Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

Jihočeský kraj - Přinášíme výsledky dopravně bezpečností akce ADRENALIN. 

Neděle se na jihočeských silnicích nesla ve znamení zvýšeného počtu dopravních policistů na všech územních odborech v rámci dopravně bezpečnostní akce X, pod názvem Adrenalin. Cílem této akce byla snaha o snížení dopravní nehodovosti a následků na životech a zdraví řidičů a spolujezdců na jednostopých motorových vozidlech. Do akce se zapojilo více jak 30 uniformovaných strážců zákona, kteří během dne zastavili a zkontrolovali 303 dopravních vozidel, z nichž více jak polovinu tvořili motorky. Přitom zjistili 87 přestupků, z nichž se cca v 80 % dopustili řidiči porušením nejvyšší povolené rychlosti. Ve 3 případech byl zjištěn alkohol za volantem a v jednom případě vůdce vozidla neměl zapnuté bezpečnostní pásy. V 9 případech nevyhovovalo vozidlo svým technickým stavem.

Ku prospěchů motorkářů a motorkářek je to, že ani v jednom případě jsme nezjistili protiprávní jednání v jejich jízdě. Mnoho ostatních řidičů vozidel na ně lidově „nadává“, že jsou to silniční blechy, že často porušují zákona a pod. To je názor jedné strany. Cílem jízdy na jednostopém stroji není přesun z bodu A do bodu B, ale „cesta je cíl“. Myslete na to, že se jedná o zábavu, sebepoznávání a řízení si řádné užít. Pokud však dojde ke střetu s jiným vozidlem, pevnou překážkou či jezdeckou chybu, jsou následky často bolestivé a někdy i fatální.

Jihočeský kraj je velmi oblíbeným krajem motorkářů, kde se sjíždějí na různých srazech a není jejich cílem vadit ostatním. Připomeňme si červnový sraz majitelů strojů Indian, který se počtem návštěvníků jistě zapsal výrazným písmem nejen v rámci České republiky, ale celé staré dobré Evropy.

Přejeme všem klidnou a bezpečnou jízdu, ať se jedná o vozidla jedno či vícestopá vozidla.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

6. srpna 2019

vytisknout  e-mailem