Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravně bezpečnostní akce Velikonoce

MS kraj 

Během velikonočních svátků proběhla také v našem Moravskoslezském kraji dopravně bezpečnostní akce s cílem zabezpečit plynulost dopravy a zvýšit bezpečnost všech účastníků silničního provozu v období zvýšeného pohybu vozidel, ať už kvůli cestám za rodinou či dovolenou. Dopravní policisté společně se svými kolegy z pořádkové policie vyrazili na silnice již na Velký pátek, kdy do velikonočního pondělí stihli zkontrolovat přes 5 tisíc vozidel a jejich řidičů.

V rámci těchto kontrol bylo policisty odhaleno na 660 dopravních přestupků. Z nich bylo 628 vyřízeno na místě v příkazním řízení v celkové výši přes 810 tisíc korun a 33 případů bylo předáno k vyřízení příslušnému správnímu orgánu.

Při bližším pohledu na spáchané přestupky se jedná především o nedodržování povolené maximální rychlosti, které bylo se svými 230 případy nejčastěji zastoupeným prohřeškem. Nevyhovující technický stav byl zjištěn u 99 vozů a držení hovorového zařízení během jízdy se dopustilo 58 přestupců. Dalším častým zaznamenaným porušením zákona byla špatná jízda v jízdních pruzích (90 případů) nebo jízda bez dálniční známky na zpoplatněných úsecích (38 případů). Na druhou stranu se pouze 12 řidičů nepřipoutalo bezpečnostním pásem, což je vzhledem k počtu kontrolovaných vozů dobrá vizitka zodpovědných řidičů.

Našli se ale bohužel i tací, kteří nasedli do vozidla pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek. Zde policisté odhalili celkem 32 porušení zákona. Ve dvaceti případech se jednalo o alkohol, kdy zde nejvyšší naměřená hodnota byla 1,94 promile alkoholu v krvi, a ve dvanácti případech se jednalo o jiné návykové látky.

V rámci dopravně bezpečnostní akce jsme vypátrali a zajistili tři osoby v celostátním pátrání.

03.04.2024
prap. Jan Segsulka
oddělení tisku

Odkazy do noveho okna

DBA Velikonoce

DBA Velikonoce 

Detailní náhled

DBA Velikonoce

DBA Velikonoce 

Detailní náhled

DBA Velikonoce

DBA Velikonoce 

Detailní náhled

DBA Velikonoce

DBA Velikonoce 

Detailní náhled

DBA Velikonoce

DBA Velikonoce 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem