Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravně bezpečnostní akce zaměřená zejména na rychlost

KRAJ - Středočeská policie vyhlásila v souvislosti s plánovaným srazem sportovních a tuningových vozidel v Plzni od odpoledne 9. března 2024 do ranních hodin následného dne dopravně bezpečnostní akci. 

Do ní se zapojili nejen dopravní policisté, ale i policisté služby pořádkové policie. Hlavní zaměření hlídek byla kontrola dodržování rychlosti jízdy, dodržování povinností ve vztahu k předjíždění a jízdě v jízdních pruzích, kontrola technického stavu na vytipovaných silnicích při nájezdu a odjezdu vozidel z akce.

Samozřejmě dohlížely i na dodržování dalších obecně platných ustanovení zákona číslo 361/2000Sb., o provozu na pozemních komunikacích a dalších předpisů souvisejících s provozem na pozemních komunikacích. Současně prováděly kontrolní činnost spojenou s pátráním po osobách, věcech a odcizených vozidlech.

Policisté zkontrolovali 1497 vozidel. Zjistili 239 dopravních přestupků, z nichž většinu vyřešili na místě blokovou pokutou a 13 přestupků předali k vyřízení příslušnému správnímu orgánu. Nejvyšší povolenou rychlost překročilo 111 řidičů, 105 jich na místě zaplatilo pokutu v celkové výši 201 000 korun, 6 případů překročení rychlosti předali k potrestání příslušnému správnímu orgánu. Nejčastějším dopravním přestupkem byl špatný technický stav vozu, v 71 případech, 34 řidičů jelo po dálnici bez zaplacení dálničního poplatku. Bezpečnostní pásy nepoužilo 7 pasažérů. Pod vlivem alkoholu řídilo své vozidlo 6 řidičů, 2 z nich nadýchali více než 1 promile alkoholu a jsou podezřelí ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Pozitivní orientační test na drogy měli 3 šoféři.

Hlavním cílem dopravně bezpečnostního opatření zaměřeného na dodržování povolené rychlosti je snížit neukázněné chování některých řidičů na silnicích a především snížit počet dopravních nehod a přestupků v silničním provozu. Nepřiměřená rychlost je nejčastější příčinou dopravních nehod, které mnohdy končí tragicky.

por. Mgr. Markéta Johnová
14.3.2024

vytisknout  e-mailem