Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

MS kraj - minulý týden v kraji probíhala dopravně bezpečnostní akce 

 
V průběhu celého minulého týdne probíhala krajská dopravně bezpečnostní akce „X“. Byla vyhlášena v rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu v souladu s plánem mezinárodní organizace TISPOL.
 
Policisté se zaměřili zejména na důkladnou kontrolu technického stavu vozidel v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady č. 2000/30/ES, o silničních technických kontrolách užitkových vozidel provozovaných ve Společenství, ve znění směrnice 2003/26 ES, na dodržování povinností pro silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí podle dohody ADR a zákonem č. 111/1994 |Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, ve vztahu k dodržování dob řízení, přestávek a dob odpočinků. Akce probíhala ve dnech 8 . – 12. března 2010.
 
Pozornost však policisté věnovali i pátrání po odcizených vozidlech, věcech a po hledaných osobách, jakož i zákazu užití alkoholických nápojů a návykových látek před jízdou, povolené rychlosti i ostatním pravidlům provozu na pozemních komunikacích apod.
 
V rámci Moravskoslezského kraje se do akce zapojilo téměř 120 policistů dopravní policie. Z celkového počtu 478 kontrolovaných vozidel zjistili celkem 327 přestupků, z čehož 206 přestupků vyřídili na místě blokovou pokutou a 121 přestupků oznámili správnímu orgánu k projednání. Výše uložených pokut dosáhla 145.700 korun. Nevyhovující technický stav zaznamenali policisté v alarmujícím počtu 109 vozidel. Předepsanou rychlost řidiči porušili ve 22 případech. V 11 případech policisté zjistili nepoužití bezpečnostních pásů. Bez dálniční známky jelo po dálnici 57 vozidel.U 49 vozidel zjistili porušení směrnic na dodržování povinností pro silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí. Tři řidiči dále nedodržovali bezpečnostní přestávky a doby jízdy. Policisté tentokrát nezaznamenali žádného nezodpovědného řidiče, který by usedl za volant pod vlivem návykové látky.
           
 
                                                                                                                           
por. Bc. Darina Majková
komisař

vytisknout  e-mailem