Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

Ms kraj: Zaměřeno na bezpečnost chodců a cyklistů  

Dva týdny, konkrétně od 19. ledna do 1. února 2015, probíhala dopravně bezpečnostní akce „X“. Moravskoslezští policisté se zaměřili na dodržování zákona o silničním provozu s cílem eliminovat dopravní nehodovost s účastí chodců a cyklistů. Akce se uskutečnila na území celého Moravskoslezského kraje. Policisté v rámci akce kontrolovali dodržování zákona u ostatních účastníků silničního provozu, ale také u samotných chodců a cyklistů.
Tato akce pak byla v posledním lednovém týdnu doplněna a souběžně tedy probíhala s akcí zaměřenou na kontrolu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek před nebo během jízdy. 
 
Policisté vykonávali činnostpředevším v místech, kde dochází k dopravním nehodám s účastí chodů a cyklistů, u základních škol, obchodních center a obecně v místech se zvýšeným pohybem chodců. Zvláštní pozornost věnovaly policejní hlídky vyznačeným přechodům pro chodce na komunikacích o dvou a více jízdních pruzích v jednom směru. Policisté se zaměřili na dodržování pravidel silničního provozu cyklisty (kontrolovali případné požívání alkoholických nápojů u cyklistů nebo povinnou výbavu kol), přičemž stanoviště měli na hlavních trasách cyklistů a v místech křížení cyklostezek se silniční sítí.
 
Akce byla plně v gesci dopravních policistů jednotlivých územních odborů, Městského ředitelství policie Ostrava a odboru služby dopravní policie krajského ředitelství. Celkově se na ní podílelo téměř 180 policistů, kteří zaujali stanoviště dle výše specifikovaných podmínek dva dny v každém týdnu, a to v ranních a odpoledních hodinách. Na vybraných stanovištích se akce zúčastnili pracovníci BESIPu pro Moravskoslezský kraj. Účastníci provozu obdrželi od policistů a pracovníků BESIPu oděvní doplňky z reflexního materiálu.
 
Výsledky
 
Policisté zjistili během akce 35 dopravních přestupků chodců. U cyklistů zjistili 8 přestupků. Nejčastějším porušením zákona bylo u chodců nesprávné přecházení vozovky a nerespektování signalizačního zařízení u přechodu pro chodce. Cyklisté pak neměli řádně vybavené jízdní kolo (nedostatky především v osvětlení kola).
 
Policisté zkontrolovali v průběhu akce téměř 1800 vozidel. Zjistili celkem 352 dopravních přestupků, přičemž 328 z nich vyřídili udělením blokové pokuty (souhrnná výše přes 135 000 korun). Zbývající přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu. Z hlediska rychlosti překročilo zákonem stanovený limit 29 řidičů. Jedenáct řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholických nápojů, tři řidiči měli být při řízení ovlivněni návykovou látkou.
 
Policisté zaznamenali 47 případů nepoužití bezpečnostních pásů při jízdě a 2 případy nepoužití zádržného systému. Policisté zjistili 52 vozidel, která neměla vyhovující technický stav.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence
2. února 2015
 
 
 
 
 
                                                                                             
 

vytisknout  e-mailem