Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní akce na Královéhradecku

KRAJ - Dopravní policisté kontrolují nejen řidiče, ale i cyklisty a chodcům předávají preventivní rady.  

dopravní akceKrálovéhradecká policie se v těchto dech, kdy je značně snížena viditelnost, zaměřuje nejen na kontroly řidičů, ale působí také preventivně na chodce.

Minulý týden probíhala v celém kraji třídenní akce (4. – 6. 11.), při které dopravní policisté kontrolovali osvětlení vozidel, které je nezbytné, aby řidič viděl nejen dopravní značení, ale i chodce a cyklisty a mohl tak včas reagovat na nečekané situace.

Více o preventivní kampani "Vidět a být viden" v součinnosti s BESIP naleznete zde

Řidiči, kteří neměli správnou funkčnost světel, nebo nevhodně použili denní svícení, se dopustili přestupku, za který si od policistů „vysloužili“ pokutu. Výše pokuty záležela na závažnosti závady, nejvyšší pokuty dosáhly až dvou tisíc korun.

Další akce probíhala v pondělí 9. 11. v časných ranních hodinách, kdy se policisté zaměřovali na chodce a cyklisty. Z policejních statistik vyplývá, že ročně na našich silnicích zemře více než 700 lidí a právě chodci patří mezi nejohroženější. Každý sedmý člověk zemře při dopravní nehodě právě coby chodec.

Policisté s chodci hovořili na téma dobré viditelnosti a při této příležitosti jim rozdávali reflexní pásky. U cyklistů kontrolovali vybavení kol, a pokud zjistili nedostatky, řešili je blokovou pokutou.

Na dobrou viditelnost chodců se zaměřuje i kampaň „Vidíme se?“ , kterou spustil BESIP po úspěšné kampani „Děláš to taky!“ Jejím cílem je naučit chodce používat právě reflexní prvky. BESIP ve spolupráci s Policí ČR rozdá při akcích během roku minimálně 500 000 reflexních pásků, na 100 000 reflexních tašek pro seniory a desetitisíce reflexních tkaniček a placek pro mladé.
Libuše Holá
11. 11. 2015, 11:10

vytisknout  e-mailem