Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravně bezpečnostní akce

KRAJ VYSOČINA: Během víkendu policisté zkontrolovali přes dva tisíce vozidel  

O uplynulém víkendu proběhla na celém území Kraje Vysočina rozsáhlá dopravně bezpečnostní akce, při které se policisté zaměřili na kontrolu všech účastníků silničního provozu.
Z pohledu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu patří období letních prázdnin mezi nejrizikovější, dochází ke zvýšení počtu dopravních nehod a zároveň s tím i zvýšení počtu zraněných a usmrcených osob. Cílem dopravních kontrol je působit na řidiče nejen represivně ale i preventivně a snížit tak nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti na silnicích našeho kraje.
O uplynulém víkendu proběhly na všech okresech Kraje Vysočina, včetně dálnice D1, dopravně bezpečnostní akce, při kterých policejní hlídky kontrolovaly, zda řidiči dodržují pravidla silničního provozu. Hlídky policistů dopravní i pořádkové policie zastavovaly vozidla zejména na silnicích prvních tříd a ve městech a obcích na Havlíčkobrodsku, Jihlavsku, Pelhřimovsku, Třebíčsku i Žďársku. Policisté se zaměřili také na celý úsek dálnice procházející Vysočinou.

Během víkendu policisté zkontrolovali přes dva tisíce vozidel a odhalili celkem 234 dopravních přestupků. Čtyři z přestupků oznámili k projednání správnímu orgánu a ve zbývajících případech uložili za spáchaný přestupek blokovou pokutu.  
U pěti řidičů policisté zjistili, že řídili vozidlo pod vlivem alkoholu a v sedmašedesáti případech řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost. Dále sedmadvacet osob spáchalo dopravní přestupek, neboť za jízdy nebyly připoutány bezpečnostním pásem, čtyři dopravní přestupky odhalili policisté na železničních přejezdech a v sedmatřiceti případech zjistili při kontrole nevyhovující technický stav vozidla.
  
Dopravně bezpečnostní akce mají za cíl plošně a intenzívně působit na řidiče tak, aby jezdili v souladu s dopravními předpisy a důsledně odhalovat bezohledné řidiče tak, aby zbytečně neohrožovali život svůj nebo ostatních. Bezpečnost na silnicích lze totiž významně zvýšit pouze tím, že budou řidiči dodržovat pravidla silničního provozu.
Řidiči by měli zejména dodržovat nejvyšší povolenou rychlost jízdy, nepožívat alkohol a jiné návykové látky před nebo během jízdy, dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi vozidly a plně se věnovat řízení tak, aby v případě jakýchkoli dopravních komplikací, jako jsou například uzavírky nebo kolony, stihli včas zareagovat.
 
Dopravně bezpečnostní akce budou pokračovat po celé prázdniny.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
30. června 2014  

vytisknout  e-mailem