Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Doporučení pro osoby, které se chystají do lesa houbařit

JIHLAVSKO: Zaparkované vozidlo je nutné zabezpečit 

V této době již začíná období, kdy do lesů přijíždějí lidé za účelem sběru hub nebo borůvek. U lesů je tak možné vidět zvyšující se počet zaparkovaných vozidel.
 
Řidiči ale musejí brát v úvahu, že vjezd a parkování vozidel v lese je podle lesního zákona zakázáno. Pokud již řidič zaparkuje svůj automobil na vhodném a bezpečném místě u lesa, měl by ho řádně zabezpečit. To znamená zkontrolovat, zda je vozidlo řádně zamčeno a má uzavřena všechna okna. Automobil zaparkovaný na odlehlém opuštěném místě se totiž může snadno stát terčem zloděje.
Riziko vykradení vozidla může každý člověk snížit tím, že nebude v době své nepřítomnosti nechávat v automobilu viditelně odložené cenné věci, zejména peněženky, jakákoliv zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, autorádia, navigace, doklady a ani další věci jako je např. oblečení. I zdánlivě bezcenná věc může pachatele přilákat a škoda pak majiteli vznikne poškozením vozidla.  
Pokud pachatel uvidí v autě např. peněženku položenou na sedadle, přístrojové desce nebo jinde, během okamžiku do vozidla vnikne a odcizí ji. Nepomůže ani, když peněženku majitel ve vozidle uschová, pachatelé mají velmi dobrou znalost o místech, kam lze cenné věci uložit a ta také při vloupání do automobilu prohledají.
 
Policisté v současné době pátrají po pachateli, který se vloupal do vozidla zaparkovaného za ulicí Pod Rozhlednou v Jihlavě. V pondělí 14. července stál automobil Škoda Felicia v době mezi jednou a třetí hodinou odpoledne u lesa. Pachatel využil situace, kdy osádka vozidla odešla, a do zaparkovaného automobilu se vloupal. Po rozbití skleněné výplně dveří vnikl do uzamčeného vozidla, ze kterého odcizil pánskou peněženku. V peněžence měl její majitel uložené osobní doklady, peníze, platební kartu a další věci. Krádeží způsobil pachatel škodu přes jedenáct tisíc korun. Další škoda ve výši přibližně dva tisíce korun vznikla majiteli poškozením vozidla. Případ policisté prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, po pachateli intenzivně pátrají.
 
Dále se také v souvislosti s houbařskou sezónou tradičně zvyšuje počet osob, které se v lese ztratí a policisté pak po nich pátrají. Těmto případům lze předcházet nebo výrazně usnadnit pátrání dodržením několika zásad. Houbaři, zejména ti starší, by měli upřednostňovat lesní lokality, které dobře znají. Pokud už vyrazí do neznámého lesa, měli by se houbaři cestou snažit zapamatovat si orientační body, podle kterých poté najdou cestu zpátky. Také je důležité vědět, odkud přesně do lesa vstoupili. Rodiče by měli mít své děti stále na dohled. Je také určitě vhodné mít u sebe funkční a nabitý mobilní telefon, který je možný využít k přivolání pomoci, když se člověk dostane do obtíží, například se ztratí nebo zraní. Velice důležité je také, aby houbař, zejména když jde do lesa sám, informoval někoho o tom, kam jde, kde se bude pohybovat a kdy přibližně plánuje návrat. Osoby trpící vážnou nemocí nebo alergií by měli pamatovat na to, aby si s sebou vzali potřebné léky.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
16. července 2014  

vytisknout  e-mailem