Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravně bezpečnostní akce

JIHLAVSKO: Policisté se při kontrolách řidičů zaměřují na dodržování zákazu požívání alkoholu  

V noci z pátku 30. března na sobotu proběhla na Jihlavsku dopravně bezpečnostní akce. Šest policejních hlídek kontrolovalo, zda řidiči dodržují pravidla silničního provozu. Policisté se zaměřili především na kontroly dodržování zákazu požívání alkoholu řidiči vozidel před nebo během jízdy.
Policejní hlídky zastavovaly vozidla na Jihlavsku, Polensku, Třešťsku i Telčsku. Na Jihlavsku kontrolovali policisté vozidla v krajském městě, na silnici první třídy číslo 38 a v obcích v okolí Jihlavy.
„Stanoviště pro silniční kontroly situujeme do míst, kde dochází k častému porušování ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, na úseky komunikací, na kterých zaznamenáváme vyšší počet dopravních nehod nebo na místa, kde dochází častěji k dopravním komplikacím. Důležité je pro nás také, zda je dané místo pro zastavování a kontrolu vozidla bezpečné,“ řekl npor. Radek Hamža, DiS., vedoucí dopravního inspektorátu. 
Policejní hlídky se zaměřily také na kontrolu používání bezpečnostních pásů, předepsaného osvětlení a technický stav vozidel.

Dopravně bezpečnostní akce mají za cíl plošně a intenzívně působit na řidiče tak, aby jezdili v souladu s dopravními předpisy a důsledně odhalovat bezohledné řidiče, tak aby zbytečně neohrožovali život svůj nebo ostatních. Bezpečnost na silnicích lze totiž významně zvýšit pouze tím, že budou řidiči dodržovat pravidla silničního provozu. S dalšími dopravně bezpečnostními akcemi se řidiči setkají již v dohledné době.
 
„O velikonočních svátcích lidé tradičně konzumují alkoholické nápoje ve větší míře, což s sebou přináší nebezpečí, že za volant usedne opilý řidič,“ řekl npor. Radek Hamža.
Zvláště o velikonočním pondělí se chystá vyjet během dopoledne mnoho mužů na jízdním kole. Je nutné zdůraznit, že pokud cyklista požívá před jízdou nebo během ní alkohol, velmi rychle a výrazným způsobem snižuje svoji schopnost jízdní kolo ovládat a snadno havaruje. Cyklista se při pádu na zem téměř ve všech případech bolestivě a často i vážně zraní.
„Mnoho lidí si neuvědomuje, že i cyklista je podle zákona považován za řidiče, v tomto případě nemotorového vozidla, a co se týče požívání alkoholu, platí pro něho stejná pravidla jako pro řidiče motorových vozidel,“ zdůraznil komisař Radek Hamža s tím, že při případné silniční kontrole nebo dopravní nehodě či havárii, kdy policisté zjistí, že cyklista alkohol požil, bude za dopravní přestupek postižen dle zákona.
  
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
3. dubna 2012

vytisknout  e-mailem