Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní akce nejen v rámci organizace TISPOL

KRAJ - Při každé třetí kontrole bylo zjištěno porušení zákona. 

4V týdnu od 7. do 13. října 2013 proběhla i v Královéhradeckém kraji dopravně bezpečnostní akce v rámci plánu mezinárodní organizace TISPOL. Současně v kraji probíhala i součinnostní dopravní akce s Generálním ředitelstvím cel a Policie ČR.
TISPOL je organizace, která sdružuje evropské policejní sbory v oblasti dopravní problematiky a je založena na předávání zkušeností a informací. Hlavním cílem je realizace dopravně bezpečnostních akcí napříč Evropou. 
 
Akce byly zaměřeny na kontrolu nákladní a autobusové dopravy. Řidiči se mohli s policejní hlídkou setkat především na silnicích první třídy, kde je právě provoz nákladní, či autobusové dopravy značný.
V rámci silničních kontrol se policisté společně s pracovníky Centra služeb pro silniční dopravu zaměřovali především na kontrolu:
  • Dodržování povinností pro silniční osobní autobusovou a nákladní dopravu
  • Na důkladnou kontrolu technického stavu
  • Na správné zabezpečení a upevnění nákladu
  • Omezení jízdy některých vozidel
  • Nedovolenou manipulaci s kontrolními zařízeními – tachografy a paměťovými kartami řidičů
 
Na stanovištích, kde společně s policisty byli i pracovníci Celního úřadu pro Královéhradecký kraj, bylo dále prováděno nízkorychlostní kontrolní vážení, včetně měření rozměrů vozidel nákladní dopravy. Ze strany celníků byla dále prováděna kontrolní činnost na státní odborný dozor v silniční dopravě, včetně kontroly přepravy nebezpečných věcí (ADR).
 
Jelikož stanoviště hlídek se vyskytovaly i na hlavních mezinárodních tazích byli s dopravními policisté na místě i policisté z Odboru služby cizinecké policie. Ti dopravákům „pomáhali“ s kontrolou zahraničních řidičů, včetně kontroly pravosti jejich dokladů.
 
Při akci jsme se zaměřili i na pátrání po hledaných osobách, odcizených vozidlech a součástí kontrol je samozřejmě i předložení potřebných dokladů k řízení a provozu vozidla a k nákladu. To zda řidič neřídil pod vlivem alkoholu, bylo na místě samozřejmostí, s tím, že jsme se samozřejmě věnovali dohledu na dodržování ostatních povinností řidičů a spolujezdců.
 
Během tří dnů, kdy probíhaly jednotlivé akce v rámci celého kraje, bylo nasazeno 60 policistů a dále i pracovníci výše zmíněných organizací.
V průběhu bylo kontrolováno celkem 373 vozidel, kdy u 136 z nich byl zjištěn přestupek. To znamená, že při každé třetí kontrole bylo zjištěno porušení zákona. Ve 111 případech policisté uložili řidičům blokovou pokutu. Celková výše pokut přesáhla částku 77 tisíc korun. Zbylých 25 případů bylo oznámeno příslušnému orgánu k projednání. Co se týká rozmanitosti přestupků, tak nejvíce a to ve 45 případech byl zjištěn špatný technický stav vozidel, ve 20 případech došlo k porušení zákona o silniční dopravě, kdy šlo například o nedodržení stanovených dob řízení, odpočinku a přestávek, nebo chyběly záznamy o době řízení. V šesti případech řidiči porušili omezení jízdy některých vozidel a 8 řidičů při kontrole nepředložilo doklad o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Bylo uloženo 6 kaucí celkem v hodnotě 45 tisíc korun. Jeden z kontrolovaných řidičů usedl za volant pod vlivem alkoholu.
 
Fotogalerie ke zhlédnutí zde...
 
nprap. Jan Čížkovský
15. října 2013, 15:20
foto PČR

vytisknout  e-mailem