Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravní akce CHODCI

Jihočeský kraj - Policisté se zaměřili na účastníky silničního provozu. (Hlasová schránka 974 222 116) 

Policisté z Jihočeského kraje v první polovině týdne uskutečnili krajskou dopravně bezpečnostní akce X, pod názvem „Chodci“. Během dvou dnů se do akce zapojilo více jak 310 strážců zákona z řad pořádkové a dopravní policie, kteří se především v brzké ranní a večerní době zaměřili na nejzranitelnější účastníky silničního provozu, z nichž někteří doslova riskují svůj život.

Z několika desítek zastavených a zkontrolovaných mužů a žen, se 31 z nich dopustilo přestupku na úseku zákona o provozu na pozemních komunikacích. Jaké to to byly? Chůze po přechodu pro chodce, kdy na semaforu pro určené vytipované osoby, svítilo červené světlo nebo například zvolili k chůzi nesprávnou stranu komunikace. I v několika případech opomněli, že nám od února 2016 platí pravidlo o používání reflexních prvků mimo obce či v místech snížené viditelnosti.

V loňském roce jsme řešili pět tragických dopravních nehod chodců, kteří přecházeli komunikace v místech bez souvislého osvětlení a ani v jednom případě nepoužili retroreflexní pásky, proužky nebo osvětlení svého těla, kdy by jim to pravděpodobně mohlo „zachránit život“.

Dále se policisté zaměřili na běžný provoz motorových a nemotorových vozidel, kdy jich zastavili 1 427. Přitom více jak 240 z nich se dopustilo přestupku – porušení nejvyšší povolené rychlosti v 40 případech, 11 řidičů a spolucestujících se nepřipoutalo bezpečnostním pásem a 4 „hříšníci“ požili před jízdou alkohol. Nevyhovující technický stav vykazovalo 36 vozidel různých typů.

Chodci, cyklisté i ostatní řidiči, myslete na svou bezpečnost a chovejte se k sobě ohleduplně!

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

15. února 2019

vytisknout  e-mailem