Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Dopravně bezpečnostní akce „Prázdniny“

ZLÍNSKÝ KRAJ: Policisté během uplynulého víkendu zkontrolovali 1330 vozidel.  

Během uplynulého víkendu zkontrolovali policisté napříč Zlínským krajem více než 1300 vozidel. Učinili tak v rámci celorepublikové dopravně bezpečnostní akce „Prázdniny“. Nějakého přestupku se dopustilo zhruba 15 procent kontrolovaných účastníků silničního provozu (200 přestupků). Více než polovinu policisté vyřešili blokovou pokutou v celkové výši přesahující 70 tisíc korun. Překročení nejvyšší povolené rychlosti řešily policejní hlídky v pětaosmdesáti případech. Mezi další časté prohřešky patřilo nepoužití bezpečnostních pásů, držení mobilního telefonu za jízdy v ruce či nevyhovující technický stav vozidla. Dva z kontrolovaných řidičů usedli za volant pod vlivem alkoholu a sáhnout do peněženky muselo i několik chodců a cyklistů.

A víkendovou dopravně bezpečnostní akcí kontroly na silnicích rozhodně nekončí. Podobné opatření mohou účastníci silničního provozu očekávat i tento týden. Policisté budou na vybraných stanovištích a úsecích kontrolovat mimo jiné dodržování stanovené rychlosti, způsob jízdy, dodržování pravidel silničního provozu na železničních přejezdech, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy či technický stav motorových vozidel. Policejní hlídky se samozřejmě zaměří i na řízení pod vlivem alkoholu a drog, pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. A kontroly se zcela jistě nebudou týkat jen řidičů motorových vozidel, ale také cyklistů a chodců.

 

CESTA NA DOVOLENOU

Před odjezdem je vhodné si celou trasu řádně naplánovat, seznámit se s dopravními předpisy v zahraničí a důkladně si odpočinout. Pozornost je nutné věnovat i správnému uložení a zabezpečení zavazadel. Na dovolenou by řidič měl odjet zcela zdravý, odpočinutý a připravený na cestu. Mnoho lidí si chce jízdu na dovolenou co nejvíce urychlit a tráví za volantem bez přestávky mnoho hodin. Díky únavě umocněné také teplým počasím hrozí riziko, že během jízdy řidič usne. Zcela nezbytné jsou mimo jiné pravidelné přestávky v řízení, dostatek tekutin (mimo alkoholických nápojů) či dobrý technický stav vozidla.

 

13. července 2016, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem