Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

Policisté se zaměřili na kontroly autobusů 

   V pátek a v neděli uplynulého týdne proběhla na území Plzeňského kraje dopravně bezpečnostní akce v rámci mezinárodní spolupráce TISPOL. Celkem 51 policistů se při svých kontrolách na silnicích zaměřilo nejen na osobní  vozidla, ale i autobusy. Na 24 vybraných stanovištích v našem kraji tak bylo zkontrolováno 258 vozidel z toho 25 autobusů. Policisté zjistili během této dvoudenní akce 68 přestupků, za které uložili blokové pokuty ve výši 50.300,-Kč a 23 přestupků bylo předáno do správního řízení na přestupkovou komisi.
   Provedená dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu ukázala pozitivní výsledek u jednoho řidiče. Nejvyšší dovolenou rychlost tentokrát překročilo celkem 12 řidičů a třem  z nich, kteří se svými vozidly překročili rychlost o více než 40 km, byla uložena kauce v celkové výši 15.000,-Kč, z obavy, že by se mohli vyhýbat správnímu řízení. Dále bezpečnostmi pásy nebyly připoutány ve vozidlech 4 osoby a tři osoby nepoužily zádržný systém. Co se týče nevyhovujícího technického stavu vozidla, ten byl zjištěn celkem v 31 případech a jedno vozidlo nemělo dálniční známku.
   Při samotných kontrolách autobusů bylo zjištěno pochybení u dvou řidičů, kteří nedodrželi stanovenou přestávku v době řízení a jednomu z nich byla uložena kauce ve výši 10.000,- Kč. U autobusu domácího autodopravce byl zjištěn nevyhovující technický stav. Kauci ve výši 10.000,-Kč musel zaplatit řidič zahraničního kamionu, který rovněž nedodržel povinnou přestávku při řízení.
   Policisté z odboru cizinecké policie, kteří se kontrol také  zúčastnili, se zaměřili na mezinárodní autobusové linky. V  autobusu jedoucím do Francie jim byly podezřelé doklady, které jim předložili dva cizinci, 25letá žena a 29letý muž. Jejich podoby se totiž značně lišily od  fotografií na cestovních dokladech. Podezření se dalším šetřením potvrdilo, oba totiž přiznali, že cestují s doklady svých krajanů, kteří jim je zapůjčili. Nyní oběma cizincům hrozí podle Zákona o pobytu cizinců správní vyhoštění z České republiky až na 5 let. 
   V podobných akcích budou policisté v Plzeňském kraji i nadále pokračovat.
 
nprap. Hana Jehlíková
2.8.2011

vytisknout  e-mailem