Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost v červenci

JIHLAVSKO: Při nehodách zemřeli tři lidé.  

V červenci vyjeli policisté na Jihlavsku k 47 dopravním nehodám. V loňském roce jich bylo ve stejném měsíci 45 a o rok dříve šetřili policisté v červenci 22 dopravních nehod.
 
Smrcna 9. 7. 2011Smrcna 9. 7. 2011
Vilanec 12. 7. 2011Vilanec 12. 7. 2011
Při nehodách v červenci zemřeli tři lidé
Měsíc červenec byl velmi nepříznivý z hlediska následků na lidských životech. V první polovině měsíce zemřeli při dvou dopravních nehodách tři lidé. V loňském roce i v roce 2009 zemřel v červenci při nehodách jeden člověk.
Život mladého, teprve dvacetiletého, motorkáře se vyžádala dopravní nehoda, ke které došlo v sobotu 9. července odpoledne v katastru obce Smrčná. Dvaačtyřicetiletý řidič vozidla Peugeot Boxer jel ve směru od Jihlavy. Při jízdě vyjel do protisměru, kde v tu dobu jel ve směru od obce Smrčná řidič motocyklu, a došlo k čelnímu střetu. Mladý řidič motocyklu utrpěl těžká zranění, kterým na místě dopravní nehody podlehl. Řidič vozidla Peugeot byl zraněn lehce. V letošním roce je to již druhý řidič motocyklu, který při dopravních nehodách zemřel. (V pondělí 23. května si život motocyklisty vyžádala dopravní nehoda na dálničním přivaděči v blízkosti sjezdu z dálnice D1, kde se řidič nákladního automobilu Mercedes Benz Sprinter střetl s motocyklem Suzuki.)
Další dva lidé zemřeli po dopravní nehodě, ke které došlo v úterý 12. července ráno v katastru obce Vílanec. Dva muži jeli ve vozidle VW Transporter po silnici první třídy číslo 38 ve směru od obce Suchá. Sedmadvacetiletý řidič na rovném úseku komunikace vyjel náhle do protisměru, kde se čelně střetl s nákladním vozidlem Volvo. Řidič i spolujezdec automobilu VW utrpěli při nehodě vážná zranění a byli letecky transportování do nemocnice. Přes veškerou snahu zdravotníků svým těžkým zraněním oba následně podlehli. Škoda na vozidlech byla vyčíslena na téměř jeden milion korun.
 
 
 
 
 
Tři lidé byli při dopravních nehodách zraněni těžce
V červenci byli při dopravních nehodách těžce zraněni tři lidé, dalších třiatřicet osob se zranilo lehce. V loňském roce bylo v tomto měsíci při nehodách pět osob zraněno těžce a 37 lehce.
Mezi těžce zraněnými byli v červenci také dva nezletilí chlapci, jednalo se o cyklistu a motocyklistu. Na začátku července jel odpoledne v obci Jestřebí šestiletý hoch na jízdním kole. Byl bez doprovodu osoby starší patnácti let. Při výjezdu na hlavní silnici nedal přednost v jízdě vozidlu VW Passat, se kterým se střetl. Malý cyklista se při nehodě těžce zranil a byl letecky transportován do brněnské nemocnice. S těžkým zraněním skončil v nemocnici také nezletilý řidič motocyklu, který jel v sobotu 23. července odpoledne v obci Velký Beranov. Narazil do vozidla Peugeot, jehož řidička zpomalila v důsledku situace vyvolané silničním provozem. Těžce zraněný chlapec byl převezen do jihlavské nemocnice. Policisté dále zjistili, že motocykl, na kterém hoch jel, nemá přidělenou registrační značku.
 
Opilá řidička havarovala, měla přes dvě promile alkoholu
V červenci policisté zjistili u jednoho účastníka dopravní nehody požití alkoholu. V loňském roce zjistili ve stejném měsíci policisté požití alkoholu u tří viníků nehod.
V pátek 8. července večer jela řidička vozidla Opel Astra ve směru od Velkého Beranova na Měřín. Na komunikaci se chtěla otočit zpět na Jihlavu, manévr nezvládla a havarovala do travnatého příkopu. Dvaačtyřicetileté ženě policisté při dechové zkoušce naměřili hodnotu 2,25 promile alkoholu. Opilá řidička přišla o řidičský průkaz a je podezřelá ze spáchání trestného činu.
 
Účastníkem nehod bylo třináct dětí
V červenci vznikla při nehodách celková škoda přes tři a půl milionu korun.
V červenci bylo účastníkem dopravních nehod třináct děti mladší patnácti let. V loňském roce jich bylo ve stejném období sedm a v roce 2009 jen tři.
Mezi nejčastější příčinu dopravních nehod, které zavinili řidiči vozidel, patřil nesprávný způsob jízdy a nepřiměřená rychlost.
V osmnácti případech nebyl viníkem dopravní nehody řidič motorového vozidla. K jedenácti nehodám došlo v důsledku střetu vozidla s lesní zvěří, v jednom případě byl viníkem nehody chodec a v šesti cyklista.
Hned ke čtyřem střetům vozidel se zvěří došlo v neděli 31. července. Na vozidlech Opel, Mazda, Renault a Škoda Octavia vznikla celková škoda přes 170 tisíc korun. Tři automobily se střetly se srnčí zvěří a jedno vozidlo s divokým prasetem. Ve všech případech vběhla zvěř do jízdní dráhy vozidla náhle a řidič již střetu nedokázal zabránit.
 
Řidič nákladního vozidla jel v zatáčce příliš rychle a z návěsu se vyklopil náklad
V úterý 26. července ráno havarovalo v obci Hodice nákladní vozidlo Volvo s návěsem. Pětatřicetiletý řidič jel v pravotočivé zatáčce nepřiměřenou rychlostí, v důsledku čehož došlo k vyklopení části nákladu přepravek s pivem z návěsu. Část nákladu spadla na silnici a část na osobní vozidlo Mazda, které jelo v protisměru. Po nehodě byla silnice zcela neprůjezdná. Bylo nutné náklad přeložit a dále uklidit vozovku. Práce si vyžádaly více než čtyři hodiny. Po tuto dobu policisté odkláněli dopravu na objízdné trasy. Škoda na vozidlech a nákladu přesáhla částku sto tisíc korun.
 
Hodice 26. 7. 2011Hodice 26. 7. 2011
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
1. srpna 2011

vytisknout  e-mailem