Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost o prázdninách

JIHLAVSKO: Dopravní nehody si vyžádaly dva lidské životy 

V období měsíců červenec a srpen šetřili dopravní policisté na Jihlavsku 113 dopravních nehod. V loňském roce jich bylo o letních prázdninách 96. Letos tak v porovnání se stejným obdobím loňského roku počet dopravních nehod stoupl. Pozitivní vývoj ale nastal v oblasti následků na lidských životech. Počet osob, které při nehodách zemřely, se snížil o polovinu. Letos v červenci a srpnu si dopravní nehody vyžádaly dva lidské životy, v loňském roce zemřeli ve stejném období čtyři lidé. 
 
Nejtragičtější dopravní nehodou se o letních prázdninách stal střet osobního a nákladního vozidla na Třešťsku. V pátek 6. července večer při střetu dvou vozidel mezi obcemi Jezdovice a Třešť zemřeli dva lidé a další tři byli zraněni těžce. Řidič vozidla Škoda Felicia vyjel do protisměru, kde se střetl s protijedoucím nákladním vozidlem Tatra 148, které jelo ve směru od obce Jezdovice. Při nehodě zemřel na místě dvaačtyřicetiletý řidič vozidla Škoda a jeho sedmapadesátiletý spolujedoucí. Další tři lidé se v automobilu Škoda zranili těžce, jednalo se o devětatřicetiletou ženu a dva muže ve věku čtyřiatřicet let. Všichni těžce zranění byli transportováni do nemocnice. Policisté při šetření nehody zjistili, že řidič vozidla Škoda Felicia nevlastnil řidičské oprávnění. Příčinu a další okolnosti tragické dopravní nehody prověřují kriminalisté.
Třešť 6. 7. 2012
Třešť 6. 7. 2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
V červenci a srpnu se při dopravních nehodách 17 osob zranilo těžce a 77 lehce. V porovnání se stejným obdobím loňského roku počet zraněných stoupl. O loňských letních prázdninách utrpělo těžké zranění 11 lidí a dalších 57 se zranilo lehce.
  
Policisté zjistili v měsících červenec a srpen u sedmi viníků dopravních nehod požití alkoholu, stejně jako vloni.
Při nehodách vznikla v průběhu dvou měsíců letních prázdnin celková škoda téměř deset milionů korun. (Ve stejném období roku 2011 byla škoda o více než tři miliony korun nižší.)
K poměrně velkému nárůstu došlo u počtu dětí mladších patnácti let, které se staly účastníkem dopravních nehod, z loňských 18 stoupl počet na 28.  
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod, které zavinili řidiči, byl nesprávný způsob jízdy (77 dopravních nehod), nepřiměřená rychlost (17 dopravních nehod) a nerespektování přednosti v jízdě (13 dopravních nehod).
Ve třinácti případech nebyl viníkem dopravní nehody řidič motorového vozidla, z toho deset nehod způsobili cyklisti.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
6. září 2012

vytisknout  e-mailem