Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost na Jihlavsku

JIHLAVSKO: Vloni si dopravní nehody vyžádaly deset lidských životů 

V roce 2012 došlo na Jihlavsku v době od začátku ledna do konce prosince k 663 dopravním nehodám. V roce 2011 jich bylo 477 a o rok dříve šetřili policisté 433 dopravních nehod.
Vloni zemřelo při dopravních nehodách celkem 10 lidí, 59 osob bylo zraněno těžce a 332 lehce.V roce 2011 zemřelo při dopravních nehodách 12 osob, 47 lidí se zranilo těžce a dalších 259 lehce. V roce 2010 si dopravní nehody vyžádaly 11 lidských životů, 24 osob bylo zraněno těžce a 293 lehce.
 
rok
2012
2011
2010
2009
celkový počet nehod
663
477
433
258
počet úmrtí
10
12
11
7
počet těžce zraněných
59
47
24
27
počet lehce zraněných
332
259
293
235
způsobená škoda
42 061 000
26 581 000
28 375 000
23 023 000
alkohol
38
25
31
44
 
Při dopravních nehodách zemřelo v loňském roce na Jihlavsku celkem deset lidí, z toho se ve dvou případech jednalo o řidiče, dva cyklisty, dva chodce, motocyklistu, dva spolujedoucí v automobilu a cestující v autobusu. Nejtragičtějším měsícem se stal listopad, kdy při nehodách zemřeli celkem tři lidé.
 
Dopravní nehody se týkaly 654 osobních a 149 nákladních vozidel, dále 15 autobusů, 49 cyklistů, 35 motocyklistů, čtyř trolejbusů a tří vlaků.  
Došlo k celkem 47 dopravním nehodám s účastí chodce. V 11 případech byli viníky nehody chodci. K 30 dopravním nehodám došlo na přechodu pro chodce. Při dopravních nehodách dva chodci zemřeli, 12 bylo zraněno těžce a 29 lehce.
Účastníkem dopravních nehod bylo 83 dětí mladších patnácti let.
 
Měsíc s nejnižším a nejvyšším počtem dopravních nehod
Nejméně dopravních nehod se stalo v únoru, bylo jich 34, poměrně příznivý byl i duben s 39 dopravními nehodami. Naopak k nejvíce dopravním nehodám vyjížděli policisté v prosinci, kdy došlo k 77 nehodám, o sedm nehod méně řešili policisté v září.
 
Nejčastější příčiny dopravních nehod
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod, které zavinili řidiči, byl nesprávný způsob jízdy (358 dopravních nehod), nepřiměřená rychlost (166 dopravních nehod) a nerespektování přednosti v jízdě (78 dopravních nehod).
 
Nejtragičtější dopravní nehody
K nejvážnější dopravní nehodě došlo v pátek 6. července večer, kdy se mezi obcemi Jezdovice a Třešť střetlo osobní a nákladní vozidlo. Řidič vozidla Škoda Felicia vyjel do protisměru, kde se střetl s protijedoucím nákladním automobilem Tatra 148. Při dopravní nehodě zemřeli na místě dva lidé, řidič vozidla Škoda a jeho spolujedoucí, a další tři spolujedoucí byli zraněni těžce. 
Dva lidské životy si vyžádala také dopravní nehoda, ke které došlo v sobotu 17. listopadu v nočních hodinách na silnici mezi Polnou a obcí Záborná. Mladý řidič vozidla Škoda Felicia nezvládl průjezd mírnou pravotočivou zatáčkou, vyjel do protisměru a poté mimo komunikaci, kde narazil autem do stromu. Řidič i jeho spolujezdec na místě dopravní nehody těžkým zraněním podlehli.
 
Opilí řidiči
Požití alkoholu řidičem zjistili policisté u 38 dopravních nehod, z tohoto počtu naměřená hodnota v 30 případech přesáhla jedno promile alkoholu.
Nejvyšší hodnotu alkoholu policisté naměřili řidiči vozidla VW Passat, který havaroval v sobotu 20. října mezi obcemi Kaliště a Klátovec. Na rovném úseku komunikace vyjel do protisměru a následně mimo silnici, kde narazil autem čelně do stromu. Při dopravní nehodě se řidič zranil. Policisté u něho provedli dechovou zkoušku, při které řidiči naměřili hodnotu 2,78 promile alkoholu. Dále při kontrole zjistili, že má navíc uložen soudem zákaz řízení všech motorových vozidel až do roku 2016.
Hodnotu tři promile alkoholu přesáhl cyklista, který se v pondělí 20. srpna večer střetl na křižovatce v Telči s vozidlem. Sedmačtyřicetiletému cyklistovi policisté naměřili při dechové zkoušce hodnotu 3,23 promile alkoholu.
 
Nejvyšší vzniklé škody
Škoda ve výši 1 500 000 korun vznikla na vozidle, které se stalo účastníkem dopravní nehody v pondělí 10. prosince v katastru obce Bílý Kámen. Řidič nákladního vozidla Daf s návěsem narazil do zaparkovaného nákladního automobilu Man s návěsem. Na vozidle Daf vznikla při nehodě škoda přibližně jeden a půl milionu korun.
Vysoká škoda, tentokrát ne na vozidle ale na budově, vznikla při dopravní nehodě ve Větrném Jeníkově v pondělí 27. srpna. Řidič zaparkoval nákladní vozidlo Renautl s návěsem a soupravu dostatečně nezajistil proti pohybu. Vozidlo se samovolně rozjelo a následně narazilo do budovy pekařství. Škoda na budově a jejím vybavení byla vyčíslena na přibližně 750 tisíc korun. Další škoda vznikla poškozením nákladního vozidla.
 
Kuriózní dopravní nehody
Fyzickým napadením skončila banální dopravní nehoda, která se stala v úterý 10. ledna odpoledne v Jihlavě. Řidič automobilu Škoda Fabia se bočně střetl s cyklistou. Při dopravní nehodě ke zranění nedošlo. Po střetu však cyklista přišel k vozidlu a ukopl zpětné zrcátko. Dále na automobil hodil jízdní kolo a fyzicky napadl řidiče vozidla. Opakovaně mladého muže udeřil pěstí a poté i kopy nohou. Řidiči pomohli až přivolaní policisté. Řidič utrpěl při fyzickém útoku zranění a byl převezen na ošetření do nemocnice.
K nehodě trolejbusu, která se naštěstí obešla bez zranění, došlo v úterý 22. května v Jihlavě. Před polednem řidič trolejbusu náhle vybočil do protisměru, dále trolejbus pokračoval mimo vozovku, porazil dvě dopravní značky, telefonní budku a narazil do zaparkovaného vozidla Opel Vectra. Trolejbus zastavil až na travnaté ploše v keřích.
Přibližně dvanáct metrů vzduchem letělo vozidlo Peugeot, jehož řidič nezvládl řízení, v pondělí 27. srpna v Jihlavě. V zatáčce vyjel s vozidlem vlivem nepřiměřené rychlosti jízdy ze silnice přes kovová svodidla, automobil dále přelétl nad plotem do zahrady, letěl přes foliovník, dále bočně narazil do stěny domu a dopadl na opačný konec zahrady. Při dopravní nehodě se zranil řidič a jeho spolujezdkyně.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
12. února 2013 

vytisknout  e-mailem