Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

Jihočeský kraj - Výsledky DBA "Bezpečně na kole". 

Jihočeští policisté takřka denně vyšetřují dopravní situace, kde figurují cyklisté, kteří mnohdy nedodržují zákon o provozu na pozemních komunikacích. Proto se strážci pořádku zaměřili na tyto účastníky a minulý čtvrtek kontrolovali cyklisty i koloběžkáře nejen na silnicích, ale i cyklostezkách k zajištění bezpečnosti a plynulosti v silničním provozu s cílem snížení dopravní nehodovosti a následků na životech a zdraví „jednostopých řidičů“.

Bezmála 150 policistů během uvedeného dne zastavilo 840 motorových a nemotorových vozidel. Přitom zjistili 175 přestupků, z nichž v rámci sledované dopravně bezpečností akce jsme zjistili 13 cyklistů, kteří porušili předpisy v rámci stanoveného zákona – nejčastěji jízda po chodníku osobou starší 10 let.

Dále jsme zjistili 70 řidičů, kteří jeli vyšší rychlostí, než je v daném místě povoleno. Dva řidiči před jízdou požili alkohol. Své zastoupení měli i chodci, kteří přecházeli po přechodu pro chodce na červené světlo nebo v místech, kde je to zakázané.

V neposlední řadě byly zaznamenány přestupky jízdy bez zapnutého bezpečnostního pásu a nevyhovující technický stav.

Cyklisté by si měli uvědomit, že jsou velmi zranitelní a nikdo, kromě jich samotných, je neochrání. Dodržujte stanovené zákony a v rámci bezpečnosti používejte hlavní ochranný prostředek – cyklistickou přilbu. Také své jízdní kolo mějte v pořádku, nepodceňujte i pneumatiky, protože na ojetém vzorku na mokrém podkladu nedokážete včas nezabrzdit!

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

30. května 2023

vytisknout  e-mailem