Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravní akce

Ms kraj: Výsledky dopravně bezpečnostní akce 

Minulý týden byla média zvána na dopravní akci, která souvisela s koncem prázdnin (bližší, související informace jsou uvedeny níže v původní tiskové zprávě). vrtulník1.jpgAkce, která měla částečně i preventivní charakter, probíhala po čtyři dny, konkrétně od pátku do včerejšího dne v celém Moravskoslezském kraji, především v odpoledních hodinách. Včera byl navíc v okrese Opava k monitorování situace v silničním provozu nasazen vrtulník.
 
V Moravskoslezském kraji se akce zúčastnilo přes 360 policistů. Policejní hlídky z celého kraje měly stanoviště na hlavních tazích, tedy především na silnicích 1. třídy, rychlostní komunikaci a dálnici.
 
Policisté se zaměřili na dodržování všech ustanovení zákona o silničním provozu. Pozornost tak věnovali kontrole dodržování předepsané rychlosti jízdy motorových vozidel, způsobu jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí a technický stav vozidel. Policisté zjišťovali rovněž, zda řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholických nápojů či jiných návykových látek.
Osádka vrtulníku monitorující situaci ze vzduchu se zaměřila na riziková místa a místa, kde dochází k častému porušování pravidel silničního provozu. Zjištěné přestupky pak neprodleně hlásila kolegům na zemi…
 
 
Výsledky dopravní akce
Policisté zkontrolovali v průběhu dopravní akce téměř 3170 vozidel. Zjistili celkem 703 dopravních přestupků, přičemž 661 z nich vyřídili udělením blokové pokuty (souhrnná výše téměř 420 000 korun). Zbývající přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu. Nejčastějším porušením zákona bylo překročení rychlosti - zákonem stanovený limit překročilo 394 řidičů. Celkem 15 řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholických nápojů, 54 řidičů se dopustilo přestupku nepoužitím bezpečnostních pásů a 11 přestupku nepoužitím zádržného systému.
V konečném součtu mělo 52 vozidel nevyhovující technický stav. Chodci se dopustili 3 přestupků, cyklisté 11 přestupků a motocyklisté 5 dopravních přestupků.
Jeden řidič jel s vozidlem bez platného dálničního kupónu (známky) opravňujícího užívat zpoplatněný úsek silnice. V osmi případech zjistili policisté porušení dohody AETR (nedodržení přestávek a dob jízdy).
 
Vzhledem k účasti vrtulníku – jeho osádka zaznamenala 16 přestupků, kdy výše uložených pokut dosáhla 5 200 korun. Jedním z přestupců byl například řidič nákladního vozidla, kterého zastavili policisté poté, co ho osádka vrtulníku zaregistrovala při porušení dopravní značky (zákaz vjezdu / jízdy vozidel převyšující určitou hmotnost).
                                                                                                            
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence
1. září 2015
 
 
------------------------------       původní zpráva z 27. srpna 2015 -------------------------------
 
Pozornost věnujeme rovněž oblasti dopravy
 
 
Z hlediska práce moravskoslezských policistů jsou na poli prevence důležité aktivity v oblasti dopravy a dopravní nehodovosti.
 
Každodenní služba dopravních policistů ve formě dohledu na pozemních komunikacích může být jistým preventivním nástrojem k eliminaci porušování zákonů souvisejících s řízením vozidla či účasti v silničním provozu. Intenzivnější je pak činnost v době dopravních akcí. Od počátku roku do současné doby se v Moravskoslezském kraji uskutečnilo 16 dopravních akcí s celokrajským dosahem a 35 akcí, které realizovali dopravní policisté jednotlivých územních odborů (městského ředitelství). Z hlediska krajských akcí je více než zřejmé, že kromě těch zaměřených primárně na kontrolu, zda řidiči nepožívají alkoholické nápoje nebo nepřekračují stanovenou rychlost, bylo jejich vyhlášení přiléhavé aktuální době. Ve výčtu tak nalezneme akce se zaměřením na cyklisty a chodce, řidiče autobusů a motocyklů či související s Velikonocemi a letními prázdninami.
 
A samotné preventivní aktivity dopravních policistů jsou nesčetné, například, v době snížené viditelnosti se zaměřují na chodce (důležitost reflexního oblečení, doplňků), před sezónou směřují pozornost na bezpečnostní prvky u cyklistů a vybavení jízdních kol a podobně. Samostatnou kapitolou jsou děti. Počátkem měsíce vám zasílala kolegyně por. Kubzová informaci o bezpečnosti dětí v dopravě, a to nejen o prázdninách (http://www.policie.cz/clanek/bezpecnost-deti-v-doprave-nejen-o-prazdninach.aspx ). Každopádně, prázdniny samy o sobě specifickým obdobím, což platí dvojnásobně pro oblast dopravy. A proto policisté zintenzivnili tímto směrem svou činnost již koncem června (například článek: http://www.policie.cz/clanek/dopravni-akce-355363.aspx ), pokračovali samozřejmě několika speciálními dopravními akcemi i v průběhu července a srpna. Situace se z hlediska prevence nemění ani v těchto dnech, například ve formě dopravně preventivní akce „Řídím, piju nealko“. Policisté se zaměří samozřejmě na konec letních prázdnin (aktuální pozvánka) a dále, s nadcházejícím začátkem školního roku proběhne již tradičně dopravně bezpečnostní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“.
 
Základní statistika dopravní nehodovosti
 
Co říká statistika dopravní nehodovosti v našem kraji? Od počátku roku do konce července zaznamenali policisté celkem 4996 dopravních nehod. Zemřelo při nich 32 osob, 150 osob bylo zraněno těžce a 1273 lehce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je pokles u počtu osob lehce zraněných (- 21). Nárůst je u celkového počtu dopravních nehod (+ 299) a těžce zraněných osob (+ 6). Počet osob usmrcených je stejný jako loni.  
 
Z hlediska hlavní příčin dopravních nehod dominuje nesprávný způsob jízdy, druhá je nepřiměřená rychlost a třetí v pořadí jsou dopravní nehody způsobené nedáním přednosti v jízdě. S řidiči, kteří nerespektuji rychlostní limity, se setkávají policisté denně. Máme pro média z poslední doby připraveny jako příklad jízdu dvou řidičů jedoucích vysokou rychlostí po dálnici, kdy policisté dálničního oddělení Ostrava následně oba zastavili… Média byla pozvána na dopravní akci týkající se konce prázdnin.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 

vytisknout  e-mailem