Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Domácí násilí s vykázáním

Olomoučtí policisté vykázali ze společně obývaného bytu muže, který týral svojí manželku  

Dne 7. 4. 2010 policisté zahájili proti šestatřicetiletému muži trestní stíhání pro podezření z trestného činu týrání osoby žijící ve společném obydlí.
Muž v pondělí v nočních hodinách napadl ve společně obývaném bytě v Olomouci svoji manželku. Nejprve ženě vyhrožoval zničením osobních věcí a poté jí fyzicky napadl. Žena při tomto útoku utrpěla lehké zranění hlavy. Věc oznámila olomouckým policistům, kterým dále uvedla, že jde ze strany manžela o opakované slovní a fyzické napadání, které se stupňuje od poloviny září 2009.
Policisté dalším šetřením zjistili, že jednání manžela vykazuje všechny znaky domácího násilí a muže vykázali ze společně obývaného bytu.

 V loňském roce bylo na Olomoucku evidováno 8 případů vykázání. V letošním roce se jedná již o 4. případ. 

 Domácí násilí je jednání, které má tyto charakteristické znaky:
a)opakovanost – jde o jednání, které má svůj vývoj a dochází opakovaně k jeho projevům, často i po velice dlouhou dobu,domácím násilím není ojedinělý a jednorázová incident, byť se závažnými následky
b)postupný nárůst intenzity – domácí násilí začíná zpravidla psychickým násilím a zpravidla se přidává násilí fyzické, útoky jsou zpočátku vedeny proti lidské důstojnosti, posléze proti zdraví a mohou vyústit v útoky proti životu
c)jasné role – k násilí dochází mezi blízkými osobami, kde lze diferencovat roli násilné a ohrožené osoby, jejich vzájemné postavení je nerovné a role se v průběhu incidentů nemění
d)páchání násilí v soukromí – k násilí dochází zpravidla beze svědků, nejčastěji v soukromí společného obydlí, ale i na jiných místech, např. chata, hotel,…. Jednotlivé útoky zapadající do schématu domácího násilí se však mohou vyskytnout i na veřejnosti.

Vykázaná osoba je povinna:
opustit neprodleně prostor vymezený policistou v potvrzení o vykázání, zdržet se vstupu do tohoto prostoru, zdržet se styku nebo navazování kontaktu s ohroženou osobou a vydat policistovi na jeho výzvu všechny klíče od společného obydlí.

 Vykázání trvá po dobu 10 dnů ode dne jeho provedení. Tuto dobu nelze zkrátit ani se souhlasem ohrožené osoby. Doba vykázání se může prodloužit. Je však nutné podat návrh na vydání předběžného opatření podle občanského soudního řádu.

 Pokud vykázaný nebude vykázání ze společného obydlí s ohroženou osobou respektovat, jedná se o trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.   

 

por. Bc. Marie Štrbáková
 

vytisknout  e-mailem