Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Dopravně bezpečnostní akce

Olomoucký kraj - policisté se zaměří na řidiče  

Také v Olomouckém kraji budou se začátkem prázdnin, ale v jejich průběhu, probíhat dopravně bezpečnostní akce.
Policisté se zaměří na dodržování předepsané rychlosti, na používání bezpečnostních pásů a dětských autosedaček, na technický stav vozidel, se kterým se řidiči stále potýkají, na dodržování pravidel silničního provozu na železničních přejezdech a na dodržování dalších ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. 
Do kontrol se zapojí mimo dopravní policisty i policisté obvodních oddělení a policisté z oddělení hlídkové služby.
Akce má přispět k větší bezpečnosti na našich silnicích v době, kdy je zvýšený provoz a často vyjíždějí i tzv. sváteční řidiči.
Se začátkem prázdnin a dovolených je také potřeba řidičům připomenout, že je důležité si před cestou řádně zkontrolovat technický stav vozu a doplnit povinnou výbavu vozidla. Zkontrolovat zádržné systémy, hlavně sedačky dětí. Zopakovat si jaké jsou nejvyšší povolené rychlosti na pozemních komunikacích a na dálnicích nejen v České republice, ale i v zahraničí, pokud tam jedeme.
Každý účastník silničního provozu by si měl uvědomit, že na silnici není sám, že jsou zde cyklisté, chodci, řidiči osobních aut, kamiónů a motorkáři a další. V horkém a slunečném počasí se zvyšuje únava, řidiči často přeceňují své síly a dlouhá jízda bez odpočinku zvyšuje riziko dopravní nehody.
Loni během dvou prázdninových měsíců došlo v Olomouckém kraji k 700 dopravním nehodám, při kterých zemřelo 11 osob. Alkohol se na nehodách podílel v 73 případech. Opět nejčastější příčinou nehody byla v 55 případech nepřiměřená rychlost.
Další radou související s dopravou je zabezpečení vozu před zloději. I věci, které si ponecháme ve vozidle, lákají zloděje. 

Za všechny policisty Olomouckého kraje přeje příjemnou dovolenou bez dopravních nehod
por. Mgr. Marta Vlachová

 

vytisknout  e-mailem