Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost motocyklistů

KRAJ VYSOČINA: Od začátku roku zemřeli čtyři motorkáři 

Policisté v Kraji Vysočina od začátku letošního roku do 31. srpna šetřili zatím 97 dopravních nehod, při nichž měli účast motorkáři. Při těchto nehodách čtyři motocyklisté zemřeli, 13 jich utrpělo těžké zranění a 67 jich bylo zraněno lehce. V jednom případě policisté při šetření dopravní nehody zjistili, že motorkář požil před jízdou alkoholický nápoj.

V loňském roce ve stejném období šetřili policisté na silnicích Kraje Vysočina celkem 81 dopravních nehod, při kterých měli účast motorkáři. Při těchto nehodách šest řidičů motocyklů zahynulo, 21 dalších utrpělo těžké zranění a 44 motorkářů bylo zraněno lehce. Za prázdninové období vyjížděli policisté v Kraji Vysočina k 50 dopravním nehodám motocyklů. Při těchto nehodách zemřel jeden člověk, šest jich bylo těžce zraněno a 35 osob se zranilo lehce.

Motocyklisté patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s vozidlem nebo s pevnou překážkou skončí ve většině případů úmrtím nebo těžkým zraněním motocyklisty. Nejzákladnější podmínkou bezpečné jízdy na motocyklu je používání prvků pasivní bezpečnosti. Důležitá je přilba, vhodné oblečení s reflexními prvky, pevná obuv a vhodné rukavice. Ale ani sebekvalitnější výbava není zárukou bezpečného návratu, zejména pokud nezkušený motocyklista příliš riskuje a pokud nepřizpůsobí rychlost své jízdy stavu pozemní komunikace, hustotě provozu a počasí.

Při jízdě na motocyklu je nutné dbát především zvýšené opatrnosti. Riziko nehody se zvyšuje pokud je na vozovce spadané listí, olejové skvrny, dilatační spáry na mostech nebo je povrch silnice je pokrytý dlažebními kostkami. Tato rizika se zvyšují při nejvýrazněji změně počasí, zejména pokud je povrch vozovky vlhký. Důležité je dokázat dobře reagovat v případě, kdy dochází ke střídání povrchu vozovky - asfalt – beton - dlažební kostky.

Je důležité, aby řidiči motocyklů vždy jezdili s rozumem a nikdy nepřeceňovali své síly. Na silnicích se v dnešní době stále častěji objevují také motocyklisté, kteří nemají zatím vůbec žádnou zkušenost s ovládáním silného stroje, takže velice snadno přecení své síly a výsledkem je pak havárie. Často ale bohužel s tragickými a zcela nevratnými následky.
 
Statistiky dopravních nehod motocyklů v období od 1. ledna do 31. srpna 2013
 

 
Nehody s účastí motocyklisty
Úmrtí
Těžká zranění
Lehká zranění
Alkohol
ÚO Pelhřimov
13
1
1
7
0
ÚO Havlíčkův Brod
9
0
1
8
1
ÚO Jihlava
30
1
6
19
0
ÚO Třebíč
21
1
1
16
0
ÚO Žďár nad S.
21
1
4
15
0
DO Velký Beranov
3
0
0
2
0
Kraj Vysočina
97
4
13
67
1
 
Statistiky dopravních nehod motocyklů za období od 1. července do 31. srpna 2013
 

 
Nehody s účastí motocyklisty
Úmrtí
Těžká zranění
Lehká zranění
Alkohol
ÚO Pelhřimov
7
0
0
4
0
ÚO Havlíčkův Brod
3
0
0
3
0
ÚO Jihlava
16
0
4
9
0
ÚO Třebíč
11
1
0
8
0
ÚO Žďár nad S.
11
0
2
9
0
DO Velký Beranov
2
0
0
2
0
Kraj Vysočina
50
1
6
35
0
Souhrn tragických nehod motorkářů v roce 2013 v Kraji Vysočina:
 
Jihlavsko:
V pondělí 20. května došlo k vážné dopravní nehodě, která se stala na silnici I/38 mezi obcemi Čížov a Rančířov. Krátce před osmnáctou hodinou jel dvaapadesátiletý řidič osobního vozidla Škoda Octavia po silnici ve směru od Znojma na Jihlavu. Mezi obcemi Čížov a Rančířov přejel do protisměru. Ve směru od Jihlavy na Znojmo v té době projížděla skupinka osmi motocyklů. Jednalo se cizí státní příslušníky Švýcarska. Osobní vozidlo srazilo postupně čtyři motorkáře. Řidič prvního motocyklu – jednapadesátiletý cizinec - na místě dopravní nehody zahynul. Dva další motocyklisté ve věku 47 a 48 let utrpěli zranění, se kterými byli převezeni do nemocnice. Čtvrtý motocyklista zůstal po kolizi bez zranění. V osobním vozidle cestovala s řidičem jeho devětačtyřicetiletá manželka, která utrpěla při srážce lehké zranění. U řidiče osobního vozidla provedli policisté orientační dechovou zkoušku s negativním výsledkem.

Třebíčsko:
V sobotu 31. srpna došlo v obci Výčapy k tragické dopravní nehodě motocyklu. Krátce po sedmnácté hodině jel pětadvacetiletý řidič motocyklu Suzuki po místní komunikaci. Při průjezdu mírnou pravotočivou zatáčkou nezvládl řízení motocyklu a dostal smyk. Poté vjel vlevo mimo komunikaci, kde narazil do plotu. Motocyklista utrpěl při nehodě zranění, kterým na místě podlehl. Policisté při vyšetřování nehody zjistili, že muž není držitelem řidičského oprávnění pro danou skupinu motocyklu, který řídil.

Pelhřimovsko:
V pátek 26. dubna došlo k tragické dopravní nehodě na silnici III/112 za obcí Pelhřimov ve směru na Červenou Řečici. Krátce před osmnáctou hodinou se zde střetl motocykl Yamaha, jedoucí od Pelhřimova, s osobním vozidlem Mazda. Při dopravní nehodě utrpěl smrtelné zranění sedmačtyřicetiletý řidič motocyklu. Ke zranění jiných osob při dopravní nehodě nedošlo. Policisté u řidičky vozidla Mazda provedli dechovou zkoušku ke zjištění alkoholu v dechu s negativním výsledkem. Vzniklou škodu při dopravní nehodě odhadli policisté na přibližně 150.000 korun.
 
Žďársko:
V pátek 17. května došlo k tragické dopravní nehodě na křižovatce silnice II/602 se silnicí II/390 mezi obcemi Tasov a Osová Bítýška. Kolem 20.40 hodin jel jednatřicetiletý řidič osobního vozidla Opel Vectra z Brněnska po silnici II/ 602 ve směru od obce Ruda směrem k obci Velká Bíteš. Na křižovatce začal odbočovat vlevo směrem k obci Osová Bítýška. Při odbočování došlo ke střetu s protijedoucím motocyklem Yamaha. Třiadvacetiletý řidič motocyklu ze Žďárska při střetu utrpěl těžké zranění a byl z místa dopravní nehody převezen vozidlem rychlé záchranné služby do nemocnice v Brně, kde svým vážným zraněním podlehl. Šestnáctiletá spolujezdkyně na motocyklu utrpěla těžké zranění a musela být také převezena z místa dopravní nehody vozidlem rychlé záchranné služby do nemocnice v Brně. Ke zranění jiných osob při nehodě nedošlo. U řidiče osobního vozidla provedli policisté odborné měření na alkohol, kdy první měření vykázalo hodnotu 1,01 promile alkoholu v dechu. Při opakovaném měření byla naměřena hodnota 1,05 promile alkoholu v dechu. U řidiče policisté provedli také orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek. Test byl pozitivní na cannabis. Řidiče osobního vozidla policisté převezli k lékařskému vyšetření a odběru krve a moči do nemocnice Mostiště. Policisté při šetření dopravní nehody zjistili, že řidič osobního vozidla má uložený zákaz řízení motorových vozidel. Dále zjistili, že na vozidle Opel Vectra byly užity registrační značky z jiného vozidla a vozidlo Opel Vectra nemělo uzavřeno platné pojištění odpovědnosti vozidla za škodu způsobenou provozem vozidla.
 
nprap. Martin Dušek, vrchní inspektor
4. září 2013

vytisknout  e-mailem