Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

Severomoravští policisté se zaměřili na cyklisty.  

Na konci minulého měsíce proběhla na území bývalého Severomoravského kraje rozsáhlá několikadenní dopravně bezpečnostní akce „X“. Byla vyhlášena v rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu se zaměřením na cyklisty. Severomoravští policisté uskutečnili akci v ranních i odpoledních hodinách ve všech regionech bývalého Severomoravského kraje v celkem sedmi dnech v období od 21. do 30. října 2009.
 
Policisté se zaměřili na dodržování pravidel silničního provozu ze strany cyklistů (kontrolovali například, zda nepožili alkoholické nápoje; výbavu jízdních kol atd). Policisté však v rámci akce kontrolovali také řidiče a jejich vozidla - jednalo se o důkladnou kontrolu technického stavu automobilů, dodržování povolené rychlosti v obci a mimo obec a zároveň toho, zda řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholických nápojů a návykových látek. Pozornost věnovali i dodržování ostatních pravidel provozu na pozemních komunikacích.
 
 
Výsledky
 
V rámci bývalého Severomoravského kraje se do akce zapojilo téměř 2 300 dopravních a pořádkových policistů. Zjistili celkem 1 373 dopravních přestupků. Na místě bylo vyřízeno 1 270 přestupků, výše uložených pokud dosáhla výše 631 500 korun.
Policisté zjistili u cyklistů 293 dopravních přestupků. Deset cyklistů jelo pod vlivem alkoholických nápojů.
Jedenačtyřicet řidičů vozidel usedlo za volant pod vlivem alkoholických nápojů. Předepsanou rychlost překročilo 146 řidičů. Policisté zjistili 155 případů nepoužití bezpečnostních pásů a 14 případů nepoužití zádržného systému. Nevyhovující technický stav mělo 396 vozidel. Chodci se dopustili sedmi přestupků.
                                                                                                          
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem