Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost v květnu

JIHLAVSKO: Při nehodách zemřeli dva lidé, tři osoby byly zraněny těžce. 

V květnu šetřili dopravní policisté na Jihlavsku pětatřicet dopravních nehod. V loňském roce jich bylo ve stejném měsíci čtyřiačtyřicet. V letošním květnu tak počet nehod v porovnání s loňským rokem poklesl.
Květen byl bohužel nepříznivý z hlediska následků na lidských životech. V druhé polovině měsíce vyhasly na silnicích Jihlavska dva lidské životy. V loňském roce v tomto měsíci při dopravních nehodách zemřel jeden člověk. V průběhu uplynulého měsíce května utrpěly tři osoby těžké a 24 lehké zranění. V loňském roce byli ve stejném období při dopravních nehodách těžce zraněni čtyři lidé a 24 osob bylo zraněno lehce.
foto 2foto 2
Velký Beranov 28. 5.Velký Beranov 28. 5.
 
 
 
 
 
 
 
Při nehodách zemřeli dva lidé
Život motocyklisty si vyžádala dopravní nehoda, ke které došlo v pondělí 23. května před pátou hodinou večer na dálničním přivaděči v blízkosti sjezdu z dálnice D1. Nákladní automobil Mercedes Benz Sprinter se střetl s motocyklem Suzuki. Šestačtyřicetiletý řidič motocyklu utrpěl těžké zranění, kterému i přes veškeré úsilí zdravotníků na místě dopravní nehody podlehl.
O necelý týden později v sobotu 28. května došlo k další tragické dopravní nehodě po druhé hodině odpoledne mezi obcemi Velký Beranov a Vysoké Studnice. Řidič vozidla Renault s přívěsným vozíkem přejel do protisměru, kde se střetl s protijedoucím vozidlem Hyundai Accent. Při nehodě utrpěl devětačtyřicetiletý řidič vozidla Renault těžká zranění. Letecky byl transportován do brněnské nemocnice, kde následně svým zraněním podlehl. Zranění utrpěla i šedesátiletá řidička v druhém vozidle.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Při dalších vážných nehodách byly tři osoby zraněny těžce
Dva mladí muži se těžce zranili při dopravní nehodě ve čtvrtek 5. května  krátce před jednou hodinou v noci. Dvacetiletý řidič osobního vozidla Toyota Avensis jel ve směru od obce Velký Beranov k obci Malý Beranov. Vyjel vlevo mimo silnici, kde s vozidlem narazil do vzrostlého stromu. Při havárii došlo k těžkému zranění řidiče a stejně starého spolujezdce.
Těžkým zraněním skončila v sobotu 14. května před polednem jízda devětačtyřicetiletého cyklisty. Při jízdě na jízdním kole Favorit od obce Dobroutov ve směru na Polnou havaroval pádem na vozovku.
 
Mezi opilými řidiči byla i šedesátiletá cyklistka
V květnu zjistili policisté u dvou účastníků dopravních nehod požití alkoholu. V loňském roce požilo alkohol stejné množství viníků nehod.
Alkoholem byl posilněn řidič vozidla Škoda Octavia, který se v pátek 13. května střetl po sedmé hodině ráno na ulici Vrchlického v Jihlavě s automobilem Audi. Ke zranění osob nedošlo. U čtyřiadvacetiletého řidiče vozidla Škoda ale policisté při dechové zkoušce naměřili hodnotu 1,33 promile alkoholu.
Opilá jela na jízdním kole v pondělí 30. května po deváté hodině večer šedesátiletá cyklistka. Při jízdě od obce Horní Myslová na Telč vjela vpravo mimo silnici do travnatého příkopu, kde havarovala. Cyklistka se při pádu lehce zranila a na ošetření byla převezena do jihlavské nemocnice. Policisté provedli u ženy dechovou zkoušku a naměřili hodnotu 1,65 promile alkoholu.
 
Další údaje o květnových nehodách
V květnu vznikla při nehodách celková škoda přes 2 200 000 korun. V loňském roce byla škoda o téměř 300 tisíc nižší.
V květnu byly účastníkem dopravních nehod čtyři děti mladší patnácti let.
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod, které zavinili řidiči, byl nesprávný způsob jízdy a dále nepřiměřená rychlost a nerespektování přednosti v jízdě.
Ve třinácti případech nebyl viníkem dopravní nehody řidič motorového vozidla. K osmi nehodám došlo v důsledku střetu vozidla s lesní zvěří a pět nehod zavinili cyklisté. Hned ke třem střetům se srnami v jeden den došlo v úterý 17. května. Řidičům všech tří vozidel vběhla lesní zvěř do jízdní dráhy náhle a střetu již nedokázali zabránit.
K deseti nehodám došlo v obci a k pětadvaceti mimo obec.
 
Únavu za volantem nelze podceňovat !
V květnu potrápila několik řidičů únava, kterou se bohužel snažili při jízdě ignorovat. Dopravní nehody pak skončili zraněním řidiče a vysokou hmotnou škodou.
Je důležité, aby řidič v žádném případě únavu nepodceňoval. Existuje řada možností, jak s únavou bojovat nebo jí předcházet“, řekl zástupce vedoucího Dopravního inspektorátu Jihlava nprap. Martin Mihulka s tím, že když řidič při jízdě usne, i jen na okamžik, vážně ohrožuje sebe i ostatní účastníky silničního provozu.
Pokud řidič jede vozidlem v nočních nebo časných ranních hodinách, měl by na únavu, kterou pociťuje, reagovat co nejrychleji. Vhodné je na bezpečném místě zastavit a vystoupit z vozidla. Účinné je se např. kolem auta projít nebo na čerstvém vzduchu udělat pár dřepů“, doporučil vrchní inspektor Mihulka. Zvláště nebezpečné jsou úseky, kdy už je řidič blízko svému cíli cesty a řekne si, že “už ten kousek musí dojet“. I kdyby do cíle zbývalo jen několik kilometrů, neměl by řidič únavu nikdy podceňovat.
Nebezpečí mikrospánku nehrozí řidiči ale jen v noci nebo časně ráno, i během dne při teplejším počasí může řidiče přemoci únava. Je důležité, aby řidič dodržoval při jízdě pitný režim nealkoholických nápojů a udržoval ve vozidle chladnější teplotu, případně si přivřel okénko“, řekl nprap. Mihulka. Jak dále dodal, při cestě automobilem pomáhá řidiči udržet pozornost i rytmická hudba nebo žvýkání.
Pro řidiče nákladních vozidel platí povinnost dodržovat přestávky na odpočinek. Řidiči kamiónů by měli tuto povinnost dodržovat ve svém vlastním zájmu. Pokud usne při jízdě za volantem řidič kamionu, představuje jeho nekontrolovatelná jízda v silničním provozu mnohonásobně větší riziko a horší následky, než by tomu bylo u řidiče osobního vozidla.
Hladov 13. 5. 2011Hladov 13. 5. 2011
Řidiči usnuli a havarovali
V pátek 13. května jel devatenáctiletý řidič vozidla Fiat Ducato před druhou hodinou v noci ve směru od obce Hladov na Dlouhou Brtnici. Při jízdě pravděpodobně vlivem mikrospánku vjel na pravou krajnici, kde automobil narazil do svodidel a následně havaroval mimo komunikaci. Vozidlo narazilo do stromu, ve kterém zůstalo zaklíněné. Při nehodě se mladý řidič lehce zranil. Škodu policisté vyčíslili na více než 100 tisíc korun. Z důvodu vyprošťování havarovaného vozidla musela být silnice na více než dvě hodiny uzavřena.
Únavu nezvládla za volantem ani pětadvacetiletá řidička vozidla Peugeot v pondělí 30. května. Po šesté hodině ráno usnula při jízdě ve směru od obce Dolní Cerekev na Batelov a autem bočně narazila do stromu. Mladá žena utrpěla při nehodě lehké zranění.
Přibližně 200 metrů mimo silnici jel o den později pětapadesátiletý řidič vozidla Ford Transit. V úterý 31. května před druhou hodinou odpoledne před Jihlavou při jízdě pravděpodobně usnul a v pravotočivé zatáčce vyjel vlevo mimo komunikaci. Přejel silniční příkop, pokračoval v jízdě po travnatém svahu a poté přejel opět do příkopu. Po přibližně dvou stech metrech jízdy mimo silnici vyjelo vozidlo přes břeh meze zpět na vozovku a následně narazilo do silničních svodidel. Při nehodě byl lehce zraněn řidič. Škodu policisté vyčíslili na 120 tisíc korun.
 
Další dopravní nehody – vozidlo sjelo do rybníku, pod nákladním vozidlem se utrhla krajnice, auto se střetlo se čtyřkolkou
Stonařov 3. 5. 2011Stonařov 3. 5. 2011
Dopravní nehody se nevyhnuly ani řidičům nákladních vozidel. V úterý 3. května jel řidič nákladního vozidla Mercedes s návěsem před pátou hodinou večer ve směru od Třeště na obec Stonařov. Vjel na pravou krajnici, která se utrhla a automobil havaroval mimo silnici do příkopu a přilehlého lesa. Při nehodě ke zranění osob nedošlo. Přeložení nákladu minerální vody a následné vyproštění havarovaného vozidla trvalo necelých dvanáct hodin.
V květnu policisté šetřili i nehodu vozidla se čtyřkolkou. Ve čtvrtek 12. května se před osmou hodinou večer v obci Krahulčí střetl s vozidlem Citroen Xsara třiačtyřicetiletý řidič čtyřkolky Suzuki. Při nehodě byl zraněn řidič čtyřkolky, na ošetření byl převezen do nemocnice.
V rybníce skončilo vozidlo Škoda Felicia ve čtvrtek 19. května po půl sedmé ráno v obci Jezdovice. Osmatřicetiletý řidič a jeho spolujezdec se stačili z potápějícího se auta dostat ven včas. Oba utrpěli při nehodě zranění a byli transportováni do nemocnice.
Ve stejný den vyjížděli policisté po druhé hodině odpoledne k havárii motocyklu. Sedmnáctiletý mladík jel s motocyklem značky Honda ve směru od Telče na Třešť. Při průjezdu levotočivou zatáčkou nezvládl řízení a havaroval do příkopu. Při havárii došlo k lehkému zranění řidiče i jeho spolujezdce.
 
 
V květnu se při preventivní akci policisté zaměřili na cyklisty
V pátek 6. května se na cyklostezce v Lukách nad Jihlavou uskutečnila preventivní akce zaměřená na cyklisty a jejich jízdní kola. Policisté projíždějícím cyklistům kontrolovali vybavení kola a upozorňovali je na případné nedostatky. Cyklistům dále doporučovali používat reflexní prvky, které je více zviditelní a jízda tím pro ně bude bezpečnější. Dále si mohli cyklisté ověřit své vědomosti v testu zaměřeném na správné vybavení jízdního kola a znalost pravidel silničního provozu, která musí cyklisté při jízdě na komunikacích dodržovat.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
2. června 2011

 

vytisknout  e-mailem