Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dopadení „gangu autařů“

Kriminalisté dopadli skupinu, kterou viní z krádeží dvou desítek Octavií.  

V polovině prosince kriminalisté čtvrtého policejního obvodu z 8. oddělení obecné kriminality, úspěšně ukončili půl roku trvající akci, na jejímž konci bylo zadržení čtveřice mužů podezřelé z krádeží dvaadvaceti vozů značky Škoda Octavia. Detektivové v polovině minulého roku zjistili, že za krádežemi Octavií, které se ztrácejí především v Modřanech,  Podolí a na Lhotce stojí skupina čtyř mužů. Krádeže probíhaly vždy podle stejného scénáře. Vytipované vozidlo, které chtěli odcizit, si vybrali na ulici a otevřeli bez použití násilí. K otevření vozidla totiž použili klíč, který si vyrobili přímo na ulici podle zámku ve dveřích. Vozidlo pak odvezli do jedné ze dvou dílen za Prahou, kde ho další spolupachatelé rozebrali a náhradní díly rozprodali. Takto rozebraných skončilo celkem 14 vozidel a dalších 8, které muži odcizili, se detektivům povedlo zajistit a vrátit zpátky majitelům. Způsobená škoda na odcizených vozidlech se vyšplhala ke čtyřem milionům korun.

Čtveřice mužů (40, 37, 37 a 36) si vyslechla obvinění z trestných činů krádeže, za což v případě odsouzení hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi vzhledem k výši spáchané škody. Tři z obviněných mužů se k trestné činnosti doznali a spolupracují. Dva ze čtveřice jsou stíhaní vazebně. Krom jednoho mají muži bohatou trestní minulost majetkového charakteru.

V rámci celého případu kriminalisté provedli celkem 6 domovních prohlídek a na zadržení podezřelých spolupracovali s pražskou zásahovou jednotkou, jelikož bylo podezření, že by mohli být ozbrojeni.

Během práce na případu kriminalisté spolupracovali i s potápěči z poříčního oddělené pražské policie, protože zjistili, že pachatelé ve snaze zbavit se usvědčujících důkazů tyto házeli z mostu do Vltavy. Při pátrání po těchto důkazech potápěči mimo jiné nalezli trezor, který pocházel z jiné trestné činnosti. Na objasnění krádeže tohoto trezoru policisté pracují a pátrají po pachateli.

por. Bc. Jan Daněk – 16. 1. 2016

vytisknout  e-mailem