Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

V pátek večer proběhla na Rakovnicku rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce "Y". 

     Dne 27. 2. 2009 v době od 18.00 do 23.00 hodin uskutečnili policisté v okrese Rakovník rozsáhlou dopravní akci, jejímž primárním cílem bylo odhalit řidiče pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek a rovněž osoby, které řídí motorová vozidla bez příslušných řidičských oprávnění.

     Do akce bylo nasazeno celkem 17 policistů pořádkové a dopravní policie a akce se zúčastnili i policisté z rakovnické preventivně informační skupiny. Jednalo se o hlídky Obvodních oddělení Rakovník, Nové Strašecí, Roztoky, Jesenice a Hořesedly a také tři hlídky rakovnické dopravní policie.

    V průběhu akce bylo kontrolováno 88 vozidel a při kontrolách zjistili policisté 20 dopravních přestupků. Deset přestupků bylo vyřízeno na místě blokovou pokutou a celkem uložená částka za tyto pokuty činí 2 800,-Kč, pět přestupků bylo vyřízeno blokovou pokutou na místě nezaplacenou v celkové částce 1 700,-Kč. Pět přestupků bylo oznámeno do správního řízení.

     Dále byly odhaleny dva přestupky nepoužití bezpečnostních pasů a dva přestupky cyklistů.

     Při akci odhalili policisté pět řidičů pod vlivem alkoholu z nichž nejvyšší hodnota byla zjištěna roztockými policisty u devětatřicetiletého cizince ze sousední země, který byl kontrolován při řízení motorového vozidla Ford tranzit v obci Zbečno a policisté mu naměřili 1,78 promile alkoholu v dechu. Tento případ řeší policisté ve zkráceném přípravném řízení jako trestný čin  ohrožení pod vlivem  návykové látky. Stejným způsobem jsou řešeny i další dva případy. U šestatřicetiletého muže z okresu Rakovník zjistili rakovničtí policisté při řízení motorového vozidla v obci Lubná hodnotu 1,48 promile alkoholu v dechu. Jeseničtí policisté zjistili ve Zdeslavi sedmadvacetiletého řidiče, který nadýchal 1,49 promile. Zbývající dva řidiči, kteří nadýchali nižší hodnoty budou řešení v přestupkovém řízení.

     V době akce byl odhalen i pětatřicetiletý muž z Prahy, který řídil motorové vozidlo v Račicích, přestože má Městským úřadem Rakovník uložen trest zákazu řízení motorových vozidel s účinností do 7.5.2009. nyní se bude zodpovídat ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. V Rakovníku odhalili dopravní policisté jedenadvacetiletého muže z Rakovníka, který řídil motorové vozidlo, aniž by byl držitelem řidičského oprávnění. I tento mladík se bude zodpovídat ze spáchání trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění.

     Policisté tedy mohou konstatovat, že tato bezpečnostní akce splnila svůj účel.

nprap. René Černý

vytisknout  e-mailem