Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Dopravní nehodovost na Zlínsku v roce 2020

ZLÍNSKO: Téměř ve všech ukazatelích evidujeme pokles. 

Loňský rok byl na Zlínsku z pohledu dopravní policie jednoznačně pozitivní. Snížil se celkový počet dopravních nehod, zemřelo při nich mnohem méně osob a pokles jsme zaznamenali také v počtu zraněných, ať už těžce nebo lehce. Ostražitější jsou také chodci, počet srážek s nimi se rapidně snížil a snížil se také počet zraněných.

 V roce 2020 řešili dopravní policisté na Zlínsku celkem 1418 dopravních nehod, což je o 172 dopravních nehod méně než v roce 2019. Na Zlínsku se bohužel opět potvrdilo, že řidiči požívají čím dál větší množství alkoholu.

Při dopravních nehodách na Zlínsku zemřely v loňském roce 3 osoby, což je oproti roku 2019, kdy zemřelo 8 osob, značný pokles. Těžké zranění potom utrpělo 38 (předloni 53) a lehké zranění 358 (předloni 433) osob.

Nejčastěji řidiči vloni bourali již tradičně v pátek, a to 269 krát, nejostražitější byli v sobotu (143) a v neděli (138). I přes nízká víkendová čísla se dvě ze tří tragických dopravních nehod odehrály v neděli, třetí potom ve čtvrtek.

Všech 8 (předloni 9) dopravních nehod na železničních přejezdech se opět obešlo bez úmrtí jejích účastníků, jedna osoba při nich byla zraněna těžce stejně jako předloni a 1 osoba byla zraněna lehce.

Bohužel řidiči na Zlínsku stále nerespektují zákaz požívání alkoholu a drog před jízdou, naopak pijí více. Za volantem automobilu sice sedělo v roce 2020 celkem 88 opilých řidičů, kteří zavinili dopravní nehodu, což je číslo téměř totožné jako v roce předchozím, 6 řidičů bylo pod vlivem drog (vloni 5). O 9 řidičů ale stoupl počet těch, kteří nadýchali více než 1,5 promile alkoholu. Počet silně opilých řidičů, kteří zavinili dopravní nehodu, se zvýšil z 57 na 66.

V loňském roce se téměř o třetinu snížil počet srážek s chodci, a to ze 71 případů na 51 případů. Žádný z chodců neutrpěl zranění neslučitelná se životem, 8 (vloni 9) z nich utrpělo těžké zranění a 40 (vloni 65) chodců utrpělo při srážce zranění lehké. 15 (vloni 18) z těchto nehod zavinili sami chodci.

Nesprávný způsob jízdy stál za celkem 711 nehodami, druhou příčinou zavinění dopravních nehod motorových vozidel je nepřiměřená rychlost (162 nehod) a třetí místo zaujalo nedání přednosti v jízdě (120 nehod). Pokles o 107 případů evidujeme u nejčastějšího důvodu, ostatní ukazatele vykazují téměř totožná čísla.

Policejní preventisté společně s dopravními policisty, policisty jednotlivých obvodních oddělení a s pracovníky Besip realizují v průběhu celého roku nespočet dopravních akcí zaměřených na konkrétní skupiny účastníků silničního provozu. Cílem tohoto působení je jednak eliminovat počet dopravních přestupků a dopravních nehod, ale zejména zvýšit povědomí všech účastníků silničního provozu o bezpečném pohybu na silnici.

12. ledna 2020, por. Bc. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem