Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravní nehodovost v Jihočeském kraji

Jihočeský kraj - Velký počet dopravních nehod v období prázdnin je alarmující. 

 

Policisté v Jihočeském kraji zaznamenali na našich silnicích v období letních prázdnin velký počet dopravních nehod. V letošním roce, kdy některé školy rozdávaly svým žákům vysvědčení již v předposledním týdnu měsíce června, začalo toto kritické období na českých silnicích již o posledním červnovém víkendu.                                                       

                                                       Rozbor dopravních nehod v období od 25. června do 12. července 2010

Útvar Počet DN Usmrcené osoby Těžká zranění Lehká zranění
České Budějovice     50        1      6      37
Český Krumlov     24        1      2      12
Jindřichův Hradec     22        1      1      17
Písek     24        6      4      17
Prachatice     10        0      2        4
Strakonice     15        0      3      13
Tábor     16        1      1      21
Celkem   161      10    19    121

Dle statistických údajů vznikla při těchto nehodách škoda za bezmála 11 400 000 korun, ve 25 případech byl příčinou nehody alkohol. Kromě alkoholu stojí za většinou dopravních nehod příliš vysoká rychlost jízdy, kdy řidič nedokáže odhadnout své schopnosti a pak dochází k haváriím. Dále se řidiči dostatečně nevěnují řízení, nesoustředí se na jízdu a v neposlední řadě volí nesprávný způsob jízdy. Právě tyto faktory způsobily velký nárůst počtu dopravních nehod, kdy v porovnání se stejným obdobím v roce 2009 se celkový počet nehod v Jihočeském kraji zvýšil o 7 %. Alarmující je pak počet usmrcených osob, který vzrostl oproti loňsku o 150 %, počet těžce zraněných osob zůstal stejný, ovšem vzrostl počet lehce zraněných osob a to o 41 %. Pozitivní je pouze údaj o počtu řidičů, kteří pod vlivem alkoholu způsobili dopravní nehodu. V letošním roce jich bylo o 8 méně.

Z výše uvedených skutečností jasně vyplývá, že právě období prázdnin představuje velké riziko jak pro řidiče motorových, tak i nemotorových vozidel. Velké horko, hustý provoz a touha dostat se do cíle své cesty co nejdříve, mají za následek nepozornost řidiče, únavu, ale také zvýšenou agresivitu. Každý účastník silničního provozu by měl přemýšlet dopředu, dávat velký pozor, správně vyhodnocovat situaci na komunikaci, aby dokázal včas a bezpečně zareagovat. Je důležité vzít na vědomí, že v tomto období odjíždí řada lidí na dovolenou, a tak se na našich silnicích vyskytují i tzv. sváteční řidiči, kteří nemají příliš velké zkušenosti s řízením automobilu a jejich reakce bývají mnohdy nepředvídatelné.  V neposlední řadě je nutné zdůraznit, že by se řidiči měli chovat ohleduplněji, protože právě slušné chování a dodržování základních pravidel silničního provozu se z českých silnic vytrácí. Pokud se řidič cítí unaven, měl by svůj vůz zastavit, vystoupit, protáhnout se a osvěžit se vhodným nápojem. Je vždy lepší dorazit do cíle o pět minut později, ale bezpečně, než nepřijet vůbec.

por. Ing. Štěpánka Valentová, pisjc@mvcr.cz

13. července 2010

vytisknout  e-mailem