Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravní akce

Ms kraj: Policisté kontrolovali zejména nákladní vozidla a autobusy  

V průběhu celého minulého týdne probíhala na území Moravskoslezského kraje v rámci mezinárodní spolupráce s TISPOL dopravně bezpečnostní akce „X“.  
 
Policisté se zaměřili především na kontrolu dodržování povinností pro silniční osobní dopravu spojenou s přepravou osob, konkrétně kontrolu autobusů a autokarů, a současně se zákonem č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě. Kontrolovali dále dodržování povinností pro silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí podle dohody ADR a již zmíněným zákonem. Zaměřili se na důkladnou kontrolu technického stavu vozidel, rovněž na nedovolenou manipulaci s kontrolními zařízeními (tachografy) a paměťovými kartami řidičů. Kontrolovali samozřejmě dodržování všech ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích (například předepsanou rychlost, zákaz požívání alkoholických nápojů apod.), a to i ostatních účastníků silničního provozu a vozidel.
 
V Moravskoslezském kraji probíhala akce jak v dopoledních, tak odpoledních hodinách. Zapojilo se do ní téměř 150 policistů, kteří spolupracovali se zástupci jiných subjektů (například celních úřadů).
 
Výsledky dopravní akce
 
Policisté zkontrolovali v průběhu dopravní akce téměř 540 vozidel. Zjistili celkem 159 dopravních přestupků, přičemž 126 z nich vyřídili udělením blokové pokuty (souhrnná výše téměř 160 000 korun). Zbývající přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu. Nevyhovující technický stav mělo 48 vozidel. Policisté zaznamenali 9 případů překročení hmotnosti vozidla, 26 případů porušení zákona č. 111/1994 Sb. a 19 porušení dohody AETR (z toho bylo 9 případů nedodržení bezpečnostních přestávek a doby jízdy).
 
Z hlediska rychlosti překročilo zákonem stanovený limit devět řidičů, pět řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholických nápojů. Celkem sedm řidičů se dopustilo přestupku nepoužitím bezpečnostních pásů a jeden přestupku nepoužitím zádržného systému.
 
Při pohledu na výsledky lze konstatovat, že kontrola 16 zastavených řidičů autobusů proběhla bez zjištění nedostatků jak u osob, tak u vozidel.
 
Jiná situace byla u řidičů, potažmo nákladních vozidel nad 3,5 tuny, kterých zkontrolovali policisté téměř 400. Zjistili například, že čtyři řidiči překročili povolenou rychlost a devět nesprávně užilo tachograf (neměli vyplněný záznamový list, nevedli záznamy o přepínání režimu práce apod.). Doby řízení, odpočinku a bezpečnostních přestávek jízdy nedodrželo 14 řidičů. Celkem 42 vozidel mělo nevyhovující technický stav. Devět vozidel bylo přetížených. Nesprávně zajištěný náklad mělo osm vozidel.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence
12. října 2015

vytisknout  e-mailem