Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

MS kraj - policisté kontrolovali viditelnost chodců a cyklistů 

V rámci dopravně bezpečnostní akce zaměřené zejména na dodržování zákona o provozu na pozemních komunikacích s cílem co nejvíce snížit dopravní nehodovost s účastí chodců a cyklistů, byl v minulém týdnu během několika dní v časech za snížené viditelnosti, jako např. soumrak, svítání či noční doba, policisty prováděn dohled nad silničním provozem v rámci celého Moravskoslezského kraje.

Z kontrolovaných chodců pohybujících se mimo obec a za snížené viditelnosti, byli pouze dva, kteří porušili svou povinnost se vhodně označit reflexními prvky, a byla jim na místě udělena pokuta. Cyklistů, kteří neměli ve stejných podmínkách řádné osvětlení, bylo osm, a také si svou nedbalostí vysloužili pokutu.

Při akci policisté zkontrolovali celkem 158 zranitelných účastníků silničního provozu, kteří ve většině případů dbali na svou bezpečnost a použili za snížené viditelnosti mimo obec reflexní prvky.

Během opatření se policisté dopravní policie společně s policisty obvodních oddělení napříč krajem zaměřili také na porušování ostatních silničních předpisů. Zkontrolováno bylo celkem 2 757 vozidel a řidičů, z nichž se 599 dopustilo přestupkové jednání. Byly jim uloženy pokuty v příkazním řízení v celkové výši 720 400 Kč. Jednalo se především o nedodržování povolené maximální rychlosti, a to ve 131 případech, nevyhovující technický stav byl zjištěn u 111 vozů a držení hovorového zařízení během jízdy se dopustilo 114 přestupců. Na druhou stranu se pouze 9 řidičů nepřipoutalo bezpečnostním pásem.

Našli se ale i tací, kteří nasedli do vozidla pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek. Zde policisté odhalili celkem 18 porušení zákona, kdy v šesti případech se jednalo o alkohol a ve dvanácti případech se jednalo o jiné návykové látky.

prap. Jan Segsulka
tiskové oddělení
13.03.2024

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem