Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Domácí násilí v Královéhradeckém kraji

KRAJ - Policisté vykázali "jubilejního" agresora. 

Královéhradečtí policisté v minulém týdnu řešili oznámení sedmatřicetileté ženy, která byla vulgárně urážena a zároveň fyzicky napadena od svého pětatřicetiletého druha. Zakročující policisté vyhodnotili, že existuje reálná obava z toho, že ženu bude opětovně napadat a tak využili svého oprávnění, vycházejícího ze zákona č. 273/2008 Sb. o Policii České republiky a muže na 10 dní vykázali ze společného obydlí.

Výjimečnost tohoto případu spočívá především v tom, že se v rámci kraje jedná o již 100. vykázání v tomto roce. Pokud porovnáme dostupná statistická data, zjistíme, že ačkoliv je Královéhradecký kraj 5. nejmenším krajem v republice, v počtu vykázání patří mezi kraje, které vykázání realizují nejčastěji. Čísla ukazují na efektivní využívání tohoto preventivního opatření a zároveň dokládají schopnost policie zprostředkovat pomoc ohroženým osobám. Domácím násilím jsou ve většině případů zasaženi i další členové rodiny a proto policie spolupracuje s dalšími subjekty sociálních služeb. Nejbližšího partnera v tomto směru představuje Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím, jehož úkolem je neprodleně reagovat na akutní situaci oběti domácího násilí a nabídnout bezplatnou pomoc sociálněprávní a psychologické povahy. V případě ohrožených dětí je pak kontaktován orgán sociálněprávní ochrany dítěte.

V celorepublikovém srovnání pak lze zjistit, že 96 % všech vykázaných osob je mužského pohlaví ve věku okolo 40 let.

Institut vykázání dle § 44 zákona č. 273/2008 Sb. o Policii České republiky (právní úprava platná od 1. 1. 2007)

- je prevencí před těžšími následky domácího násilí;
- plná odpovědnost za prvotní zásah v řešení domácího násilí je přenesena na orgány Policie ČR;
- jedná se o opatření dočasného (preventivního, netrestního) charakteru;
- je součástí uceleného systému spolupráce Policie ČR, justice, orgánu sociálně právní ochrany dětí, intervenčních center, sociálních služeb, neziskových organizací apod.

Citace zákonného ustanovení:

§ 44 zákona č. 273/2008 Sb. o Policii České republiky:

  1. Lze-li na základě zjištěných skutečností, zejména s ohledem na předcházející útoky, důvodně předpokládat, že se osoba dopustí nebezpečného útoku proti životu, zdraví anebo svobodě nebo zvlášť závažného útoku proti lidské důstojnosti, je policista oprávněn vykázat tuto osobu z bytu nebo domu společně obývaného s útokem ohroženou osobou (dále jen „společné obydlí“), jakož i z bezprostředního okolí společného obydlí. Policista je oprávněn tuto osobu vykázat i v její nepřítomnosti.
  2. Vykázání trvá po dobu 10 dnů ode dne jeho provedení. Tuto dobu nelze zkrátit ani se souhlasem ohrožené osoby. Podáním návrhu na vydání předběžného opatření podle občanského soudního řádu v průběhu vykázání se doba vykázání prodlužuje do dne nabytí právní moci rozhodnutí soudu o tomto návrhu.

por. PhDr. Ondřej Moravčík
27.11.2017; 14:10

vytisknout  e-mailem