Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dopoledne ukradl věci z vozidla

JABLONEC NAD NISOU - V souvislosti s případem krádeže věcí z vozidla, který se stal včera dopoledne na parkovišti v ulici Palackého, připomínáme všem motoristům, že "auto není trezor". 

Včera dopoledne v době od 10.30 do 11.30 hodin dosud neznámý pachatel vnikl do vozidla zn. Škoda Octavia, které v té době bylo zaparkované na parkovišti v ulici Palackého v Jablonci nad Nisou – Mšeně. Z tohoto vozu následně odcizil svazek klíčů, mobilní telefon, digitální fotoaparát a sportovní tašku s párem dámské obuvi, legínami a tričkem – vše v celkové hodnotě 13.500,- Kč. Pachatel se tímto jednáním dopustil trestného činu krádeže, za jehož spáchání mu v případě dopadení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.
 
 
V jabloneckém okrese policisté v letošním roce v období do 31. října zaznamenali již 134 krádeží věci z motorových vozidel. Ovšem v loňském roce za stejné období toto číslo bylo výrazně vyšší – 181 takových skutků:
 
 
2013 (1. 1. – 31. 10.)
2014 (1. 1. – 31. 10.)
Rozdíl (+/-)
Krádeže věcíz automobilů
v okrese  Jablonec n. N.
 
181
 
134
 
-47
 
 
„Auto není trezor“ – toto slovní spojení není jen fráze! Opakovaně upozorňujeme všechny motoristy:
  • Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách zaparkovaného vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, vyjímatelné autorádio, navigaci, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, doklady od vozidla, osobní doklady či peněženky. Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidlech ani například ani oblečení. I zdánlivě „bezcenná“ věc může přilákat zloděje.
  • Před odchodem od zaparkovaného vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření i uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna bezpečnostní zařízení, kterými vaše auto chrání. Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen na krátkou dobu, například vyložit nákup.
  • Zlodějům nahrává i lhostejnost, a proto si všímejte pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly nebo už se dokonce do některého z nich vloupává, volejte ihned Policii České republiky na bezplatnou linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy například všímavost jiných zachrání vozidlo právě vám.
  • Pokud již zjistíte, že vám z vozidla byly odcizeny věci, vše oznamte na Policii České republiky a s vozidlem nemanipulujte. Mohli byste zničit případné stopy.

 

14. 11. 2014
nprap. Dagmar Sochorová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 

vytisknout  e-mailem