Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost na Třebíčsku

TŘEBÍČSKO: Vloni si dopravní nehody vyžádaly šest lidských životů  

V roce 2012 došlo na Třebíčsku v době od začátku ledna do konce prosince k 448 dopravním nehodám. V roce 2011 jich bylo 342 a o rok dříve šetřili policisté 346 dopravních nehod.
Vloni zemřelo při dopravních nehodách celkem 6 lidí, 9 osob bylo zraněno těžce a 250 lehce. V roce 2011 zemřelo při dopravních nehodách také 6 osob, 21 lidí se zranilo těžce a dalších 249 lehce. V roce 2010 si dopravní nehody vyžádaly 10 lidských životů, 21 osob bylo zraněno těžce a 230 lehce.
 
 
rok
2012
2011
2010
2009
celkový počet nehod
448
342
346
309
počet úmrtí
6
6
10
6
počet těžce zraněných
9
21
21
31
počet lehce zraněných
250
249
230
243
způsobená škoda
20 985 000
17 085 000
21 676 000
21 575 000
alkohol
40
34
48
47
 
Při dopravních nehodách zemřelo v loňském roce na Třebíčsku celkem šest lidí, z toho se ve dvou případech jednalo o motocyklisty, jednoho řidiče, dva cyklisty a jednoho spolujedoucího v automobilu. Nejtragičtějším měsícem se stal listopad, kdy při nehodách zemřeli celkem tři lidé.
 
Dopravní nehody se týkaly 423 osobních a 84 nákladních vozidel, dále 9 autobusů, 33 cyklistů, 30 motocyklistů a 3 vlaků.  
Došlo k celkem 28 dopravním nehodám s účastí chodce. V 8 případech byli viníky nehody chodci. K 17 dopravním nehodám došlo na přechodu pro chodce. Při dopravních nehodách byl jeden chodec zraněn těžce a 26 lehce.
Účastníkem dopravních nehod bylo 54 dětí mladších patnácti let.
 
Měsíc s nejnižším a nejvyšším počtem dopravních nehod
Nejméně dopravních nehod se stalo v dubnu, bylo jich 21, poměrně příznivý byl i únor s 23 dopravními nehodami. Naopak k nejvíce dopravním nehodám vyjížděli policisté v říjnu, kdy došlo k 64 nehodám, o deset nehod méně řešili policisté v prosinci.
 
Nejčastější příčiny dopravních nehod
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod, které zavinili řidiči, byl nesprávný způsob jízdy (189 dopravních nehod), nepřiměřená rychlost (121 dopravních nehod) a nerespektování přednosti v jízdě (55 dopravních nehod).
 
Nejtragičtější dopravní nehody
Hned tři tragické dopravní nehody se staly v loňském roce v listopadu.  
V úterý 6. listopadu havaroval v Třebíči cyklista, který na jízdním kole převážel na nosiči nevhodně umístěný náklad, a to tři polena uložená ve vaku o váze přibližně 40 kilogramů. Při jízdě z kopce došlo k rozkývání jízdního kola a následnému pádu cyklisty na vozovku. Muž se při nehodě těžce zranil, byl letecky transportován do nemocnice, kde následně vážným zraněním podlehl.
O týden později, v úterý 13. listopadu, došlo k tragické nehodě v katastru obce Nové Syrovice. Řidič vozidla Peugeot při projíždění zatáčkou pravděpodobně vlivem mikrospánku vyjel mimo komunikaci, kde narazil autem do dvou stromů. Řidič vozidla těžkým zraněním na místě podlehl. Zranění utrpěl také jeho nezletilý spolujedoucí, chlapec byl transportován letecky do brněnské nemocnice.
Smrtí cyklisty skončila dopravní nehoda, ke které došlo v úterý 27. listopadu ráno v katastru obce Budišov. Řidič vozidla Škoda Fabia se střetl s cyklistkou jedoucí před ním na jízdním kole. Cyklistka utrpěla při dopravní nehodě zranění, kterým na místě podlehla.
 
Opilí řidiči
Požití alkoholu řidičem zjistili policisté u 40 dopravních nehod, z tohoto počtu naměřená hodnota v 30 případech přesáhla jedno promile alkoholu.
Nejvyšší hodnotu alkoholu naměřili policisté u řidiče vozidla Opel Corsa v sobotu 12. května. Po poledni havaroval v Třebíči. V prostoru před křižovatkou narazil zezadu do stojícího osobního vozidla Citroen. U řidiče policisté při dechové zkoušce naměřili hodnotu 2,73 promile alkoholu.
 
Nejvyšší vzniklé škody
Vysoké škody vznikly při dvou dopravních nehodách na železničních přejezdech.
Škoda přes tři miliony korun vznikla při dopravní nehodě v pátek 9. března. Řidič vozidla Nissan jel ve směru od obce Mikulovice na Kojetice. Na železničním přejezdu nerespektoval světelné výstražné zařízení, vjel na železniční přejezd v okamžiku, kdy tudy projížděl osobní vlak, a došlo ke střetu. Po nárazu bylo vozidlo odmrštěno na relé skříň zabezpečovacího zařízení, kterou celkově poškodilo. Řidič vozidla byl pod vlivem alkoholu, při nehodě se zranil. Škoda, která při nehodě vznikla na zabezpečovacím zařízení železničního přejezdu, poškozením vozidla, osobního vlaku a dále zpožděním vlaku, přesáhla částku 3 300 000 korun.
Škoda přes 1 300 000 korun vznikla při střetu nákladního vozidla s vlakem na železničním přejezdu v obci Bransouze ve čtvrtek 6. září. Po jedenácté hodině dopoledne vjel na železniční přejezd řidič vozidla Tatra, kdy nerespektoval výstražné světelné zařízení a vjel na přejezd v okamžiku, kdy tudy projížděl rychlík, a došlo ke střetu. Řidič nákladního vozidla se při nehodě zranil. Ve vlaku se nacházelo přibližně 70 osob, nikdo z nich se nezranil. Na vozidle byla škoda vyčíslena na 800 tisíc korun. Poškozením vlakové soupravy vznikla škoda přibližně 500 tisíc korun. Další škoda byla způsobena zpožděním vlaku a zřízením náhradní autobusové dopravy.
 
Kuriózní dopravní nehoda
Vloni v říjnu řešili policisté nehodu, která sice byla banální, ale pro řidiče pokračovala podezřením ze spáchání trestného činu. V neděli 14. října v noci jel řidič vozidla Renault po silnici v katastru obce Dukovany, kde mu do jízdní dráhy vběhl zajíc, a došlo ke střetu. Řidič z místa odjel, aniž by dopravní nehodu ohlásil policii. Po dvou dnech ale nehodu oznámil na obvodním oddělení policie. Když začali policisté dopravní nehodu šetřit, zjistili, že řidič má vysloven zákaz řízení všech vozidel. Na místě mu zadrželi řidičský průkaz a muži bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
8. února 2013

vytisknout  e-mailem