Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

Ms kraj: Policisté reagovali na konec školního roku a začátek prázdnin. Akce se zúčastnilo přes 600 policistů.  

                                                                                                                        Ostrava 7. července 2010
 
Ve dnech 28. června – 4. července 2010 proběhla na území celého Moravskoslezského kraje dopravně bezpečnostní akce „X“. Akce měla souvislost s ukončením školního roku. Policisté ji vyhlásili z důvodu eliminace dopravní nehodovosti dětí v této době a v rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu z důvodu začínajících prázdnin.
 
Ke konci školního roku byli policisté zejména v místech, kde se očekával zvýšený pohyb dětí – to znamená v okolí škol, školních družin a u přechodů pro chodce se zvýšeným pohybem dětí. Hlídky se zaměřily především na to, zda řidiči motorových vozidel respektují pravidla provozu na pozemních komunikacích vůči chodcům. Zvláštní pozornost věnovali vyznačeným přechodům pro chodce na komunikacích o dvou a více jízdních pruzích v jednom směru.
Od prvního července pak policisté kontrolovali především to, zda řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholických nápojů a dodržují stanovenou rychlost. Hlídky byly rozmístěny na hlavních tazích směřujících k rekreačním oblastem. Policisté dále kontrolovali technický stav vozidel. Pozornost věnovali i dodržování ostatních pravidel provozu na pozemních komunikacích.
 
 
Výsledky
 
V rámci Moravskoslezského kraje se do akce zapojilo téměř 600 policistů, především ze služby dopravní a pořádkové policie. Zjistili celkem 911 přestupků. Na místě bylo vyřízeno 815 přestupků, výše uložených pokud přesáhla 650 000 korun. Za volant usedlo pod vlivem alkoholických nápojů 35 řidičů. Předepsanou rychlost překročilo 166 řidičů. Policisté zjistili 121 případů nepoužití bezpečnostních pásů a 34 případů nepoužití zádržných systémů. Nevyhovující technický stav mělo 244 vozidel. Bez dálniční známky bylo zjištěno 30 vozidel. Policisté zaznamenali u chodů čtyři přestupky. Dva řidiči nedodrželi bezpečnostní přestávky a doby jízdy.
           
  
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
7. července 2010
 
 
 
 
 
                                                                                             
 

vytisknout  e-mailem