Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravně bezpečnostní akce

HAVLÍČKOBRODSKO: Policisté se zaměřili také na kontrolu chodců 

V úterý ve večerních hodinách proběhla na Havlíčkobrodsku dopravně bezpečnostní akce. Tentokrát se policisté kromě řidičů motorových vozidel zaměřili i na chování chodců v silničním provozu.
Do akce byli nasazeni policisté dopravního inspektorátu i obvodních oddělení. Během tříhodinové akce zkontrolovali téměř tři stovky řidičů motorových vozidel, ale i několik cyklistů a chodců. Během kontrol zjistili celkem třináct přestupků, které vyřešili na místě blokovou pokutou. Všech zjištěných přestupků se dopustili řidiči motorových vozidel.
Vzhledem k tomu, že i chodci jsou účastníky silničního provozu a poměrně často se stávají i účastníky dopravních nehod, zaměřili se policisté také na jejich kontrolu. A protože součástí dopravní akce byla také prevence, dostali chodci od policistů letáčky a první zkontrolovaní také reflexní vesty. V rámci uvedené dopravní akce nebyl zjištěn žádný přestupek, kterého by se dopustil právě chodec. Přesto je nutné, aby si lidé uvědomili, že správným chováním v silničním provozu mohou předcházet nebezpečným situacím a kolizím a tím chránit především sebe, protože při dopravních nehodách patří k nejzranitelnějším.
Policisté stále apelují na chodce, aby dodržovali pravidla silničního provozu a to zejména při pohybu na vozovce a při jejím přecházení. Nejen nyní v zimním období je velmi důležitá problematika viditelnosti chodce pro ostatní účastníky provozu. Chodec pohybující se při snížené viditelnosti (tma, mlha, sněžení a podobně) po vozovce v tmavém oblečení je pro řidiče automobilu téměř „neviditelný“. Řidič ho může přehlédnout nebo ho uvidí až na poslední chvíli a nestihne včas zareagovat. Poté často dochází k dopravním nehodám s vážnými následky. Výbornou prevencí těchto událostí je používání různých reflexních prvků (vesty, pásky, náševky na oblečení a další), které podstatně zvýší viditelnost chodce. Policisté se často setkávají s tím, že těmito ochrannými prvky jsou dobře vybaveny děti, dospělí ale většinou na tuto otázku moc nedbají. Všichni by si ale měli uvědomit, že viditelnost chodce je důležitou součástí prevence dopravních nehod.  
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
29. listopadu 2013

vytisknout  e-mailem