uvítají jakoukoli informaci od občanů, která by směřovala ke zjištění totožnosti neznámého řidiče.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
2. února 2012
 

vytisknout  e-mailem