Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravně bezpečnostní akce zaměřená na řidiče a cyklisty

KRAJ - Od 16. do 22. května jsme se zaměřili primárně na vzájemnou ohleduplnost řidičů a cyklistů. 

Celý minulý týden od pondělí 16. května do neděle 22. května 2022 se ve Středočeském kraji nesl ve znamení dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřená především na cyklisty. Konkrétně se policisté zaměřili na vzájemnou ohleduplnost řidičů motorových vozidel a cyklistů na středočeských silnicích.

Hlídky se u řidičů motorových vozidel soustředili hlavně na správné předjíždění cyklistů motorovými vozidly - především dodržení bočního odstupu a povinnosti dát znamení o změně směru jízdy při předjíždění cyklisty a dodržování stanovené rychlosti.

U cyklistů zas policisté kontrolovali správné chování cyklistů při pohybu po pozemních komunikacích. Především se zaměřili na kontrolu zákazu jízdy po chodníku, konzumaci alkoholu nebo jiných návykových látek a kontrolu technického stavu jízdního kola.

Do akce bylo zapojeno celkem 351 policistů, kteří za celý týden zkontrolovali 2706 vozidel, kdy zjistili 427 přestupků, z nichž 402 vyřešili na místě blokovou pokutou, zbylé byly nahlášeny správnímu orgánu k projednání.

Celkem 76 řidičů překročilo nejvyšší dovolenou rychlost a 15 řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholu. Dohromady 61 řidičů za jízdy nepoužilo bezpečnostní pás a 17 řidičů drželo nepovoleným způsobem za jízdy mobilní telefon.

Policisté odhalili i 12 dopravních přestupků cyklistů, které v 7 případech vyřešili na místě blokovou pokutou a zbylých 5 oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání.

Kontroly na jednotlivých územních odborech:
Kladno - https://www.policie.cz/clanek/or-kladno-zpravodajstvi-dopravne-bezpecnostni-akce-na-kladensku.aspx
Kutná Hora- https://www.policie.cz/clanek/dopravne-bezpecnostni-akce-cykliste-435954.aspx
Praha venkov - VÝCHOD- https://www.policie.cz/clanek/dopravne-bezpecnostni-akce-717747.aspx
Příbram - https://www.policie.cz/clanek/or-pribram-zpravodajstvi-cykliste-v-doprave.aspx

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
24. května 2022

vytisknout  e-mailem