Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopadení distributorů drog

JIHLAVSKO: Dva muži skončili za mřížemi 

Kriminalisté jihlavského územního odboru dopadli dva muže, kteří distribuovali pervitin. Starší z nich prodával drogy na Jihlavsku a také Havlíčkobrodsku, poskytoval je mimo jiné i druhému muži. V bydlišti jednoho z nich navíc policisté při zákroku zatkli celostátně hledanou osobu. Oba zadržení muži byli již v minulosti opakovaně soudně trestaní. Policejní komisař zahájil jejich trestní stíhání, muži jsou obviněni ze spáchání trestného činu. Jeden byl vzat do vazby, druhého čeká věznice, kde si odpyká uložený trest odnětí svobody za jinou trestnou činnost.

Objasnit drogovou trestnou činnost dvou mužů ve věku devětapadesát a dvaatřicet let se podařilo kriminalistům na základě jejich precizního prověřování. Při zákroku spolupracovali kriminalisté s policisty speciální jednotky Dukovany. Staršího z podezřelých mužů zadrželi ve večerních hodinách v rodinném domě, kde bydlí. Dvaatřicetiletého muže dopadli krátce nato v Jihlavě v lokalitě ulice Srázná. Oba zadržení muži putovali na policejní oddělení, kde byli umístěni do cel. V rodinném domě byl dále ještě dvaačtyřicetiletý muž, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Byl na něho vydán příkaz k zatčení, také jeho tak policisté odvezli na oddělení a následně jeho další cesta směřovala k soudu k provedení příslušného úkonu. V rodinném domě provedli kriminalisté domovní prohlídku. Zajistili krystalickou látku, která bude podrobena expertíze na odborném policejním pracovišti.   

Policejní komisař zahájil na základě shromážděných důkazů trestní stíhání obou zadržených mužů, jeden je z Havlíčkobrodska a druhý z Jihlavska. „Devětapadesátiletý muž je obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ řekl mjr. Mgr. Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný muž se v minulosti dopouštěl zejména majetkových deliktů, na podzim byl odsouzen za jinou drogovou trestnou činnosti k trestu odnětí svobody a čeká ho nástup do věznice.
Dvaatřicetiletý muž čelí obvinění z přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Rovněž on byl opakovaně odsouzen za majetkovou trestnou činnost a odpykal si v minulosti i nepodmíněné tresty odnětí svobody.

Oba muži jsou obviněni z toho, že poskytovali dalším lidem pervitin. Starší z nich dovážel drogy z Prahy a Kolína. Pervitin distribuoval zejména na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku přibližně od jara. Drogy si od něho kupoval také druhý obviněný muž, od kterého pervitin následně putoval jiným zájemcům. Drogy prodával na různých místech Jihlavy dalším lidem ve stovkách případů.

Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného dvaatřicetiletého muže do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl vzat do vazby a policisté ho odvezli do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují.
Staršímu z obviněných mužů hrozí trest odnětí svobody až na deset let, druhý obviněný může být potrestán až pětiletým pobytem za mřížemi.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
20. prosince 2023

vytisknout  e-mailem