Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost v březnu

JIHLAVSKO: Klesl počet nehod i zraněných. 

V březnu vyjeli policisté na Jihlavsku k 62 dopravním nehodám. Z tohoto počtu jich evidujeme 37 jako události v silničním provozu (havárie a střety vozidel, na něž se nevztahuje povinnost nehodu policii oznámit). V loňském roce jich bylo ve stejném měsíci 82, z toho se v 41 případech jednalo o událost v silničním provozu. V letošním březnu tak došlo v porovnání s loňským rokem k výraznému poklesu počtu dopravních nehod.
Měsíc březen byl relativně příznivý i z hlediska následků na lidských životech a zdraví. Při dopravních nehodách nikdo nezemřel. Těžce zraněna byla pouze jedna osoba, dalších osm lidí se zranilo lehce. V loňském roce v tomto měsíci při dopravních nehodách zemřeli tři lidé, tři osoby byly zraněny těžce a 33 lehce.
V březnu vznikla při nehodách celková škoda přes 1 600 000 korun. V loňském roce byla škoda o více než tři miliony vyšší.
V březnu policisté u účastníků dopravních nehod nezjistili požití alkoholu. V loňském roce zjistili ve stejném měsíci policisté požití alkoholu u jednoho viníka nehody.
V březnu byly účastníkem dopravních nehod tři děti mladší patnácti let.
Mezi nejčastější příčinu dopravních nehod, které zavinili řidiči vozidel, patřil opět nesprávný způsob jízdy a nepřiměřená rychlost.
Ve dvanácti případech nebyl viníkem dopravní nehody řidič motorového vozidla. K deseti nehodám došlo v důsledku střetu vozidla s lesní zvěří, v jednom případě byl viníkem nehody chodec a v jednom cyklista. Při dopravních nehodách se zvěří se jednalo převážně o střety vozidel se srnami. Policisté šetřili ale i nehodu, při které řidiči vozidla vběhlo náhle z křoví na pravé straně do jízdní dráhy stádo divokých prasat a došlo ke střetu. Ke zranění osob nedošlo. Na místě zůstala po střetu ležet dvě divoká prasata.
 
Při střetu s vozidlem byl těžce zraněn chodec
Ve středu 9. března jela řidička vozidla Opel Zafira po osmé hodině ráno v Jihlavě po ulici Žižkova ve směru k ulici Hradební. Po vyznačeném přechodu pro chodce v tu dobu přecházel vozovku osmasedmdesátiletý muž a došlo ke střetu. Těžce zraněný chodec byl převezen do nemocnice. 
 
Brtnice 14. 3. 2011Brtnice 14. 3. 2011
Při havárii se zranili čtyři lidé
Řidič a tři spolujezdci se zranili při nehodě vozidla Škoda Felicia v pondělí 14. března po třetí hodině odpoledne. Jízda z obce Jestřebí na Brtnici skončila pro osádku automobilu po projetí pravotočivé zatáčky. Po smyku narazili do stromu a následně vyjeli na louku, kde se vozidlo převrátilo na střechu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Policisté v březnu již šetřili i nehody s účastí cyklisty a řidiče motocyklu
„V současné době na silnice vzhledem k teplému počasí již vyjeli cyklisté a řidiči na motocyklech. Lze předpokládat, že jejich počet bude ještě vzrůstat. Řidiči vozidel tradičně na začátku jara zvyšují rychlost jízdy, neboť jsou silnice již suché a řidiči mají pocit, že řízení vozidla za každé situace zvládnou. Obě tyto skutečnosti pak každoročně vedou ke zvýšení počtu dopravních nehod s následky na životech a zdraví účastníků silničního provozu“, řekl vedoucí Dopravního inspektorátu Jihlava npor. Radek Hamža.
 
V sobotu 12. března havaroval řidič motocyklu Honda v odpoledních hodinách v Třešti. S motocyklem dostal smyk, upadl na vozovku a havaroval na chodníku na pravé straně. Dvaatřicetiletý řidič byl se zraněním převezen do jihlavské nemocnice. V nemocnici skončil i osmnáctiletý cyklista, který se v pondělí 14. března odpoledne střetl v Polné s vozidlem.
 
Řidiči motocyklů a cyklisté by měli vždy myslet na své bezpečí. Pro motocyklisty je pro jejich bezpečnost zásadní helma a speciální oblečení a obuv určené na motocykl nejlépe doplněné o reflexní prvky. Cyklisté zvýší svoji bezpečnost zejména vhodným oblečením s reflexními prvky, cyklistickou přilbou a kvalitní obuví. Pro všechny účastníky silničního provozu samozřejmě platí to nejdůležitější a to dodržování ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.
 
 
Havárie nákladního vozidla zkomplikovala dopravu na více než deset hodin
Dopravní nehody se v březnu nevyhnuly ani řidičům nákladních vozidel. Dopravu na silnici první třídy číslo 38 mezi obcemi Čížov a Vílanec na více než deset hodin zkomplikovala v pondělí 21. března havárie nákladního vozidla s návěsem. Při průjezdu levotočivou zatáčkou začal řidič brzdit, dostal s automobilem smyk, vjel vpravo mimo komunikaci, kde havaroval do příkopu. Vozidlo se částečně převrátilo na bok. Ke zranění osob nedošlo. Při havárii došlo ke kontaminaci zeminy přibližně 300 litry nafty. Na vozidle a návěsu vznikla škoda přibližně 700 tisíc korun.
 
 
Policisté se zaměřili na bezohledné řidiče
Policisté Dopravního inspektorátu Jihlava se zaměřují především na odhalování řidičů, kteří překračují nejvyšší povolenou rychlost jízdy, jezdí pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek, nerespektují světelné signalizační zařízení, telefonují při jízdě nebo za jízdy nejsou připoutáni bezpečnostním pásem. Tito řidiči jsou nebezpeční sobě i ostatním účastníkům silničního provozu. V březnu dopravní policisté odhalili 483 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích, za které uložili řidičům blokové pokuty v celkové výši 205 300 korun. Dalších 27 přestupků oznámili k projednání správnímu orgánu. V březnu policisté na Jihlavsku realizovali tři dopravně bezpečnostní akce.
 
Častějšími silničními kontrolami a dopravně bezpečnostními akcemi chceme přimět řidiče, aby jezdili v souladu s dopravními předpisy a zbytečně neriskovali život svůj nebo ostatních. Bezpečnost na silnicích lze totiž významně zvýšit pouze tím, že budou řidiči dodržovat pravidla silničního provozu“, dodal npor. Hamža.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
4. dubna 2011

vytisknout  e-mailem