Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravní akce Jarní vánek

Jindřichův Hradec – Díky vrtulníku se zatáhla mračna nad desítkami řidičů nerespektujících zákon. 

Dne 3. dubna  2012 opět pomáhal dopravním policistům v okolí Jindřichova Hradce policejní vrtulník letecké služby při odhalování nedisciplinovaných řidičů. Spolupráce s vrtulníkem byla soustředěna na trasu z Jindřichova Hradce do Třeboně, tedy na silnici I/34. Prakticky žádný řidič, pokud udělal nějaký přestupek, nemohl policii uniknout, neboť   na zemi bylo šest policejních hlídek, po celém úseku ještě projížděla dvě auta s radarem a policisté využili rovněž dva přenosné laserové radary.  Do dopravní akce bylo zapojeno celkem 16  policistů , z toho 10 dopravních a 4 z řad pořádkové policie. Na akci se rovněž podíleli   třeboňští strážníci .  Za spolupráce s vrtulníkem bylo zkontrolováno celkem  162 vozidel, kdy bylo zjištěno celkem 51 přestupků. Vyřízené byly blokově   ve 47 případech  za 13 800 korun.Čtyři přestupky byly zjištěny z vrtulníku a tyto budou postoupeny správnímu orgánu.Celodenní bilance přinesla následující výsledky. Nejčastějším porušením zákona bylo  překročení povolené rychlosti ze strany řidičů, které bylo zjištěno v 15 případech. V 9 případech byl zjištěn špatný technický stav vozidel. Jeden řidič  se před jízdou posilnil  alkoholem a jednomu hříšníkovi byl zadržen řidičský průkaz. Sedm řidičů nepředložilo doklad o pojištění odpovědnosti. 
 
Na pomyslné první místo v porušování zákona dosáhl řidič, který na úseku namísto zákonem povolených „90“,   projel rychlostí 138km/h.  Navíc se při kontrole dopravním policistům prokázal cizími doklady na jméno jiné osoby. Avšak letitými zkušenostmi a  profesionalitou dopravních policistů byla tato skutečnost odhalena a řidič byl následně předveden na obvodní oddělení v Jindřichově Hradci, kde policisté zahájily úkony trestního řízení pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Právě tomuto řidiči byl i zadržen řidičský průkaz.
Dopravní akce byla rovněž zaměřena na přechod ze zimního období na letní , neboť povinnost zimních pneu již neplatí! Akce byla vyhodnocena vedením dopravní policie jako velice úspěšná. I přes toto hodnocení a příznivý vývoj v dopravní situaci na okrese, plánují dopravní policisté další podobné akce i v budoucnu. Snižování počtu dopravních přestupků, dopravních nehod, materiálních škod a počtu zraněných i usmrcených není ještě dle zástupce vedoucího Dopravního inspektorátu J.Hradec npor. Bc. Milana Urbance na přijatelné úrovni. I přes vyšší investice do nasazení vrtulníku se náklady společnosti vracejí v podobě prevence. Navíc tyto kontroly mají ihned i zpětnou vazbu na řidiče.
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová pcrjhtm@mvcr.cz
4.dubna 2012

vytisknout  e-mailem