Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Dopadli počítačového "piráta“

BLANSKO-VYŠKOV: Způsobil na autorských právech milionovou škodu. 

 
    Škodu ve výši 28 milionů, tedy jednu z největších, kterou kdy policie na Blanensku šetřila, napáchal jediný člověk. Je jím sedmatřicetiletý muž z Adamova a policisté již zahájili jeho trestní stíhání.
 
     Neobvyklý je i způsob, jak ke škodě došlo. Vše se totiž stalo přes počítač a internet. Muž totiž od roku 2011 ze svého trvalého bydliště v Adamově nahrával na různé internetové servery pod svými účty zaregistrovanými pod přezdívkou Icathan rozmnožená videa, hudbu a filmy. Věděl při tom, že nemá potřebná autorská práva. Tato videa a filmy si pak mohl neomezeně stáhnout z internetu kdokoliv.
 
     Mezi filmy, které podezřelý nahrál na internet a umožnil tak lidem si je bez omezení stahovat, byly filmy jako například Perfektní asistentka, Po životě, Street Fighter: legenda z Hong Kongu nebo Amazing Spider-Man, ale například i populární film Avatar. Jednalo se podle dosavadních zjištění blanenských kriminalistů nejméně o 380 případů. Poškozeným vlastníkům autorských práv vznikla na ušlém zisku škoda ve výši 27,9 milionu korun. Výše škody byla stanovena na základě prodejní ceny nosiče s filmem nebo jinou nahrávkou a počtu nahrání a stažení každého díla.
 
    Na nelegální činnost muže policii upozornila Česká protipirátská unie. V jeho bytě policisté provedli domovní prohlídku, při níž nalezli a zajistili věci nezbytné pro páchání této trestné činnosti. Mezi nimi byl jeden stolní počítač, dva notebooky, DVD rekordér a také flashdisky. Muž se k této nelegální činnosti přiznal. Nyní muže policisté obvinili ze spáchání trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Za tento trestný činu muži hrozí trest odnětí svobody až na osm let, protože svým jednáním způsobil škodu velkého rozsahu.
 
 
 por. Mgr. Iva Šebková, 21.11.2013
    
Odkazy do noveho okna

Domovní prohlídka1

Domovní prohlídka1 

Detailní náhled

Domovní prohlídka2

Domovní prohlídka2 

Detailní náhled

Domovní prohlídka3

Domovní prohlídka3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem