Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravní akce a opatření

Policisté byli na začátek školního roku připraveni... 

Tak jako každý rok byli severomoravští policisté – z hlediska bezpečnosti dětí v silničním provozu - připraveni na začátek školního roku. Děti jsou ke konci prázdnin a zejména v prvních školních dnech roztěkané. Na tuto situaci je potřeba každoročně reagovat a upozorňovat také řidiče, aby jezdili opatrněji, především v místech, kde se děti pohybují.
 
Již poslední prázdninový víkend proběhlo na území bývalého Severomoravského kraje dopravně bezpečnostní opatření. Zúčastnilo se ho v rámci Moravskoslezského a Olomouckého kraje téměř 850 policistů. Zjistili téměř 600 přestupků, kromě jiných i 163 případů překročení povolené rychlosti. Šestadvacet řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholu. Policisté zjistili dále například tři řidiče, kteří jeli přes železniční přejezd ve chvíli, kdy bylo v provozu červené světlo signalizačního zařízení.
 
1. září: dopravně bezpečnostní opatření
Včera, 1. září, se na území bývalého Severomoravského kraje uskutečnilo dopravně bezpečnostní opatření. Bylo vyhlášeno z důvodu eliminace dopravní nehodovosti dětí v souvislosti se začátkem školního roku a v rámci celorepublikové dopravně preventivní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“.
Policisté hlídkovali zejména v místech, kde se očekával zvýšený pohyb dětí. To znamená v blízkosti škol, školních družin a u přechodů pro chodce se zvýšeným pohybem dětí. Policisté se zaměřili obzvláště na to, zda řidiči motorových vozidel respektují vůči chodcům pravidla provozu na pozemních komunikacích.
 
V rámci bývalého Severomoravského kraje se do akce zapojilo téměř 330 dopravních a pořádkových policistů. Zjistili celkem 282 dopravních přestupků. Na místě bylo vyřízeno 262 přestupků, výše uložených pokud dosáhla výše 185 000 korun. Sedm řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholických nápojů. Předepsanou rychlost překročilo 61 řidičů. Policisté zjistili 47 případů nepoužití bezpečnostních pásů. Nevyhovující technický stav mělo 78 vozidel. Chodci se dopustili 2 dopravních přestupků, cyklisté 4 přestupků.
 
„Zebra se za tebe nerozhlédne“
Dopravně preventivní akce
V době od 1. do 4. září probíhá v rámci celé republiky dopravně preventivní akce „Zebra se za tebe nerozhlédne“. Tak jako v předchozích letech se uskutečňuje za partnerské podpory Policie ČR, Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR a České rady dětí a mládeže. Cílem je preventivní působení na chodce při kontrole dodržování pravidel pro přecházení pozemních komunikací a co je důležité, odbourání mýtu o absolutní přednosti chodů na přechodech pro chodce. Cílovou skupinou jsou především děti školního věku.
Akce probíhá na teritoriu celého bývalého Severomoravského kraje. Policisté vysvětlují zásady správného přecházení vozovky. Navíc, dětem (především žákům prvního stupně základních škol) rozdávají upomínkovými předměty. Podmínkou jsou samozřejmě znalosti a vědomosti týkající se bezpečnosti silničního provozu… Bližší informace o akci v konkrétních regionech v rámci celého bývalého Severomoravského kraje mají k dispozici pracovníci jednotlivých preventivně informačních skupin krajského ředitelství.
   
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
 
 
 
 
                                                                                             
 

vytisknout  e-mailem