Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravní akce

Ms kraj: Minulý týden proběhly další dopravní akce 

Na území Moravskoslezského kraje proběhla minulý týden další dopravní akce, jejíž součástí byla dílčí součinnostní akce. Policisté kontrolovali kromě jiného autobusy a autokary, tachografy a paměťové karty, dodržování povinností při přepravě živých zvířat, živočišných produktů a potravin. Jednalo se z hlediska prázdninového času v pořadí již o několikátou akci (informovali jsme: http://www.policie.cz/clanek/behem-vikendu-jsme-zkontrolovali-temer-dva-a-pul-tisice-ridicu.aspx 

http://www.policie.cz/clanek/moravskoslezsti-dopravni-policiste-nezahali.aspx 

http://www.policie.cz/clanek/od-zacatku-prazdnin-bylo-zkontrolovano-temer-dva-a-pul-tisice-vozidel.aspx ) .

Od pondělí do neděle se uskutečnila dopravně bezpečnostní akce „X“. Policisté jednotlivých územních odborů, městského ředitelství a rovněž krajského ředitelství kontrolovali v dopoledních i odpoledních hodinách dodržování povinností pro silniční osobní dopravu spojenou s přepravou osob (jednalo se o autobusy a autokary) a nákladní dopravu. Zaměřili se na kontrolu povinností vyplývajících ze zákona o silniční dopravě, kontrolovali přepravu nebezpečných věcí, technický stav vozidel, případnou nedovolenou manipulaci s kontrolními zařízeními (tachografy) a paměťovými kartami řidičů. Kontrolovali dodržování rovněž dalších povinností, která vyplývají ze zákonů a souvisejí se silničním provozem.

V průběhu celého týdne se do akce zapojilo přes 100 policistů, převážně ze služby dopravní policie. S ohledem na zadání spolupracovali policisté se zástupci jiných subjektů.

DBA 1.8.2016 zviřata.JPGV neděli odpoledne se pak uskutečnila na dálnici D1 také součinnostní akce s Centrem služeb pro silniční dopravu a Státní veterinární správou. Zúčastnění kontrolovali především dodržování povinností při přepravě živých zvířat, živočišných produktů a potravin. Kontroly mířily rovněž do oblasti dodržování omezení jízdy některých vozidel podle zákona o provozu na pozemních komunikacích. S ohledem na zaměření a místo kontroly se akce za policii zúčastnili nejen dopravní policisté (konkrétně dálničního oddělení Ostrava), ale také kolegové z odboru služby cizinecké policie – ti kontrolovali především oprávněnost pobytu cizích státních příslušníků a ověřovali pravost předložených dokladů.

 

Výsledky souhrnně za celý týden:

Policisté zkontrolovali téměř 400 vozidel. Zjistili 127 dopravních přestupků, přičemž 93 z nich vyřídili udělením blokové pokuty (souhrnná výše téměř 146 000 korun). Zbývající přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu. Nevyhovující technický stav mělo 43 vozidel. Policisté zaznamenali 8 případů překročení hmotnosti vozidla, 40 případů porušení zákona č. 111/1994 Sb., dále 1 porušení dohody ADR a 7 porušení dohody AETR.

Jelikož byla týdenní akce zaměřena rovněž na kontrolu autobusů a autokarů, nabízím detailnější výsledky právě těchto kontrol:

Policisté zkontrolovali 14 vozidel z České republiky, dalších 22 ze zemí Evropské unie a z ostatních zemí. U jednoho vozidla zjistili policisté porušení zákona v oblasti tzv. sociálních předpisů, řidiči zakázali další jízdu. Jednalo se o porušení povinností vzhledem k době řízení, odpočinku a bezpečnostních přestávek.

por. Mgr. Soňa Štětínská

Krajské ředitelství policie Moravskoslezkého kraje, oddělení tisku a prevence, 3. srpna 2016

vytisknout  e-mailem