Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost na Pelhřimovsku za rok 2011

PELHŘIMOVSKO: Srpen se stal měsícem s nejvyšším počtem nehod a s nejvíce tragickými následky  

V roce 2011 vyjížděli pelhřimovští policisté k 351 nahlášeným dopravním nehodám. V porovnání s rokem 2010 je to nárůst počtu dopravních nehod o 56. Na následky nehod zemřelo v loňském roce šest osob. Bilance za rok 2010 byla smutnější. Na následky zemřelo deset osob. Při nehodách loňského roku utrpělo 34 osob těžké zranění, 169 osob bylo zraněno lehce. Následky v roce 2010 byly mírnější. Celkem 19 osob utrpělo lehké zranění a 149 osob zranění těžké.
 
Vyšší oproti předchozímu roku je i způsobená škoda, která byla vyčíslena na více než 26 milionů korun.
 
Nejvyšší počet nehod a nejvíce tragické následky v měsíci srpnu
S počtem 39 nehod se měsíc srpen zařadil na první pomyslnou příčku v roce 2011. Také následky nehod v srpnu si vybraly daň nejvyšší a to hned třikrát. Ke konci prázdnin zahynuly při nehodách tři osoby, šest osob utrpělo těžké zranění a 17 osob bylo zraněno lehce. Tři řidiči řídili pod vlivem alkoholu a hmotná škoda se vyšplhala téměř na 5 milionů korun.
 
Mezi smutnou bilanci patří tragické dopravní nehody
 
Humpolec 27.8.11 1.JPG
 
V sobotu 27. srpna v ranních hodinách jel třiadvacetiletý řidič vozidla BMW z Humpolce na obec Čejov. Po projíždění pravotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vjel do protisměru, kde se čelně střetl s přijíždějící dodávkou Renault Mascott. Na následky zranění zemřel jednadvacetiletý řidič, u kterého bylo zjištěno v krvi 1,37 promile alkoholu. Zemřel i jeho dvacetiletý spolujezdec. Jednadvacetiletý řidič dodávky utrpěl těžké zranění.
 
 
Druhá nehoda se stala následující den. Sedmdesátiletý cyklista se v mírném klesání míjel s protijedoucím vozidlem, přičemž nezvládl řízení kola a havaroval na vozovku. Při pádu utrpěl těžké zranění, na jehož následky zemřel.
 
 
 
Také v dubnu bylo zaevidováno 39 nehod. Na silnicích vyhasl jeden lidský život, čtyři osoby utrpěly těžké zranění a 19 osob bylo zraněno lehce
 Křelovice 24.4.11.jpg
 
Dubnová nehoda byla první smrtelná nehoda v roce 2011. Třiatřicetiletý řidič vozidla Renault Megane jel od Červené Řečice směrem na Křelovice. Po projetí pravotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, přejel do protisměru a vlevo mimo vozovku, kde havaroval. Řidič utrpěl při nehodě těžké zranění, kterému na místě podlehl.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nejméně nehod v červnu a listopadu
Červen a listopad se zařadily s 22 nehodami mezi měsíce s nejnižším počtem nehod v roce 2011. Ani v jednom z těchto měsíců nebyla smrtelná nehoda. V červnu utrpěla jedna osoba těžké zranění a 18 osob bylo zraněno lehce. Jeden řidič zavinil nehodu pod vlivem alkoholu a hmotná škoda byla vyčíslena na 1,4 milionu korun. V měsíci listopadu byly při nehodách zraněny tři osoby lehce, čtyři řidiči způsobili nehodu pod vlivem alkoholu a škody vzniklé při nehodách byly odhadnuty na 1,3 milionu korun.
 
 
Nejvyšší hmotná škoda
V polovině července se stala závažná nehoda na Pacovsku. Řidič nákladní soupravy (cisterny) jel po silnici od obce Práchňany směrem na Čáslavsko. Po projetí levotočivé zatáčky nezvládl řízení vozidla. Zajel na pravou krajnici, která se pod soupravou utrhla a ta se převrátila do silničního příkopu. Při nehodě došlo k úniku 20.000 litrů mléka z cisterny. Jednadvacetiletý řidič utrpěl zranění, se kterým byl převezen do nemocnice. Způsobená škoda byla vyčíslena na 1.021.000 korun.
 
Druhá nehoda s vysokou hmotnou škodou se stala v březnu na úseku silnice mezi Humpolcem a Pelhřimovem. Řidič kamionu vjel za odbočkou směrem na Kojčice do protisměru, kde narazil do dodávky. Dodávka se od něho odrazila a narazila vlevo do svodidel. Kamion pokračoval v jízdě v protisměru, narazil do svodidel a vjel do silničního příkopu, kde se převrátil na bok. Při dopravní nehodě byl lehce zraněn čtyřiatřicetiletý řidič dodávky. Během nehody uniklo přibližně 1000 litrů nafty z nádrží kamionu. Způsobená škoda byla vyčíslena na 920.000 korun.
 Čáslavsko 14.7.11 1.jpgKojčice 29.3.11.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Příčiny dopravních nehod
Na příčinách dopravních nehod se v loňském roce nejvíce podílel ve 129 případech nesprávný způsob jízdy řidičů. „Řidiči nejčastěji nedodržují bezpečnou vzdálenost mezi vozidly a při snížení rychlosti nebo náhlém zastavení vozidla dochází ke kolizi", vysvětlil vedoucí dopravního inspektorátu npor. Rostislav Sůva. 
V 90 případech jeli řidiči nepřiměřenou rychlostí a 80 krát nebyla nehoda zaviněna řidičem. V údaji nehody nezaviněné řidičem se nejčastěji skrývají střety se zvěří. Na Pelhřimovsku jich za rok 2011 bylo 74. Hmotná škoda byla vyčíslena na 3 miliony korun.
Časté střety jsou se srnčí zvěří a divokými prasaty.
 
Mezi kuriózní nehody se zvěří patří střet se zajícem. Řidiči takto na Pelhřimovsku havarovali dvakrát.
V lednu v ranních hodinách na silnici mezi obcí Cetoraz a Pacov došlo ke střetu mezi vozidlem Škoda Fabia a zajícem. Zajíc z místa nehody utekl, ovšem škoda na vozidle byla vyčíslena na 39 tisíc korun.
 
Alkohol za volantem
Celkem u 30 viníků dopravních nehod policisté zjistili alkohol. Nehoda s nejvyšší naměřenou hodnotou alkoholu v dechu u řidiče se stala poslední den v srpnu v Pacově. „Třiačtyřicetiletý řidič vozidla Škoda Forman při couvání na Náměstí Svobody za sebou přehlédl stojící osobní automobil, který vycouval z místa zaparkovaných vozidel a narazil do něho. Z místa nehody ujel, ovšem policisté jej vypátrali a provedenou dechovou orientační zkouškou u něho naměřili 3,58 promile alkoholu v dechu", informoval npor. Rostislav Sůva.
 
V silničním provozu se někdy stanou i kuriózní nehody, které se naštěstí obejdou bez zranění účastníků silničního provozu.
V květnu se řidiči nákladní soupravy, který jel z Pelhřimova do Humpolce, uvolnil zajišťovací šroub u disku levé pneu dvojmontáže a ta se po oddělení dostala do protisměru. Zde se střetla s nákladním automobilem Ford Transit. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. 
 
„V dopoledních hodinách v polovině prosince se v Humpolci na ulici Husova pokusil jednadvacetiletý řidič nastartovat své vozidlo roztlačením ze svahu. Roztlačení prováděl řidič sám s tím, že poté do vozidla naskočí. Toto se mu však nepovedlo a vozidlo narazilo do jiného automobilu. Řidič roztlačovaného vozidla byl pod vlivem alkoholu. Orientační dechovou zkouškou jsme mu naměřili 1,39 promile v dechu", dodal npor. Rostislav Sůva.
 
Chodci-účastníci silničního provozu
V silničním provozu se nehodám nevyhnou ani chodci. V roce 2011 jsme zadokumentovali 16 nehod s účastí chodce. Z tohoto počtu bylo šest kolizí, které se staly na přechodu pro chodce.
V podvečerních hodinách 31. prosince jel sedmadvacetiletý řidič vozidla VW Sharan po ulici Na Příkopech v Pelhřimově. Při odbočování vlevo na křižovatce s ulicemi Václava Petrů a Karlovo náměstí na přechodu pro chodce před budovou bývalého Obvodního oddělení v Pelhřimově se střetl se dvěma chodkyněmi. Ty přecházely zleva na signál "Volno" pro chodce. Obě devětašedesátileté ženy utrpěly lehké zranění. Po ošetření v nemocnici byly propuštěny domů. U řidiče byl alkohol vyloučen dechovou zkouškou.
 
Tragické nehody se bohužel v loňském roce nevyhnuly ani chodcům.
Koncem května jel padesátiletý řidič motocyklu po silnici I/34 od Pelhřimova směrem na Humpolec. Při průjezdu křižovatkou s místní komunikací u obce Záhoři neumožnil bezpečné a nerušené přejití komunikace chodkyni, která vedla kola a přecházela ve směru od obce Záhoři. Motocyklista chodkyni srazil uprostřed křižovatky a následně havaroval vpravo mimo vozovku do silničního příkopu. Při nehodě utrpěl motocyklista těžké zranění. Šedesátiletá chodkyně na místě zemřela.
 
I cyklisti musí dodržovat pravidla silničního provozu
V roce 2011 jsme evidovali celkem 20 nehod s účastí cyklisty. V srpnu jeden cyklista při kolizi zemřel (viz výše).
 
Nehody motocyklistů se většinou neobejdou bez zranění
Motocyklisté v loňském roce havarovali celkem 25 krát. Z tohoto počtu byly tři nehody řidičů čtyřkolky. Nehody této skupiny řidičů končí bez zranění jen ojediněle. Ve většině případů jsou při nehodách řidiči motocyklu, či jejich spolujezdci, zraněni.
Rytov 19.8.11.jpg
 
V srpnu jel řidič osobního vozidla od Benešova směrem na Rytov. Při průjezdu levotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu vozovky, která byla posypaná štěrkovou drtí. S vozidlem dostal smyk, vjel do protisměru, kde narazil do motocyklistky. Devětadvacetiletá žena utrpěla těžké zranění. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kolize s vlakovou soupravou bývají nebezpečné
Jízda přes železniční přejezd má svá pravidla. Jejich porušování ohrožuje jak samotné řidiče osobních vozidel, tak strojvedoucí a cestujíc ve vlacích. Vlaky vzhledem ke své brzdné dráze nemohou reagovat na aktuální situaci, jak se bohužel někteří řidiči vozidel mylně domnívají. Následky střetů v mnoha případech bývají tragické.
Na Pelhřimovsku policisté vyjížděli v roce 2011 celkem ke třem střetům s vlakem. Naštěstí pouze v jednom případě utrpěly osoby z vozidla lehké zranění.  
Hříběcí přejezd1 3.1.11.jpg
 
Počátkem ledna vjel řidič osobního vozidla na železniční přejezd u obce Hříběcí v době, kdy přijížděl osobní vlak ve směru od Horní Cerekve směrem na Pelhřimov. Signalizační zařízení bylo v době nehody v provozu a funkční. Z osádky vozidla utrpěl jeden spolujezdec lehké zranění. Způsobená škoda na vozidle byla odhadnuta na 12 tisíc korun, škoda na vlaku na 200 tisíc korun.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
por. Bc. Hana Kotková, komisař
5. ledna 2012

 

 
 

vytisknout  e-mailem